Miben más a panko, mint a jól ismert zsemlemorzsa? Végre kiderül!

Egyre több receptben találkozunk idehaza is a rejtélyes pankomorzsával. Most utánajárunk, mi fán terem ez a "spéci" zsemlemorzsa.  

Idehaza jól ismerjük a zsemlemorzsát, nem kell bemutatni a vasárnapi rántott hús aranyló bundáját is alkotó, apróra darált, szárított kenyérőrleményt. Gyerekkoromban még egyféle zsemlemorzsa volt kapható, de most már nagyobbra, kisebbre darált és teljes kiőrlésű verzió is hozzáférhető. Egy azonban közös mindben: színük árulkodik arról, hogy a kenyér bizony héjastul került beléjük. Na de mi az a pankomorzsa?

Japánban sokkal trükkösebb módon készítik a zsemlemorzsát. Nem csupán nincs benne kenyérhéj, és ezért kifinomult, halovány színe van, de olyan alapanyagból csinálják, aminek egyáltalán nincs héja. Ez a pankomorzsa!

Azt gondolnánk, a kenyér sülésének kétségtelen velejárója a héj képződése. Azt a kenyeret azonban, amiből a panko készül, nem hagyományos sütőben készítik, hanem egy speciális szerkezetben. A megkelt kenyértésztát fémlapok közé helyezik, amelyek elektromos áramot vezetnek át a tésztán, így "hidegen" sütik meg azt.

Hófehér, levegős, nagy szemű pankomorzsa

Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy ne képződjön héj a kenyéren. A Los Angelesben működő, klasszikus pankót készítő Upper Crust Enterprises szerint ezt a módszert japán katonák dolgozták ki a második világháborúban, amikor a szovjetekkel harcolva nem tudtak hol kenyeret sütni, így elektromos áramot vettek igénybe a cél érdekében.

Miután elkészültek a héj nélküli veknik, jellemzően 18 órán keresztül levegőn szárítják őket, majd egy őrlőgépbe kerülnek, ami kicsi, hosszúkás morzsácskákra darabolják föl őket. Ezt követően nagy hőfokon szikkasztják kissé a morzsát - ennek köszönhető levegős, könnyű textúrája.

A sima morzsa és panko jó barátok

A roppanósabb, könnyedebb panko, és a kissé nehezebb, ízesebb, az olajat könnyebben magába szívó hagyományos morzsa teljesen helyettesíthetőek egymással.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több izgalmas gasztrotartalom itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...