Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres rebarbarapite

Epres rebarbarapite
Epres rebarbarapite
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy nehézségek árán sikerült rebarbarát kapnunk a piacon, nem gondoltam volna, hogy ez ilyen "egzotikus" növénynek számít :). Ez volt egyébként az első alkalom, hogy kipróbáltam. Mivel nem lett volna elég ez a rebarbara mennyiség egy pitére, ezért eprerrel egészítettem ki, és így a jól bevált, kissé citromos pitetészta receptünkkel tökéletes lett :).

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Tavaly óta már számtalanszor készült, az idei első sütést képekkel dokumentáltam a blogomon is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelékhez az epret és a rebarbarát is megtisztítjuk, és kb. 2 centis darabkákra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, és kb. negyed órát állni hagyjuk.
  2. Addig a tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
  3. Sütőpapírral kibéleljük a sütőforma alját, oldalát pedig vajjal kikenjük. A tésztából egy maréknyit félreteszünk, ebből lesz a rács a tetején, a maradékot pedig két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is. (így nem ragad rá se a sodrófára, se a deszkára, és nem is fog eltörni, mikor a formába rakjuk.)
  4. Ha megfelelő méretűre nyújtottuk, a felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a formába, beleigazítjuk, majd lehúzzuk róla a másik fóliát is.
  5. A töltelékről leöntjük a levet, amit engedett, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz a keményítőt és a vaníliás cukrot.
  6. Ezután belesimítjuk a tésztával kibélelt sütőformába.
  7. A maradék tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk (érdemes ezt is két folpack közt), és egyenlő vastagságú csíkokra vágjuk.
  8. A tésztacsíkokat egymásra merőlegesen a pite tetejére rakjuk, egy-egy párhuzamos csíkot kb. 2 cm távolságra egymástól. A csíkok végeit a pite szélével összenyomkodjuk.
  9. Ezután a pitét megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és készre sütjük.
  10. Miután kihűlt, szeleteljük. Kínálhatunk mellé tejszínhabot vagy vanília fagyit is:).

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 21 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 565
elküldve: 19
receptkönyvben: 305
elkészítve: 31/37
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tavasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

rebarbarapite eperrel, epres-rebarbarás rácsos süti

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

quia
Quia / quia Fri, 2013-06-07 21:01

Az első pite, ami sikert aratott nálunk! Fincsi! Én keményítő helyett 1 csomag vaníliás pudingport kevertem a töltelékbe. Legközelebb több tésztát kell gyúrnom, mert a piteformám valószínűleg nagyobb és így elég "szellős" rács lett a tetején.

Lamilla
Lamilla / Lamilla Fri, 2013-05-24 23:02

Nagyon finom, és nagyon jól néz ki ez a pite. Sajnálom hogy ilyen rövid a rebarbaraszezon, de ennek annyira jó a tésztája, hogy biztos ki fogom majd próbálni más gyümölcsökkel is :-)

vikki
vikki / vikki Sat, 2013-05-25 10:24

Bizony, más gyümölcsökkel is működik, már én is készítettem többféle töltelékkel.:)

Zebrabara
Zebrabara Thu, 2013-05-23 13:24

Kedves Vikki,

ez a süti legalább olyan finom mint amilyen szép. Igaz, az én ízlésemnek kicsit túl édes lett, de a férjem, aki amúgy nem egy sütifaló, egymaga betermelte a felét, úgyhogy azt hiszem, sikere volt.
Biztosan el fogom még készíteni.

Amúgy a liszt negyedét búzacsíra/búzakorpa/zabkorpa kombóval helyettesítettem, de amikor van itthon zabpehely, akkor azt szoktam tenni a liszt egy része helyett, egészben vagy botmixerrel kicsit megdarálva.

vikki
vikki / vikki Thu, 2013-05-23 19:51

Szia,

örülök, hogy sikere volt és hogy megosztottad, hogy zabpehellyel és más gabonafélével keverve is működik:)

kabimaci
kabimaci Thu, 2012-07-26 14:21

Köszi ezt a jó kis receptet.Bár én a tejfölt és a tojást egy kis szója tejjel helyettesítettem de így is remek volt a végeredmény :))

vm2011
vm2011 Mon, 2012-07-02 18:25

kedves vikki!az idén többször sütöttem a pitédet és mindig nagyon finom lett!most éppen ribizlivel,rebarbarával sütöm,de készült meggyel is.köszönöm:)))

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Wed, 2012-05-09 09:29

Jajj de jó kis recept!
MIndig bajban vagyok a rebarbara felhasználásával, folyton nézegetem a kertben növő rebarbarámat és azt találgatom hogy mi legyen vele. Most pont mire az eper érik, addigra lesz kifejlett a rebarbarám is. Azt hiszem még tart a rebarbara, addig sűrűn lesz ilyen pite otthon. :)

vikki
vikki / vikki Wed, 2012-05-09 13:42

de jó neked, hogy van sajátod! nekem meg mindig a beszerzéssel akad problémám:) pedig az egyik kedvencem ez a pite.

zsunci
zsunci Sat, 2011-06-04 19:47

Kedves Vikki!

Köszönöm a receptet,nagyon finom volt a pite. Én kevesebb cukorral készítettem,így is Isteni volt.
Sajnos nehézkes a rebarbara beszerzése városunkban,de jövőre lesz saját termésünk.
Üdv: Zsunci

698
margarin 12.5 dkg
finomliszt 20 dkg
cukor 6 dkg
tojássárgája 1 db
sütőpor 0.5 csomag
vaníliás cukor 0.5 csomag
tejföl 1 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
tojásfehérje 1 db
eper 20 dkg
rebarbara 20 dkg
cukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
étkezési keményítő 1 púpozott ek