Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Méhész kalács

Méhész kalács
Méhész kalács
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a mézet. Egyszer kaptam egy receptet, íme egy kalács, ami mézzel készül. Sokáig nem csináltam meg, nagyon bonyolultnak találtam, meg attól is tartottam, hogy majd össze-vissza ragadni fog. De nem kell félni, nem nehéz vele dolgozni. Nagyon szeretnivaló, ahogy finoman érződik rajta a méz íze. A sikeréről csak annyit, hogy már háromszor kellett megsütnöm, hogy egyszer végre le tudjam fotózni. Mert mindig, mire észbekaptam, a fotókhoz már csak a csücske maradt. :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Meg is lehet tölteni mákkal, dióval, kakaóval, stb. Akkor a tésztát 2 cipóra osztjuk, és úgy csináljuk végig a hajtogatásokat. Akkor az utolsó nyújtás után a töltelékkel együtt tekerjük fel. Úgy két kalács lesz belőle. Persze töltelék nélkül is lehet két kisebb kaláccsá formálni, ki hogy szereti.
Ha valakit zavar, hogy a tészta belseje csigavonalban kissé szét van válva, az a feltekerés előtt már ne kenje meg margarinnal, csak a mézet csurgassa a tésztára, úgy tekerje fel.
Narancshéjjal még sosem készítettem, de biztos kipróbálom egyszer.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk 1 ek mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. A tojásokat felverjük, belekeverünk 2 dl langyos tejet, 2 ek mézet, az olajat, a sót, valamint a narancshéjat, ha azt is akarunk bele.
  3. A lisztet a megkelt élesztővel és a tojásos keverékkel tésztává dagasztjuk, majd langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. Ekkor téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, és hajtogatjuk, mint a leveles tésztát (jobbról, balról, majd ezt még ketté). Pihentetjük 10 percig.
  5. Megismételjük a nyújtás-kenés-hajtogatást, majd még 10 percig pihentetjük.
  6. Utóljára kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, és 2 ek mézet csurgatunk rá. A szélét kb. 3 cm-en hagyjuk szabadon!
  7. Feltekerjük, és kikent, lisztezett tepsire vagy formába rakjuk. 15 percig pihentetjük.
  8. Tetejét megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk kristálycukorral, az oldalát megszurkáljuk, és betesszük a sütőbe.
  9. 10-15 perc után kivesszük, megint megkenjük-cukrozzuk, és visszatesszük a sütőbe. Picit mérsékeljük a hőfokot.
  10. Kb. még 15 perc, és kész is. A sütőből kivéve még egyszer megkenjük olvasztott margarinnal.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 915
elküldve: 3
receptkönyvben: 183
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes kelt kalács, kelt kalács mézzel, mézes foszlós kalács

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Varga Endréné
Varga Endréné Thu, 2015-07-30 21:22

Családunk kedvence.Nagyon finom- egy régi Kisalföld újság receptjei között találtam .Féltve őrzöm,mert egyszerű,de különleges recept.Vetekszik édesanyám régi-ünnepi
"puszta kalácsával"-csak dícsérni és ajánlani tudom

kosinak
Krityuka / kosinak Mon, 2013-11-25 21:13

Kedves Fahéj!
Imádom a receptjeidet és ebben sem csalódtam.Valami fantasztikus ez a kalács....könnyű,finom,nem túl édes.Egy kicsit megbolondítottam és apóra vágott birsalmasajtot tettem hozzá,de akár ki is maradhatott volna.Hálás köszönet a receptért és várom további finomságaid is!
Kriszta

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-11-26 19:17

Kedves Kriszta!
Örülök, hogy tetszik a kalács! Szerintem a birsalma csak még különlegesebbé tette. Megtisztelő, hogy ennyire szereted a receptjeimet. :) Az ilyen hozzászólások mindig továbblendítenek, mikor épp elhatározom, hogy nem nagyon teszek már föl több receptet. :)))
Üdv: Fahéj

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2013-01-05 08:45

Hát ezt elmentettem ! Micsoda szuper nő vagy te? A tél arra való, hogy amire nyáron nem
érünk rá, azt télen pótoljuk. Gondolok itt a kipróbálandó receptekre.
Hát én már több kilót felszedtem, most már vigyáznom kell, de ezt a kalácsot ki kell próbálni!
Már a leírás alapján is nagyon finomnak ígérkezik. Puszi és köszönet a receptért ! Anci

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-01-05 09:41

Kedves Anci!
Ez egy nagyon finom kalács. Szerintem eredetileg töltve volt a receptben, de nem volt volt egyértelmű a leírásból, így lett nekem csak egy egyszerű kalács. De nem bántam meg, mert isteni az íze. Majd meglátod te is! :)
Puszi: Fahéj

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-01-05 06:59

Hát ez mennyei lehet, a leirasbol es a képről ítélve! Mentettem, köszi Fahéj :) nagyon szeretem a mézet, úgyhogy ez lesz a következő kalács, amit sutok! Várnom kell ugyan, mert itt most 38 fok meleg van. Tetszik a három ízű kalácsod is! Üdv, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-01-05 09:32

Nagyon finom kalács, aki a mézet szereti, nem fog csalódni benne. Bár nem érződik markánsan benne a méz, de mégis érződik, szóval aki a mézet nem szereti, ezt a kalácsot se fogja. :)
Üdv: Fahéj

Amaerilde
Amaerilde / Amaerilde Wed, 2012-04-04 13:20

Nagyon finomnak hangzik, és a képen is guszta!
Mivel épp minden van itthon, és a becukrosodott mézemet is szeretném elhasználni, kipróbálom! A pizzatésztától eltekintve ez lesz az első kelesztett tésztám, nagyon kíváncsi vagyok hogy fog sikerülni!
Csak ez a sok hajtogatás és pihentetés ne lenne :))
De a finom kalácsért meg kell szenvedni úgy látszik :D

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-04-04 14:01

Nem veszélyes ám! Mire észbe kapsz, már kész is. :) Viszont a hajtogatástól lesz még könnyebb és foszlósabb a tészta. Szóval megéri.
Üdv: Fahéj

sztella
sztella Tue, 2010-12-14 08:41

Meg sütöttem csak ajálani tudom mindenkinek mert nagyon finom.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-09-13 12:02

Én láttam a boltokban pl. Spar, mézpótló édesítőt, állaga ugyanolyan sztem azt ki lehet próbálni, bocs, hogy beleszólok! Üdv: Mrs Smith

nita.b
Anita / nita.b Mon, 2010-09-13 11:28

Helló!
Az lenne a kérdésem, hogy a mézet lehet helyettesíteni valami más édesítővel? Sajnos allergiás vagyok rá, pedig szeretem.
Nagyon tetszik a recept, szívesen kipróbálnám.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2010-09-13 13:47

Szia!
Sajnos én mézpótlókban nem vagyok járatos, nem tudom, mivel helyettesíthető. Viszont ennek a kalácsnak fontos kelléke. Ha nem tudod semmivel helyettesíteni, találsz a no saltyn annyi, de annyi finom kalácsreceptet még, úgyhogy sose keseregj emiatt.
Sajnálom, hogy allergiás vagy a mézre.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-09-12 16:28

Ez igen jó kis recept, kedves Fahéj! Köszönöm, mentettem! Nagyon kellemes, "békebeli" hangulata lett a fotónak is! A legjobbakat: Mrs Smith

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2010-09-12 17:31

Köszönöm! Leánykám mondta, hogy mikor ezt a kalácsot eszi, úgy érzi, egy angyal áll mellette. Majd meglátjátok... :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-09-12 10:24

Nahát Fahéj!
Megint megleptél! Nagyon jó recept és guszta a kép! :-)
Eszter

villers
villers Sun, 2010-09-12 09:46

Szia!

Nagyon gusztusos a kalácsod, és tuti, hogy finom is. De lenne egy kérdésem. Miért kell megszurkálni az oldalát? Tudom, hogy egyes süteményeknél a töltelék miatt, meg hogy ne repedezzen be, de ennél minek?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2010-09-12 10:23

Szia Villers!
Szurkálni főleg akkor kell, ha van benne töltelék, de mivel itt egyéb töltelék nélkül is meg van kenve vajjal meg mézzel, ezért ott sülésnél rés keletkezik a tésztában. Ez látszik is a képen. Ha megszurkáljuk, akkor ezek a rések kisebbek lesznek. De akit nem zavar, annak nem kell szurkálnia. :)

1008
finomliszt 55 dkg
élesztő 4 dkg
méz 5 ek
napraforgó olaj 2 ek
tej 3 dl
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
1 kávéskanál
narancshéj 1 narancsból nyert
margarin 10 dkg
cukor 4 dkg
margarin 4 dkg