7 hiba, amit nem szabad elkövetnünk, ha olajban sütünk

A bő olajban sütés bár egyszerűnek tűnik, számos pontján lehetünk figyelmetlenek. Melyek azok a hibalehetőségek, amelyekre érdemes figyelni olajos sütésnél? Mutatjuk!

Olajban sütni nem a világ legkellemesebb dolga, sem a szagot, sem az általa keletkező koszt és hulladékot nem szeretjük, egy-egy ízletes fogásért azonban hajlandóak vagyunk lemondani büszkeségünkről, és megdönteni az olajos flakon alját. Olajban sütni nem egyszerű és veszélytelen feladat, egy kis körültekintéssel azonban úgy szelídíthetjük a konyha folyékony aranyát, ahogy csak akarjuk! Csupán ezt a hét hibát nem érdemes elkövetnünk:

1. Túl forró az olaj

Ahhoz, hogy a rántott hús vagy a sült krumpli kívül tökéletesen ropogós, belül pedig puha és szaftos legyen, az olaj hőmérséklete ideálisan 160°C és 190°C közé kell essen. Ha ennél magasabb hőmérsékletű az olaj, az ételed nem csak égett lehet, de ki is száradhat.

A tökéletes hőfok elérésének érdekében itt az ideje, hogy beruházz egy konyhai hőmérőre

2. Túl hideg az olaj

Ha nem elég magas a növényi zsiradék hőmérséklete, az étel elsőként csak magába szívja az olajat, így a végeredmény nemhogy nem ropogós, de olajtól tocsogó és puha lesz. A legegyszerűbben úgy tudjuk ellenőrizni a megfelelő hőfokot, hogy egy csepp vizet spriccelünk az olajra, vagy a készülő ételből lecsippentünk egy darabot, és megnézzük, elkezd-e pezsegni a zsiradék az étel körül. Ha ennél is biztosabbra akarunk menni, itt az ideje, hogy beszerezzünk egy sütésálló konyhai hőmérőt, ami egészen biztos eredményeket ad majd!

3. Rossz olajban sütsz

Ha bő olajban sütsz, hagyd az olyan luxuscikkeket, mint az olívaolaj vagy az avokádóolaj! Érdemes leszögezni, hogy a bő olajban való sütés aligha van jó hatással egészségünkre, ha viszont sütni kell, akkor válasszuk a magasabb füstpontú olajokat.

Ha bő olajban akarsz sütni, használj magasabb füstpontú zsiradékot

A füstpont mértéke azért is fontos, mert amikor a főzőolajok elérik a füstpontjukat, a zsírmolekulák glicerinre és szabad zsírsavakra bomlanak. Majd a glicerin tovább bomlik, felszabadulnak belőle a kellemetlen ízért felelős molekulák, a szabad gyökök, valamint mérgező füst termelődik, így az olaj nemcsak kellemetlen ízű lesz, de bizonyos módon veszélyes is. Az olívaolajnak alacsony, mindössze 160°C - 170°C-on van a füstpontja, így benne inkább kérgesíteni érdemes a húsokat, mint sütni.

Bő olajos sütésre használjuk az itthon legnagyobb mennyiségben kapható napraforgó- vagy repceolajat, melyeknek füstpontja 232°C - illetve 204°C.

4. Túl nagy adagot akarsz egyszerre lesütni

Minden olajban sült élelmiszernek szüksége van arra, hogy sülés közben mozogni tudjon, és a megfelelő mennyiségű zsiradékot tudja felvenni. Ehhez az kell, hogy a sütésre használt edényünk ne legyen túlzsúfolva, bőven legyen hely benne mindennek, ami éppen készül. Készíts kisebb adagokat! Tovább fog tartani a sütés, de finomabb lesz az étel.

Ha túlzsúfolod a lábost, nem marad hely az ételnek arra, hogy forogni tudjon és a megfelelő mennyiségű olaja vegye fel

5. Nem egyenlő méretű ételeket sütsz egyszerre

Ezt a problémát legjobban a krumpli sütésénél lehet észrevenni, ha ugyanis nem egyenlő vastagságú és hosszúságú krumplikat sütsz, a vékonyabb darabok szárazabbak, a vastagabb darabok pedig nyersek lesznek az azonos hosszúságú sütési idő alatt. Ugyanez a probléma hús sütésénél is fennáll, logikus, hogy a vastagabb húsok hosszabb idő alatt sülnek át, mint vékonyabb társaik.

6. Használt olajban sütsz

Nem jó ötlet! A használt olajtól nemcsak az íze lehet rossz az ételnek, a benne maradt ételmaradékok tűzveszélyesek lehetnek, ha tovább égnek a forró olajban. A használt olajat szűrd le, tárold egy flakonban, és add le a legközelebbi olajgyűjtőponton, ez a legjobb dolog, amit tehetsz a pazarlás visszaszorításának érdekében.

7. Nem kevered be a bundát rendesen

Ebben az esetben nem a zsemlemorzsás panírra, hanem például a párizsi bundára vagy például a tempurára gondolunk, ahol a bundának szánt tésztát száraz és folyékony alapanyagokból kell bekeverni. A tésztát mindig alaposan, csomómentesre keverd be, ügyelj azonban arra, hogy ne legyen túl folyós, inkább kicsit sűrűbb, krémesebb. A jó bunda megtapad a húson, és szépen megpirul a forró olajban úgy, hogy az alatta lévő rántanivaló is szaftos és ízletes lesz!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a praktikák is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek