r
Nosalty Logó

Friss, nyári vajbabfőzelék (rántás nélkül, önmagával sűrítve)

Hering András
ányérban tálalt friss, nyári vajbabfőzelék tejföllel, friss petrezselyemmel megszórva, mellette egy kanál, háttérben fasírtgolyók és egy tál só
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

131
Kalória
4.4g
Fehérje
16.7g
Szénhidrát
5.1g
Zsír
161.8g
Víz
7.5g
Koleszterin
5.7g
Élelmi rost
5.6g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 131 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 522 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 34 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    756.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    571 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    161.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 131 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.4 g

Zsír

  • Összesen
    20.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3024.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    255 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    173 mg
  • Foszfor
    296 mg
  • Nátrium
    2285 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    66.9 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    647 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    118 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    262 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    242 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 522 kcal
  • 2% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    146 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    41.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 34 kcal

Elkészítés

  1. A vajbabot megmossuk, végeit levágjuk, ha hosszabb, 3-4 cm-es darabokra vágjuk.
  2. A vöröshagymát finomra aprítjuk, és az olajon (vagy vajon) üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
  3. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a fűszerpaprikát, majd azonnal felöntjük kb. 7-8 dl vízzel vagy zöldségalaplével, hogy ne kapjon oda. Simára keverjük, és visszatesszük a tűzre.
  4. Beletesszük a vajbabot (és ha használunk, egy kisebb, meghámozott, feldarabolt krumplit is), sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt, közepes lángon 20-25 percig főzzük, amíg a bab megpuhul.
  5. A megfőtt bab kb. 1/3-át (és ha van, a krumplit is) kivesszük, botmixerrel vagy turmixgépben simára turmixoljuk egy kevés főzőlével. A pürét visszakeverjük a főzelékbe - ettől természetesen besűrűsödik, liszt nélkül is.
  6. Közben a görög joghurtot/tejfölt és egy pici mustárt simára keverjük egy kevés főzőlével, majd hőkiegyenlítéssel visszaöntjük a főzelékbe. Ha szükséges, még egy kevés vizet adunk hozzá, hogy kellemesen sűrű, de nem túl nehéz állagú legyen.
  7. Végül belekeverjük az apróra vágott friss kaprot vagy petrezselymet, és ízlés szerint néhány csepp ecettel vagy citromlével frissítjük. Még egyet rottyantunk rajta, és készen is van.
  8. Tükörtojással, zöldségfasírttal, pirított kenyérkockával vagy klasszikus fasírttal az igazi, de magában is könnyű, nyári fogás. Hidegen is finom!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 25 p

Ha te is azok közé tartozol, akik nyáron könnyedebb fogásokra vágynak, ezt a vajbabfőzeléket imádni fogod! Rántás helyett a saját zöldségeivel sűrítjük, így nemcsak lisztmentes, de még krémesebb és üdébb is lesz. A friss kapor vagy petrezselyem, egy csipet fokhagyma és egy kis savanykás tejföl együtt teszi igazán nyárivá ezt a klasszikust. Melegen és hidegen is tökéletes, legyen szó ebédről vagy egy gyors hétköznapi vacsoráról!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek