r
Nosalty Logó

Duplafügés-diós keksz

Lakos Benedek
Duplafügés-diós keksz
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A kekszhez

474
Kalória
4.8g
Fehérje
56.7g
Szénhidrát
26.2g
Zsír
42.5g
Víz
83g
Koleszterin
2.1g
Élelmi rost
31.9g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A kekszhez

Összesen 474 kcal
  • 4% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A kekszhez

Összesen 3774 kcal
  • 4% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A kekszhez

Összesen 357 kcal
  • 4% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    150.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    56.7 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    42.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    204 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    198 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 474 kcal
  • 4% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    38.7 g

Zsír

  • Összesen
    209.8 g
  • Telített zsírsav
    117 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    664 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1202.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    100 mg
  • Kálcium
    255 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    553 mg
  • Nátrium
    124 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    453.9 g
  • Cukor
    255 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    340.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1635 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    142 micro
  • Kolin:
    240 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1587 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    586 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    312 micro
Összesen 3774 kcal
  • 4% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    19.8 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    113.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.8 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    32.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    150 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 357 kcal

Elkészítés

A kekszhez

  1. A barnított vajhoz a vajat kockákra vágjuk és egy nagy, világos színű (hogy jobban lássuk a barnulást) serpenyőbe tesszük. Közepes lángon felolvasztjuk, és folyamatos kevergetés közben tovább főzzük. Először látni fogjuk, hogy kis fehér részecskék válnak ki a vajból, ezek fognak idővel aranybarnára pirulni. Nagyjából 5 perc kell ehhez, de ítéljünk a szín és az illat alapján. Ha diós, kellemesen pirult illatokat érzünk, és a részecskék barnára váltanak, elkészültünk. Vigyázzunk, ne égessük oda, mert akkor keserű lesz.
  2. A barnított vajat egy tálba tesszük a mézzel, cukorral és vaníliás cukorral, majd robotgéppel 2 perc alatt kihabosítjuk. Ekkor hozzáadjuk a tojást és azt is alaposan elkeverjük.
  3. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet, darált diót, sütőport és sót. Hozzákeverjük a nedves alapanyagokhoz, míg egységes masszát nem kapunk. Belekanalazzuk a fügelekvárt és elkeverjük, de nem teljesen: hagyjuk, hogy a dzsem zsíkokat képezzen a tésztában (ez a sütőben kellemesen karamellizálódik majd).
  4. A friss fügéket megmossuk, majd vastagabb szeletekre vágjuk.
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra és kibélelünk egy nagy tepsit sütőpapírral. A tésztából közepes méretű gombócokat formálunk, a kezünkkel kissé ellaposítjuk őket (legyenek ujjnyi vastagok) és a tepsire helyezzük. Hagyjunk köztük helyet, nehogy összesüljenek. Mindegyik tetejére helyezünk egy szelet fügét.
  6. A kekszeket nagyjából 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarnák nem lesznek. A sütőből kivéve rácsra helyezzük őket hűlni, zárt dobozban 2-3 napig elállnak.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A fügeszezon harsány megünneplése ez a recept, ugyanis nem csak egyféle módon, hanem duplán is teszünk bele a gyümölcsből. Így minden falat kekszbe jut majd zamatos fügearoma, amit a dió és a barnított vaj ellenállhatatlan párosa kísér. Egy bögre kávéval, délután majszolgatva a legfinomabb.

További receptek

Stollenkeksz

A német gyümölcskenyér, a hófödte, marcipánnal töltött stollen születik újjá, mégpedig egy tenyérnyi keksz képében. Impozáns ajándékként vagy az ünnepi süteményes tál ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek