Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós kalácskák kardamommal

Diós kalácskák kardamommal
Diós kalácskák kardamommal
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy habkönnyű, selymes állagú kelt tészta, igen finom, diós töltelékkel, melynek ízvilágát a kardamom még jobban kiemeli.

hozzávalók / 10 adag

Kelt tészta

Töltelék

Kenéshez

  • 4 dkg vaj (vagy margarin)
Szólj hozzá!

elkészítés

Kelt tészta

  1. 0,5 dl langyos tejben, melybe tettünk 1 tk cukrot, az élesztőt felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, a vaníliás cukrokat, a maradék cukrot, hozzáadjuk a tojássárgát, beleöntjük a langyos tejszínt, a felfuttatott élesztőt, a puha vajat, a maradék tejet, és egy sima tésztává dagasztjuk.
  2. Konyharuhával letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kb. 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. A kinyújtott tésztát 10 kisebb, 8×15 cm-es téglalapra vágjuk. Minden téglalap közepére rakunk a töltelékből, és mint a bejglit feltekerjük.
  3. A kis rudakat sütőpapírral ellátott sütőlemezre/tepsibe tesszük, de vigyázzunk, hogy a kellő távolság meglegyen közöttük, mert még kelni fognak. Kenjük le a tetejüket az olvasztott vajjal, így hagyjuk őket még pihenni, amíg a sütőt előmelegítjük (kb. 15-20 perc). 180 C fokon 25 perc alatt készre sütjük.
  4. Ha teljesen kihűlt, tetejét enyhén porcukrozva szervírozzuk.

Töltelék

  1. A diót a cukorral, sóval, a kardamommal, a citromhéjjal összekeverjük, majd hozzádolgozzuk a vanília aromát és a forró tejszínt.
  2. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha száraznak ítéljük, tehetünk hozzá még 1-2 teáskanál tejszínt. Arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg, mert kifolyik a rudacskákból.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 527
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Katica

Mióta szakács: 2013.08.10.
169 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diós tekercs, diótöltelékes kelt tészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

533
finomliszt 50 dkg
1 csipet
cukor 2 ek
vaníliás cukor 2 csomag
tojássárgája 1 db
friss élesztő 2.5 dkg
tej 2.3 dl
habtejszín 0.5 dl
vaj 8 dkg
dió 25 dkg
porcukor 5 dkg
kardamom 1 csipet
1 csipet
vaníliaaroma 1 teáskanál
citromhéj 1 citromból nyert
habtejszín 1 dl
vaj 4 dkg