r
Nosalty Logó

Kolozsvári töltött káposzta

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kornél
Kolozsvári töltött káposzta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A káposztához

A töltelékhez

Összesen 1585 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A káposztához

A töltelékhez

Összesen 12670 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A káposztához

A töltelékhez

Összesen 205 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    51.3 g

Zsír

  • Összesen
    133.3 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    164 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3343.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    187 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    337 mg
  • Nátrium
    2708 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    480.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    77 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    124 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    178 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    60 micro
  • β-karotin
    488 micro
  • β-crypt
    95 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    977 micro
Összesen 1585 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    410.6 g

Zsír

  • Összesen
    1066.7 g
  • Telített zsírsav
    399 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    141 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    1308 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    26746 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    214 mg
  • Kálcium
    1500 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    586 mg
  • Foszfor
    2699 mg
  • Nátrium
    21664 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    360.8 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    86 mg

VÍZ

  • Összesen
    3846 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1015 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    618 mg
  • D vitamin:
    250 micro
  • K vitamin:
    990 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    56 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1425 micro
  • Kolin:
    1139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    633 micro
  • α-karotin
    476 micro
  • β-karotin
    3902 micro
  • β-crypt
    760 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7818 micro
Összesen 12670 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    433.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    351 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 205 Kcal

Hozzávalók

A káposztához

A töltelékhez

Elkészítés

A káposztához

  1. Első lépésként a füstölt csülköt tegyük fel vízben, és főzzük félpuhára.
  2. Amíg a csülök készül, a káposztalevelek torzsa részét éles késsel faragjuk le, hogy a töltelékeket majd bele tudjuk csomagolni.
  3. Készítsük el a tölteléket: kockázzuk fel és kevés zsíron pirítsuk meg a szalonnát, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát. Ha a hagyma aranysárga színű, adjuk hozzá a rizst, majd egyszeres mennyiségű vízzel felöntve pároljuk. (kb. 12 perc) Ha kész, tegyük félre, és hűtsük ki.
  4. A darált húst fűszerezzük, keverjük hozzá a rizses tölteléket, majd a tojásokat. Jól dolgozzuk össze, és töltsük bele a levelekbe egyesével.
  5. A csülköt csontozzuk ki, és vágjuk fel nem túl apró (kb. 2x2 cm-es) kockákra, a bőrével együtt. A kolbászt is vágjuk fel nagyjából 3 cm-es darabokra.
  6. A maradék hagymákat vágjuk finomra, majd zsíron készítsünk pörköltalapot. Tegyük bele az apró káposzta 2/3-át, majd a töltelékeket, valamint a kolbász-és csülökdarabokat. Ha kész vagyunk, fedjük be a maradék káposztával és öntsük fel a csülök főzőlevével és vízzel. (Nem árt előtte megkóstolni, ha túl sósnak érezzük. higítsuk addig, amíg a sós íz megfelelő nem lesz.)
  7. Amikor a töltelékek megfőttek, vegyük ki az edényből őket, majd készítsünk tejfölös habarást. Ne feledkezzünk meg a hőkiegyenlítésről, mielőtt beletesszük a habarást.
  8. Forraljuk néhány percig kis lángon, majd tegyük vissza az edénybe a töltelékeket az aprókáposztára.
  9. Tálalás előtt a szeletelt szalonnát vagdossuk be kb. 1 cm-es osztással, és kevés zsíron süssük ropogósra.
  10. Tálaljuk aprókáposztára a tölteléket, a kolbász és csülök darabokat, tegyük rá a "kakastaréj"-t, majd locsoljuk meg higított tejföllel és ízlés szerint szórjuk meg fűszerpaprikával.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 39
  • Össznézettség: 80009
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 11.

Ajánló

Inkább ebéd, mint vacsora - nem mondható kifejezetten könnyű ételnek.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kolozsvári töltött káposzta
Kornél 167 recept

Nálunk mindenki szereti a töltött káposztát. A családban valaki a szabolcsi félét, valaki a sima rántással készültet, jómagam a behabart kolozsvárit kedvelem. Tegyük hozzá, igazából nem egészen kolozsvári, hiszen abban nincs sem füstölt csülök, sem pedig füstölt kolbász, hanem debrecenit és kakastaréjt sütnek a végén, de hol van ma már jó debreceni.... Szóval én maradok a csülöknél, és a füstölt kolbásznál. (tóalmási, vagy békési)  

Hozzászólások

Kornél

köszi!

Törölt felhasználó

Mostmár, vagy kolozsvári, vagy töltöttkáposzta, mert ez így semmi sehol. Erdélyben pedig nem habarják a töltöttkáposztát.

Kornél

ez egy magyar étel kedves Sancho, amit habarnak, ez pedig a hivatalos neve. Ajánlom figyelmedbe Pet? Gyula Ételkészítési ismeretek cím? könyvét, amely amúgy a szakácsoknak a kötelez? tananyagot tartalmazza, receptekkel. Vagy gy?zd meg Gyulát, hogy ez így neked nem jó...

Törölt felhasználó

Szakácsoknak kötelez? lehet, de Erdélyben nem így készül. A kolozsvári káposzta pedig egészen más. Azt is írja több szakácsoktatói anyagban.

Kornél

Ha elolvasnád a nevét, akkor látnád, hogy ez az étel "kolozsvári töltött káposzta" elnevezést kapott. Hogy Erdélyben nem így készül, az jelen esetben irreleváns, mint utaltam rá fent ez mindössze egy elnevezés. A sertésborda hentes módra sem csapókéssel készül, és egy hentes sem írt még kommentet, hogy nincs t?zhelyük ahol f?znének a húsboltban. Szerintem lépj túl az elnevezésen, mert mi itt írogathatunk napestig, nincs jelent?sége. Ez a káposzta étel pedig a habarással is kit?n?, és nagyon sokan szeretik ezzel a módszerrel elkészítve. Ennyi.

Törölt felhasználó

Éppen a neve miatt kötöttem bele, mert kolozsvári származású vagyok. Ilyet az ?seim sose f?ztek.

Kornél

Látod ez lehet. Attól még ez az elnevezés különbözteti meg a hagyományos töltött káposztától, amit csak berántanak, valamint nem adnak hozzá füstölt anyagokat sem. De ha nagyon belemegyünk a stilisztikai részbe, vélhet?en attól kapta a "kolozsvári" jelz?t, hogy kolozsvári szalonnából készült kakastaréj kerül tálaláskor a tetejére.

Törölt felhasználó

Az meglehet. S?t, az se baj, ha jó húsos szalonnából.

Gárdos Mária

Jaj, Sacncho! Mi ez a tömény fikázás? Senki nem kéri számon rajtad, hogy miért spanyol nevet választottál és mit keresel a magyaros ételek között. F?zzünk, dicsérjünk, ha a recept megérdemli, ha meg nem rá se hederítsünk. (Szerény véleményem ez.) Utálom, ha valaki okoskodik :( El?re visz ez téged?

Törölt felhasználó

Hol volt itt fikázás? Mert meg mertem kérdezni, hogy mért kolozsvári? Unalmas vagy...

Törölt felhasználó

Kolbászosan jöhet, de habarás nélkül. Inkább rövid lével f?zve. De, kinek hogy esik jól.

Kornél

Én maradok a habarásnál. Aki nem próbálta így, nem tudja a különbséget. Én már tudom, úgy hogy nálam kizárólag habarva.

Törölt felhasználó

Azt lehet. De kissé unalmas kiszedni, s visszatenni. Én, holnap mikor megyünk éjféli misére akkor teszem oda kislángra, s mire hazaérünk, kb 2-2,fél óra, meg is van. Sok tejföllel a tetején, friss kenyérrel.

Kornél

Ízlés dolga...én szívesen elpepecselek vele, nem gáz.... :)

Törölt felhasználó

Kedves Kornél! Hasonlóan f?zöm az Ön által leírt recept szerint, ami igen nagy kedvence családomnak. Egy dolgot viszont áruljon el nekem! Manapság, hol kap hagyományosan füstült csülköt, kolozsvári füstölt szalonnát.??????? Nagyon érdekelne a dolog, mert szívesen megvenném. A beinyekciózott, gyorspácolt, véresen nyers alapanyagtól elmegy az étvágyam. Köszönöm megtisztel? válaszát és tobábbi jó sütést, f?zést kívánok. Békés, Meghitt Karácsonyt, és SZEBB, JOBB BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK.

Kornél

Kedves Zsuzsamama, én a hagyományosan füstölt készítményeket piacokon kofáktól szoktam venni, ott biztos, hogy nincs tévedés. Mostanában jó néhány üzlet létezik, ahol kezdenek visszakanyarodni a hagyományos eljárással készült termékekhez, de nyilván ezek drágábbak a gyorspácolású ízetlen ipari hulladékoknál. Amúgy a csülök, szalonna, comb, angolszalonna, vagy bármely füstölt termék színe, illata is megmutatja azonnal, miféle eljárással készült. A tanácsom: multikat, bevásárlóközpontokban fellelhet? élelmiszerüzleteket, láncokat messzire el kell kerülni, és a családi vállalkozásokban még m?köd? kisboltokat (f?leg hentes üzletek) kell látogatni. Remélem tudtam segíteni, én is Boldog Karácsonyt, és Szebb Jöv?t (Új Évet) Kívánok!

Törölt felhasználó

Kedves Kornél! Köszönöm szépen a jó tanácsot, fontolóra veszem a dolgot. Mi egy megyei székhely? városban élünk és vannak multik. Halljon csodát! Január 4-én (pénteki nagybevásárlás alkalmával) egy multi csemege részlegén megpillantottuk a Pápai húskombinát, hagyományos módon készített füstölt lapockát, illetve sonkát. Ára 1490.-Ft/kg. Celofános, hálós csomagolásban. Meglep?désünkre a békebeli eljárással készült termékre emlékeztetett. Megvettünk egy lapockát (ezt nem darabolják fel) és 'hál'Istennek nem csalódtunk benne. Nagyon finom, rendesen sózott és érlelt termékr?l van szó. Ilyet már kb: 3 éve vásárolunk, de csak húsvétkor lehetett kapni. Vigyázni kell, mert ezen gyártó darabolt, vákumozott termékét már láttuk, mely igen véres volt. Köszönöm válaszát, minden jót kívánok. Tisztelettel. Zsuzsa.

Kornél

Kedves Zsuzsa, Még egy jó tanács: hagyományos füstölés? készítmény soha nincs vákumban. Tehát ez a kiszerelés eleve kizárja a hagyományos eljárást. Normál esetben max. háló van rajta. Üdv.: Kornél

Törölt felhasználó

Tavaly karácsonykor ezt a receptet készítettük el a férjemmel, mindkett?nknek ez volt életünk els? töltött káposztája. Akkora adag lett, hogy még februárban is azt ettük. Imádtuk és családi körben is nagy sikere volt, így eldöntöttük: hagyományt csinálunk bel?le és minden évben elkészítjük ezen az ünnepen. Ezt a receptet, szóról-szóra. Mindenkinek ajánlom elkészítésre, nem fog csalódni. :)

ejszakas

Kedves Kornél! Nagyon tuti a recept, már csak így készítem ezt az ételt, mindenki imádja a környezetemben. Köszönet érte.

Hozzávalók

A káposztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek