Így készíts ropogós krutont házilag

Kéne valami ropogtatnivaló, de semmi nincs otthon, csak kenyér? Több nem is kell, ugyanis életed krutonját fogod megsütni a következő tippekkel!

A legjobb dolgok az életben sokszor a legegyszerűbbek is - ezért adunk pár tippet a házilag elkészíthető, ropogós krutonhoz, amit aztán kedved szerint fűszerezhetsz. Salátába, levesekhez, vagy csak önmagában eszegetni, használd fel, ahogyan csak szeretnéd!

Válassz kenyeret!

A ropogós, lyukacsos szerkezetű kenyerek tökéletesek erre a célra, például egy jó francia bagettel biztosan nem lősz mellé - a tésztában található mélyedésekbe könnyen beférkőznek a fűszerek, ezáltal sokkal ízesebb eredményt fogsz kapni. Ha ez éppen nincsen kéznél, ne aggódj: a kruton csak ropogós kenyér, tulajdonképpen bármilyen kenyér megteszi a bagett helyett is. Persze a szárazabb, állottabb kenyérből könnyű krutont sütni, mert kevesebb benne a nedvesség, mint a friss verzióban, így könnyebb megsütni is. A kisebbre vágott kenyérkockák szintén szerencsés választások, ezzel is időt spórolhatsz, érdemes minél apróbbra vágni a kenyérszeleteket.

Válassz zsiradékot!

A legjobb zsiradék, amit használhatsz, az az olívaolaj és a vaj keveréke, isteni kombót fogsz kapni, de tulajdonképpen bármilyen olaj megteszi, amit szeretsz vagy éppen van otthon. Egy fontos szabályt azonban tarts be: kb. egy evőkanálnyi zsiradék kell 15 deka kenyérhez, ennél több eláztatja, kevesebbel pedig szárazak lesznek a kenyérkockák.

Sütheted őket sütőben vagy serpenyőben is!

Válassz ízeket!

Az egyetlen és vitathatatlan fűszer, amire szükséged lesz, az a só. Ezen felül a feketebors, a rozmaring, zöldfűszerek, kis parmezán - mindegyikük használata opcionális, és egyedi ízlés kérdése. Bármilyen szárított fűszer megteszi, ami passzol az olajos kenyérkockákkal, füstölt paprika vagy curry az erőteljes ízvilágért. Sajtból érdemes az erőteljes ízű, érett darabokat választani, ezekben kevés a nedvesség, így tutira nem áztatják el a krutonokat.

Meddig használhatod fel a házilag készült krutont?

A házilag sült kruton lejárati ideje nagyjából két hét. Figyelj rá, hogy tényleg alaposan átsüsd őket, mert a bennük maradt nedvesség kedvez a penésznek, ezért mindenképp hűvös, száraz helyen tárold felhasználásig. Szobahőmérsékleten, lezárt dobozban tudod legtovább tárolni. Krémlevesek egyik legjobb levesbetétje, mehet bármelyikbe, amelyiket szereted. Friss fűszernövényeket és frissfokhagymát nem szerencsés krutonsütéskor használni, kifejezetten a szárított fűszerekre buzdítunk most, és a fokhagymaport is bevetheted.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Imagesvia Delish

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...