r
Nosalty Logó

Erdélyi lucskos töltött káposzta

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dávid
Erdélyi lucskos töltött káposzta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A töltelékhez

A káposztához

Összesen 690 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A töltelékhez

A káposztához

Összesen 5491 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A töltelékhez

A káposztához

Összesen 128 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.2 g

Zsír

  • Összesen
    50.3 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    160 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1114.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    407 mg
  • Nátrium
    490 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    432.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    106 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    49 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    130 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    189 micro
Összesen 690 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    281.7 g

Zsír

  • Összesen
    402.5 g
  • Telített zsírsav
    140 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    179 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    1277 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8912.6 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    278 mg
  • Kálcium
    888 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    499 mg
  • Foszfor
    3257 mg
  • Nátrium
    3920 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    139.5 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    3462 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    851 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    323 mg
  • D vitamin:
    393 micro
  • K vitamin:
    270 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    90 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    763 micro
  • Kolin:
    1038 mg
  • Retinol - A vitamin:
    138 micro
  • α-karotin
    114 micro
  • β-karotin
    153 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1513 micro
Összesen 5491 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    204.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    90 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 128 Kcal

Hozzávalók

A töltelékhez

A káposztához

Elkészítés

A töltelékhez

  1. Kérjük meg a hentest, hogy a combot és a füstölt szalonnát együtt darálja össze. (Vagy mi magunk így csináljuk otthon.)
  2. A 10 dkg füstölt szalonnát felkockázzuk, és száraz serpenyőben zsírjára pirítjuk, majd szűrőlapáttal kivesszük őket.
  3. Nagyjából 2-3 evőkanál zsírt hagyunk a serpenyőben, és ebben pirítjuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd a húshoz adjuk.
  4. A húst az összes többi hozzávalóval együtt alaposan elkeverjük.

A káposztához

  1. Kóstoljuk meg a káposztát, ha nagyon savanyú lenne, akkor érdemes előtte átmosni!
  2. A káposztaleveleket kiterítjük, és mindegyiket megtöltjük másfél evőkanál töltelékkel, majd feltekerjük őket, a végeiket alaposan bedugdossuk.
  3. Egy nagyobb edény aljára tesszük a vágott káposzta felét, és az előzőleg megpirított szalonna felét is (plusz a szalonnabőrt, ha maradt). Kevés kaprot, borsikafüvet szórunk rá. Jöhet még néhány szem fekete bors és babérlevél, majd a füstölt oldalas fele.
  4. A vágott káposztára tesszük az elkészített töltött leveleket, majd erre is jöhet egy kis kapor, borsikafű és az oldalas másik fele.
  5. Ha az összes töltelék benne van, akkor mehet rá a maradék vágott káposzta és a fűszerek.
  6. Felöntjük a fehérborral és annyi hideg vízzel, hogy ellepje.
  7. Nagy lángon felforraljuk, majd ha felforrt, akkor kisebbre vesszük, és alacsony lángon legalább két órát főzzük.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 21
  • Össznézettség: 31327
  • Feltöltés dátuma: 2014. december 21.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az igazi karakterét a kapor, a csombor, a fehérbor, valamint a füstölt hús adja meg. Nem ajánlatos egyikkel sem spórolni!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves ízHuszár! Örömmel olvastam a receptedet, hiszen sok erdélyi ihletés? recept kerül fel az oldalra, amelyek köszön? viszonyban sincsenek az ottani konyhával. Csupán annyit szeretnék hozzáf?zni, hogy a lucskos káposzta édes, a töltött káposzta savanyított káposztából készül. A töltelékbe nem tesznek tojást, hanem er?teljesen "megdagasztják" a húst, ett?l jól összeáll és f?zés után is megtartja a formáját, nem omlik szét de nem is lesz kemény. És akkor lesz igazán finom, ha cserép edényben f?, lassú t?zön, 3-4 órán át :-) Boldog Karácsonyt és közölj még sok receptet mindannyiunk örömnére!

Sárika konyhája-Bíró Sára

A lucskos káposzta édes káposztából készül.

Herbie

Kíváncsi voltam, valakinek felt?nik-e, hogy a lucskos káposzta édeskáposztából készül. Elégedetten vettem tudomásul, hogy igen, 2 embernek felt?nt. Ugyan nagyon nem szeretem a lucskos káposztát, ez a recept ígéretesnek t?nik. Ett?l függetlenül nem fogom kipróbálni.

Hozzávalók

A töltelékhez

A káposztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek