r
Nosalty Logó

Diós és mákos csavart kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
A konyha világa
Diós és mákos csavart kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír

a tésztához

a dió töltelékhez

a mák töltelékhez

a tetejére

Összesen 2538 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír

a tésztához

a dió töltelékhez

a mák töltelékhez

a tetejére

Összesen 10151 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír

a tésztához

a dió töltelékhez

a mák töltelékhez

a tetejére

Összesen 334 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.2 g

Zsír

  • Összesen
    107.2 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    276 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3578.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    1251 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    413 mg
  • Foszfor
    1225 mg
  • Nátrium
    547 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    346.9 g
  • Cukor
    145 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    109.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    292 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    231 mg
  • Retinol - A vitamin:
    280 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    132 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    349 micro
Összesen 2538 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    240.9 g

Zsír

  • Összesen
    428.7 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    208 g
  • Koleszterin
    1102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14314.6 g
  • Cink
    43 mg
  • Szelén
    432 mg
  • Kálcium
    5004 mg
  • Vas
    50 mg
  • Magnézium
    1654 mg
  • Foszfor
    4899 mg
  • Nátrium
    2188 mg
  • Réz
    11 mg
  • Mangán
    33 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1387.5 g
  • Cukor
    579 mg
  • Élelmi rost
    106 mg

VÍZ

  • Összesen
    438 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1169 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    213 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1260 micro
  • Kolin:
    922 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1120 micro
  • α-karotin
    55 micro
  • β-karotin
    528 micro
  • β-crypt
    92 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1398 micro
Összesen 10151 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    469.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    164 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    161 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 334 kcal

Hozzávalók

a tésztához

a dió töltelékhez

a mák töltelékhez

a tetejére

Elkészítés

a tésztához

  1. Kevés, langyos tejben elkeverünk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk.
  2. Az átszitált liszteket összekeverjük a sóval, közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a maradék langyos tejet, a maradék cukrot, felhabosított tojásokat, habtejszínt és az olvasztott vajat.
  3. Puha tésztát dagasztunk, aminek az állaga akkor lesz megfelelő, ha már nem ragad az edény oldalához sem, és a kezünkre sem. Kelesztőtálban, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük. Kb. 50 perc alatt.
  4. Miután megkelt, enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 12 egyforma adagra osztjuk. További 20 percet pihentetjük, konyharuhával letakarva.
  5. A tésztákat egyenként vékony téglalapokká nyújtjuk, a szűk sütőformánknak megfelelő méretre. Itt most 30x14 cm volt a tepsi mérete. 6 darabra elosztjuk a diós tölteléket, 6 darabra a mákos tölteléket.
  6. Hosszabbik oldalukon mindegyiket külön külön feltekerjük.
  7. Sütőpapírral bélelt sütőformába rakunk 6 diós rudat. Alul 3 db-ot, rá 2 db-ot, a tetejére 1 db-t (piramis szerűen).
  8. Egy másik formába ugyanígy a 6 mákos rudat.
  9. Tetejét felvert tojással megkenjük, mogyoró forgáccsal megszórjuk.
  10. Aki szeretne vastagabb tésztás kalácsot, az a formában még 30 percig kelesztheti. Ez most nem volt összeállítás után kelesztve, mert nem szerettünk volna vastag tésztát.
  11. 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsült.
  12. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, és csak akkor vegyük ki a sütőpapír segítségével, mert melegen szétcsúszik a forma.

a dió töltelékhez

  1. A darált diót összekeverjük a cukorral, majd a tejjel leforrázzuk. Belekeverjük a többi hozzávalót is.
  2. 6 db kinyújtott lapot töltünk meg a masszával.

a mák töltelékhez

  1. A darált mákot összekeverjük a cukorral, majd a tejjel leforrázzuk. Belekeverjük a többi hozzávalót is.
  2. 6 db kinyújtott lapot töltünk meg ezzel a masszával.

a tetejére

  1. A külön tepsiben piramis szerűen összeállított 6-6 rudat felvert tojással lekenjük, és mogyoró forgáccsal meghintjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x14
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 188
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 8897
  • Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 03.

Ajánló

Aki tésztásabb kalácsot szeretne, az a tepsiben még kelesztheti kb. 30 percet.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Diós és mákos csavart kalács
A konyha világa 70 recept

A kalács elkészítése több munkát igényel, mint egy egyszerű, csavart kalácsé, de megéri a befektetést, amikor csillogó szemekkel majszolják az elkészített finomságot.

Hozzávalók

a tésztához

a dió töltelékhez

a mák töltelékhez

a tetejére

Címlapról ajánljuk

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?

Szabó Anna

További cikkek