r
Nosalty Logó

Gesztenyés koszorú

Miss Sweetly
Gesztenyés koszorú
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

812
Kalória
18g
Fehérje
134.2g
Szénhidrát
19.9g
Zsír
48.1g
Víz
163.3g
Koleszterin
3.1g
Élelmi rost
26.1g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 812 kcal
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 4863 kcal
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 252 kcal
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1166 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    782 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    134.2 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    48.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    115 mg
  • Retinol - A vitamin:
    166 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    176 micro
Összesen 812 kcal
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.9 g

Zsír

  • Összesen
    119.6 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    980 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6996.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    265 mg
  • Kálcium
    647 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    1196 mg
  • Nátrium
    4690 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    805 g
  • Cukor
    157 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    288.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1009 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    164 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    496 micro
  • Kolin:
    691 mg
  • Retinol - A vitamin:
    994 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    179 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1057 micro
Összesen 4863 kcal
  • 8% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    361.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    242 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 252 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Másfél dl langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, kicsit állni hagyjuk, hogy megkeljen.
  2. A lisztbe citromhéjat reszelünk, és a joghurtot vagy aludttejet kanalazunk. (Nekem nem volt aludttejem, így joghurtot használtam.)
  3. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat, és a maradék langyos tejjel alaposan kidagasztjuk a tésztát.
  4. Beledolgozzuk a sót és az olvasztott vajat is. Ha nem válik el az edény falától alapos dagasztás után sem, akkor kis adagokban még lisztet teszünk hozzá addig, míg már elválik.
  5. Egy nagyobb tálba lisztet szórunk, ebbe a kalácsot fél óráig kelesztjük meleg helyen.
  6. Közben a gesztenyemasszát a rummal, cukorral, vaníliás cukorral ízesítjük.
  7. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk a megkelt tésztát. Óvatosan kézzel húzzuk, esetleg gyengéden megsodorhatjuk, így lesz finom a kalács.
  8. Az ízesített gesztenyemasszát krumplinyomóval töltjük a tésztába.
  9. Feltekerjük, koszorú alakot formázunk belőle, és egy vajjal kikent tűzálló tálba helyezzük.
  10. Oldalait is megkenjük vajjal, tetejét pedig a felvert tojással.
  11. Kicsit pihentetjük, majd lassú tűzön 40 percig sütjük 170 fokon, hogy a közepe is átsüljön.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Ezt a receptet az Ízőrzők műsorából lestem el: Velemről származik. A velemiek a gesztenyés kalácsot karácsonyra mindig elkészítették.  Még ilyen kalácsot nem ettünk, ezért választottam, de nem csalódtunk, mert nagyon finom.

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek