r
Nosalty Logó

Diós és mákos csavart kalács

A konyha világa
Diós és mákos csavart kalács
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

a tésztához

a dió töltelékhez

a mák töltelékhez

a tetejére

2538
Kalória
60.2g
Fehérje
346.9g
Szénhidrát
107.2g
Zsír
109.5g
Víz
275.5g
Koleszterin
26.4g
Élelmi rost
144.8g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír

a tésztához

a dió töltelékhez

a mák töltelékhez

a tetejére

Összesen 2538 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír

a tésztához

a dió töltelékhez

a mák töltelékhez

a tetejére

Összesen 10151 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír

a tésztához

a dió töltelékhez

a mák töltelékhez

a tetejére

Összesen 334 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.2 g

Zsír

  • Összesen
    107.2 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    276 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3578.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    1251 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    413 mg
  • Foszfor
    1225 mg
  • Nátrium
    547 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    346.9 g
  • Cukor
    145 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    109.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    292 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    231 mg
  • Retinol - A vitamin:
    280 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    132 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    349 micro
Összesen 2538 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    240.9 g

Zsír

  • Összesen
    428.7 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    208 g
  • Koleszterin
    1102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14314.6 g
  • Cink
    43 mg
  • Szelén
    432 mg
  • Kálcium
    5004 mg
  • Vas
    50 mg
  • Magnézium
    1654 mg
  • Foszfor
    4899 mg
  • Nátrium
    2188 mg
  • Réz
    11 mg
  • Mangán
    33 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1387.5 g
  • Cukor
    579 mg
  • Élelmi rost
    106 mg

Víz

  • Összesen
    438 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1169 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    213 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1260 micro
  • Kolin:
    922 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1120 micro
  • α-karotin
    55 micro
  • β-karotin
    528 micro
  • β-crypt
    92 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1398 micro
Összesen 10151 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    469.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    164 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    161 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    14.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 334 kcal

Elkészítés

a tésztához

  1. Kevés, langyos tejben elkeverünk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk.
  2. Az átszitált liszteket összekeverjük a sóval, közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a maradék langyos tejet, a maradék cukrot, felhabosított tojásokat, habtejszínt és az olvasztott vajat.
  3. Puha tésztát dagasztunk, aminek az állaga akkor lesz megfelelő, ha már nem ragad az edény oldalához sem, és a kezünkre sem. Kelesztőtálban, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük. Kb. 50 perc alatt.
  4. Miután megkelt, enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 12 egyforma adagra osztjuk. További 20 percet pihentetjük, konyharuhával letakarva.
  5. A tésztákat egyenként vékony téglalapokká nyújtjuk, a szűk sütőformánknak megfelelő méretre. Itt most 30x14 cm volt a tepsi mérete. 6 darabra elosztjuk a diós tölteléket, 6 darabra a mákos tölteléket.
  6. Hosszabbik oldalukon mindegyiket külön külön feltekerjük.
  7. Sütőpapírral bélelt sütőformába rakunk 6 diós rudat. Alul 3 db-ot, rá 2 db-ot, a tetejére 1 db-t (piramis szerűen).
  8. Egy másik formába ugyanígy a 6 mákos rudat.
  9. Tetejét felvert tojással megkenjük, mogyoró forgáccsal megszórjuk.
  10. Aki szeretne vastagabb tésztás kalácsot, az a formában még 30 percig kelesztheti. Ez most nem volt összeállítás után kelesztve, mert nem szerettünk volna vastag tésztát.
  11. 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsült.
  12. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, és csak akkor vegyük ki a sütőpapír segítségével, mert melegen szétcsúszik a forma.

a dió töltelékhez

  1. A darált diót összekeverjük a cukorral, majd a tejjel leforrázzuk. Belekeverjük a többi hozzávalót is.
  2. 6 db kinyújtott lapot töltünk meg a masszával.

a mák töltelékhez

  1. A darált mákot összekeverjük a cukorral, majd a tejjel leforrázzuk. Belekeverjük a többi hozzávalót is.
  2. 6 db kinyújtott lapot töltünk meg ezzel a masszával.

a tetejére

  1. A külön tepsiben piramis szerűen összeállított 6-6 rudat felvert tojással lekenjük, és mogyoró forgáccsal meghintjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x14

A kalács elkészítése több munkát igényel, mint egy egyszerű, csavart kalácsé, de megéri a befektetést, amikor csillogó szemekkel majszolják az elkészített finomságot.

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...