Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-bazsalikomos túrótorta

Epres-bazsalikomos túrótorta
Epres-bazsalikomos túrótorta
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olyan szép napos tavaszi idő volt napokig, hogy kedvem támadt valami friss, zamatos ízre, valami gyümölcsösre és túrósra együtt. Hát ez lett belőle, pillanatok alatt elfogyott. Olyan ízeket sikerült összehozni, hogy még most is összefut a nyál a számban, hogy írom ezt a receptet nektek :) Mire elkészült, olyan illat volt a lakásban, mintha egy eperültetvényen lennénk... hmmmm. Egészségetekre :)

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a sót és a citromhéjat. Kézzel morzsalékos tésztát készítünk belőle, és közben az olvasztott vajat kisebb adagokban folyamatosan hozzáadjuk.
  2. A tésztából cipót formálunk, és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  3. Ha eleget pihent, vegyük elő, és lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra. Kenjünk ki egy pite/lepény sütőformát vagy egy kapcsos tortaformát vajjal, és béleljük ki a tésztával. Ha sima tortaformát használunk, az oldalára is jusson pár centi magasan, ne csak az aljára.
  4. Ha ezzel megvagyunk, 5-10 perce tegyük be a sütőbe 180 °C-ra kicsit elősütni. (Ne barnuljon meg nagyon.)

Készítsük el az egészet

  1. A túrót, a mascarpone-t, a tojást és egy kanál barna cukrot keverjünk jól össze, majd öntsük bele az elősütött tortába. Forgassuk, rázogassuk, hogy egyenletesen elterüljön, majd szórjuk meg 2 kanál barna cukorral.
  2. A túrós massza tetejére terítsük rá a bazsalikomleveleket, hogy befedje.
  3. Az eperlekvárt és a balzsamecetet keverjük jól össze, majd öntsük rá a bazsalikommal fedett torta tetejére, és igyekezzünk egyenletesen elteríteni.
  4. Ezek után az epret szeljük vékony szeletekre vagy cikkekre, és fedjük be vele a tortát. Ha készen vagyunk, a maradék 1 kanál barna cukorral hintsük meg, és tegyük a sütőbe. 30-45 percig 180 °C-on légkeveréssel süssük, míg a kilátszó tészta szépen megbarnul.
  5. Sütés közben a töltelék fel fog emelkedni, és a balzsamos eperlekvár szépen körbe fogja ölelni az eper darabokat. Ha megsült, mindenképpen pihentetnünk kell, amíg a töltelék kihűl és megszilárdul annyira, hogy szelni lehessen, különben szét fog folyni az egész! Én egy éjszakára hűtőbe tettem, másnapra tökéletes volt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 556
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Takibácsi

Mióta szakács: 2014.07.22.
26 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

epres torta, különleges torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

451
finomliszt 40 dkg
cukor 8 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 2 db
vaj 20 dkg
1 csipet
tehéntúró 25 dkg
mascarpone 25 dkg
barna cukor 4 ek
tojás 1 db
eperlekvár 6 ek
balzsamecet 2 ek
bazsalikom 1 csokor
eper 30 dkg