Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egészben sült jérce okrával

Egészben sült jérce okrával
Egészben sült jérce okrával
75 perc / előkészület: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Végeredményben ez egyszerű sült csirke recept, amit változatossá tesz az okra, tavasziassá az újkrumpli és a paradicsom. Sikerült friss jércét vennem, ami nem más mint egészen fiatal csirke. Egészen pontosan 28 napnál nem öregebb csirke, általában 40-45 dkg.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük.
  2. A jércét szárazra töröljük, a belsejét alaposan sózzuk, kevés majoránnát szórunk bele és két gerezd, apróra vágott fokhagymát is, majd a jérce lábait összekötözzük.
  3. Kívül bekenjük vajjal, megszórjuk majoránnával, frissen őrölt borssal és csak utoljára sóval. (Normál mustárral is meg szoktam kenni, ez most lemaradt.)
  4. Jénaiba tesszük - vagy bármilyen magasabb falú sütőformába pl. római tál -, köré rakosgatjuk az újkrumplikat, a paradicsomokat, az okrát (amit nyugodtan lehet helyettesíteni kisebb fej gombákkal). A zöldségekre szórjuk a maradék majoránnát, az apróra vágott fokhagymát, a sót és a borsot. Nagyon kevés olajjal meglocsoljuk a zöldségeket és úgy egy deci vizet öntünk alá.
  5. Lefedjük az edényt - ha nincs saját fedele, akkor alufóliával -, betesszük negyed órára a forró sütőbe. Majd levesszük a tetejét, és visszatoljuk még kb 45 percre hogy süljön, piruljon (a sütés hosszát sütője válogatja, de a jérce igen fiatal és kicsi csirke, nem kell neki sok).
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 609
elküldve: 1
receptkönyvben: 109
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

mrsgrob

Mióta szakács: 2011.02.03.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sült csirke, tavaszias sült jérce okrával, újkrumplival sült jérce egészben

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Muscat
Muscat Fri, 2016-01-29 17:02

Azt írod: "Sikerült friss jércét vennem, ami nem más mint egészen fiatal csirke. Egészen pontosan 28 napnál nem öregebb csirke, általában 40-45 dkg." Ez tévedés.
Az Agrároktatási Intézet Állattenyésztési ismeretek című tankönyve szerint:

Csirke: a nevelés megkezdésétől számítva (tehát etetéstől) 8-10 hetes koráig.

Pecsenyecsirke: 42-49 naposnál nem idősebb 1500-2000g testtömegű húshibrid csirke.

Növendékek, jérce és kakas: a 8-10 hetes kort meghaladó állatoknál a nőivarút jércének, a hímivarút kakasnak nevezzük.

Vagyis amit te sütöttél az pecsenyecsirke, más néven grillcsirke, a jércéhez semmi köze nincs. Az átmenet a pecsenyecsirke és a tyúk között.

mrsgrob
mrsgrob / mrsgrob Fri, 2016-01-29 21:45

Kedves Muscat, köszönöm, ezek szerint ez valóban nem jérce, én fordítottam a poussin szót tévesen, a címet is átírom majd. A Nemzetközösség országaiban (és a franciáknál) poussin a megnevezése 28 napnál nem öregebb csirkének ami általában max. 40-45 dkg. Mországon ezek szerint hivatalosan az állattenyésztésben nincs ilyen kategória, de a szakácsok gondolom ismerik. Nálunk sok helyen lehet kapni ilyen 45 dekás csirkécskéket.

lewega
lewega Mon, 2013-03-04 20:05

Kérlek benneteket, világosítsatok fel én tudatlant, hogy mi az az okra?

mrsgrob
mrsgrob / mrsgrob Mon, 2013-03-04 21:50

Kedves lewega, az okráról összefoglaló leírást találsz a kisokosban: http://www.nosalty.hu/alapanyag/okra?kisokos
Magas pektintartalmú kicsit szőrös növény (ajánlott zsengén felhasználni), változatos felhasználási módokkal. A bolgárok a gyucsevbe teszik, én báránysült mellé kaptam először egy görög étteremben, de az indiaiak is előszeretettel használják. Párolva vagy sütve, lecsóba vagy pörkeltbe téve, egyben vagy szeletelve, szóval éppenhogycsak nyersen nem fogyasztható. Van ahol olajat préselnek a magjóból, van ahol kávépótlót készítenek belőle. Magyarországon talán török zöldségesnél kapható frissen, esetleg üveges kiszerelésben.

lewega
lewega Tue, 2013-03-05 23:19

Kedves mrsgrob! Köszönöm a választ. Sajnos nem valószínű, hogy valaha is enni fogok,mert vidéken lakunk, és errefelé ilyesmit nem igen kapni. De lehet, hogy valamikor lehet majd, mert azért látom, hogy igyekeznek már olyan dolgokat is beszerezni, ami a magyar konyhának nem alapanyaga, pl. póréhagyma, angol zeller. Még annyit, hogy mihez hasonlítható az íze?

Filamér
Filamér Sat, 2015-12-05 10:57

Ezzel korántsem vagy egyedül... Én a fővárosban élek, kerestem is sok helyen, szupermarketben, piacon, delicatesekben, néztek rám, mint a marslakóra.... legutóbb utánamszólt egy hölgy, hogy hülye sznob vagyok :-) Legalább megérdemelném! De még azt sem tudom mi az, csak szeretném kipróbálni! (na jó, nagymamám erre azt mondta, hogy őt is az asztal körül kergették gyerekkorában, ha nem kért belőle :-))

mrsgrob
mrsgrob / mrsgrob Sat, 2015-12-05 12:02

Görög és arab zöldségesekben keresd kedves Filamér, ott biztosan találsz, de legalább tudják mi az.
Remélem csak viccesen szóltak utánad, szomorú dolog lenne ha sznobnak hívnának valakit mert más zöldséget akar venni mint a többiek.

mrsgrob
mrsgrob / mrsgrob Wed, 2013-03-06 00:22

Hú ez nehéz kérdés. Az okra nagyon egyedi, különleges, de főleg a textúrája és magas pektintartalma miatt (ezek nem mindenki tetszését nyerik el). Az íze nem erőteljes, bár nem semleges - ezért is lehet olyan sokféleképpen felhasználni -, talán egészen picit savanykás de ezt csak úgy képzeld el mint a nyers padlizsánnál érezhető.

firstlady
firstlady Sun, 2013-03-03 11:38

"... az okrát (amit nyugodtan lehet helyettesíteni kisebb fej gombákkal)."
Naggggyon köszönjük.
Végül is az egész fogást lehet helyettesíteni egy tányér káposztás cvekedlivel. Az is finom, csak éppen egész más.
Okra nélkül persze csak egy "sima" sült csirke, amivel esélytelen bekerülni az érdekes receptek közé..

mrsgrob
mrsgrob / mrsgrob Sun, 2013-03-03 13:09

Kellemes, nyugodt napot kívánok neked firstlady és további sok, értelmes, kedves, hasznos, építő jellegű hozzászólást.

firstlady
firstlady Sun, 2013-03-03 13:47

Köszönöm szépen, hasonló jókat kívánok Neked is. ;-) Plusz jó recepteket, elérhető alapanyagokból, vagy legalább hasznos eligazítással.
A gombát és az okrát is nagyon szeretem. Egészen máshogy viselkednek a főzés során. De ezt bizonyára Te is tudod.

mrsgrob
mrsgrob / mrsgrob Sun, 2013-03-03 18:52

Kedves firstlady bocsáss meg hogy nem olyan alapanyagokból főzök, ami neked elérhető hanem olyanokból, amik nekem azok.
A nosalty-ra sok országból tesznek fel recepteket, sok különböző elkészítési móddal, változatos alapanyagokkal amiket más vagy be tud szerezni, vagy nem. Tehát az "elérhető" alapanyag nem elvárás, hiszen mihez képest? Ezek alapján bárki vagy nekifut a receptnek vagy sem, esetleg kihagy hozzávalókat vagy mással pótol, senki nem veszi érte a fejét.
Magánemberek teszik itt fel a nekik kedves recepteket, nincs verseny, kié az "érdekesebb". Írtam is a recept storyban, hogy "Végeredményben ez egyszerű sült csirke recept, amit változatossá tesz az okra, tavasziassá az újkrumpli és a paradicsom."
Már sütöttem ezt a receptet egész gombákkal és okrával is körítve, nekem mindkettő ízlett.
Ha neked vannak jó receptjeid, remélem majd szakácsként is regisztrálsz és közzéteszed őket.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-04-03 12:24

Szia! Most látom,hogy Angliában élsz. Hát így könnyű.... : )

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-04-03 12:23

Okrát honnan szereztél be? Nem terem minden bokorban. : ) l.b.

862
csirke 45 dkg
újkrumpli 25 dkg
paradicsom 4 közepes db
okra 10 dkg
majoranna 2 kk
fokhagyma 4 gerezd
vaj 10 dkg
napraforgó olaj 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
mustár 1 kk
víz 1 dl