Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dominosteine

Dominosteine
Dominosteine
255 perc / előkészület: 120 perc főzés: 120 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy német karácsonyi sütemény, aminek jó, ha már ősszel nekifogunk. Sok éve kapható a hazai boltokban, én házilag készítettem el. A tortabevonó helyett használhatunk ganache-t (így látható a fotón is). Ehhez 400 g 74 %-os étcsokoládét keverünk 400 ml felforralt habtejszínbe, és amíg dolgozunk a bevonással, néha-néha kevés hideg tejszínnel hígítjuk. A bevonás szerintem a következőképpen a legegyszerűbb: A kockákra vágott Dominosteinekbe a tészta felőli oldalról hurkapálcát nyomunk, belemártjuk a mázba, lecsöpögtetjük, a pálcát a bal kezünkbe vesszük át, majd a jobb kezünkben lévő villára húzzuk rá, így tesszük sütőpapírra, lesegítve a hurkapálcával. Ha tartjuk a 3x3-as méretet, 54 db dominót kapunk. Nehéz és időigényes sütemény, de aki szeret sütni, egy újabb kihívást teljesíthet - a siker sem marad el.

hozzávalók / 9 adag

Birsalmazselé

Dominosteine

Szólj hozzá!

elkészítés

Birsalmazselé

  1. A birsalmákat alaposan megmossuk, és hámozatlanul nagyobb darabokra vágjuk. A fűszerekkel egy edénybe tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Lassú tűzön 2 óra alatt puhára főzzük. Egy éjszakát pihentetjük.
  2. A birsalmákat a lével együtt átpréseljük egy tiszta konyharuhán, és hozzákeverjük a zselésítőszert. Felforraljuk, és további 4 percig főzzük - zselépróbát készítünk. Tiszta üvegekbe töltjük a birsalmazselét, és azonnal lezárjuk. 5 percig lefelé fordítjuk az üvegeket, majd alaposan bebugyolálva kihűtjük őket.

Dominosteine

  1. A sütőt 180 fokra melegítjük elő. Egy sütőkeretet (20x30 cm) sütőpapírral bélelünk ki. A mézeskalácstésztához a mézet, cukrot és a vajat felfőzzük, és kissé kihűtjük. A csokoládét durvára vágjuk, a még meleg mézmasszába keverjük. A lisztet, mézeskalács-fűszerkeveréket, sütőport és egy csipet sót egy tálba szitáljuk. A mézmasszát és a tojást alaposan hozzákeverjük. A tésztát rögtön a formába öntjük, simára lapítjuk, és 12-15 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
  2. A zseléhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. 600 g birsalmazselét a citromlével felfőzünk, és simára keverünk. A kinyomkodott zselatint ebben oldjuk fel. A zselét kissé kihűtjük, majd a mézeskalácstésztára öntjük - ha a zselé túl folyékony, kifolyik a keretből. Egy éjszakán át hűtőszekrényben hagyjuk szilárdulni.
  3. A diót egy aprítóban nagyon apróra vágjuk. Egy bevonatolt serpenyőben nagyon rövid idő alatt megpirítjuk, amíg illatozni kezd. Kihűtjük. A marcipánt durvára reszeljük (jobban sikerül, ha a marcipánt előtte kicsit lefagyasztjuk - 30 perc). A diót, marcipánt és rumot egy sima masszává gyúrjuk (ez egy kicsit ragadós lehet). Irattartó fóliában egy 20x30-as téglalappá (szerencsénk van, mert ekkora egy A/4-es lap mérete) nyomjuk, vagy kinyújtjuk, a fólia 2 oldalát kivágjuk, és a zselére fordítjuk a marcipánt. A süteményt kivesszük a formából.
  4. A tortabevonót durvára törjük, és forró vízgőz felett olvasztjuk fel - a csokoládé nem lehet melegebb 37 foknál. A süteményt 3x3 centiméter nagyságú kockákra vágjuk - segítség lehet egy 3 cm széles papírlap. A kockákat az olvasztott csokoládéba mártjuk.
  5. Tetszés szerint díszíthetjük a dominókat. Hűvös és száraz helyen tárolva egy dobozban 1 hétig áll el.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • költség: 6000 Ft

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 944
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

NapsütötteVidékünkön

Mióta szakács: 2011.11.22.
98 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd, uzsonna
alkalom: Anyák napja, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, Valentin-nap
kategória: bonbonok
nehézség: nehéz
szezon: tél
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: német
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

egyéb elnevezések

domino-kövek

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

775
birs 1 kg
fahéjrúd 3 db
szegfűszeg 10 db
csillagánizs 3 db
zselésítő befőzőszer 3 csomag
méz 130 g
cukor 30 g
vaj 40 g
étcsokoládé 100 g
finomliszt 150 g
mézeskalács fűszerkeverék 1 teáskanál
sütőpor 1.5 teáskanál
1 csipet
tojás 1 db
lapzselatin 6 db
citromlé 4 ek
dió 100 g
marcipán 200 g
rum 4 ek
tortabevonó 500 g