Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eper formájú epres torta

Eper formájú epres torta
Eper formájú epres torta
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kisebbik kislányom, Andika minden évben epres tortát kér, idén lett 5 éves, és ezzel leptem meg.

hozzávalók / 12 adag

A 2 db 5 tojásos világos piskótalapokhoz

A 2 db 5 tojásos kakaós piskótalapokhoz

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az első 5 db tojást szétválasztjuk, a sárgájához adjuk az 5 ek. cukrot, és fehéredésig, habosra keverjük, majd a 0,3 dl vizet is. Az 5 db tojásfehérjét kemény habbá verjük, és beleszedjük a sárgájára, miközben óvatos mozdulatokkal összekeverjük, beleszitáljuk a 1/2 csomag sütőporral összekevert 5 ek. lisztet. Egy papírral kibélelt téglalap alakú tepsibe szedjük, elsimítjuk a tetejét és kb. 180-200 fokon készre sütjük. Hagyjuk meleg helyen kihűlni, ha hideg levegő éri, akkor összeesik. Ha kihűlt megfordítjuk egy konyharuhára pl. és lehúzzuk róla óvatosan a sütőpapírt. A többi tojással ugyanígy járunk el. 2 dl habtejszínt cukorral felverjük.
  2. Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, és felkockázzuk. Ennek a mennyiségnek a felét belekavarjuk a tejszínhabba. Ezzel betöltünk egy világos és egy kakaós piskótalapot (a világos került alulra).
  3. A kakaós piskótalapot megkenjük bőven az eperdzsemmel, erre jön a másik kakaós piskótalap.
  4. Újabb 2 dl habtejszínt verünk fel cukorral, ebbe beleteszük a megmaradt felkockázott epret. Összekeverjük ezt is, és elkenjük a második kakaós piskótalapon, majd erre helyezzük a 4. lapot, vagyis a második világosat.
  5. Betesszük a hűtőbe egy kicsit, hogy lehűljön együtt az egész, majd kivágjuk belőle az eperformát.
  6. A 3. kisdoboz 2 dl tejszínt is felverjük, ezzel bekenjük kívülről a formázott tortát.
  7. A piros cukormasszát kinyújtjuk hozzá, beburkoljuk vele, széleit levágjuk körben.
  8. Azután kinyújtjuk a zöld cukormasszát, formára vágjuk, ebből lesz a csumája. Egy kis vízzel jól össze lehet ragasztani a 2 réteg cukormasszát.
  9. Sodorjunk két szálat a pirosból, ezt összetekerjük, ezzel díszítjük a széleit alul.
  10. Ezután kerülhetnek rá a gyertyák, a Boldog Születésnapot tábla vagy egéb kellékek.
  11. Majd egy fogpiszkálót keserű kakaóporba mártunk, és azzal szurkáljuk körbe a tortát, ez jelképezi az eper magjait.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 33x27x4 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 804
elküldve: 0
receptkönyvben: 52
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Becsei Ágnes

Mióta szakács: 2010.02.23.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kategória: torta
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tejszínes-epres piskótatorta, tejszínes-epres torta eper alakban

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

603
tojás 10 db
cukor 10 ek
finomliszt 10 dkg
víz 0.6 dl
sütőpor 1 csomag
tojás 10 db
cukor 10 ek
finomliszt 8 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 2 ek
víz 0.6 dl
sütőpor 1 csomag
eperdzsem 10 dkg
eper 25 dkg
habtejszín 4 dl
habtejszín 2 dl
cukorfondant 50 dkg
cukorfondant 10 dkg
porcukor 2 ek
cukrozatlan kakaópor 1 kk