r
Nosalty Logó

Diós-fahéjas kalács

Buttercup Kitchen
Diós-fahéjas kalács
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

774
Kalória
17.4g
Fehérje
84.5g
Szénhidrát
43.2g
Zsír
24.6g
Víz
98.3g
Koleszterin
6.1g
Élelmi rost
31.2g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 774 kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 3873 kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 371 kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.4 g

Zsír

  • Összesen
    43.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    598.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    292 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    84.5 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    24.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    115 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 774 kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.1 g

Zsír

  • Összesen
    216.1 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    122 g
  • Koleszterin
    492 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2991.9 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    144 mg
  • Kálcium
    656 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    483 mg
  • Foszfor
    1462 mg
  • Nátrium
    204 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    422.6 g
  • Cukor
    156 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    123.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    458 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    574 micro
  • Kolin:
    453 mg
  • Retinol - A vitamin:
    447 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    124 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    553 micro
Összesen 3873 kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    286 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    11.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 371 kcal

Elkészítés

  1. Először készítsük el az élesztős tejet. Öntsük a meleg tejet egy tálba, adjuk hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk meleg helyen állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.
  2. Közben készítsük elő a tésztát. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, az olvasztott vajat, a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. Amikor az élesztő felfutott, öntsük a lisztes keverékhez, és gyúrjuk sima tésztává. Akkor jó, ha a tészta elválik a tál falától, és nem ragad a kezünkhöz. Ekkor takarjuk le tiszta konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni 1 órán át.
  3. Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a puha vajat, a cukrot, a darált diót és a fahéjat.
  4. A megkelt tésztát osszuk három egyenlő részre. Mindegyik darabot külön-külön nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. fél centi vastagra. Kenjük meg őket egyenletesen a diós töltelékkel, majd a hosszanti oldaluk mentén tekerjük fel szorosan.
  5. Fonás és sütés. Ha mindhárom tekercset megtöltöttük és feltekertük, fonjuk őket össze. Ügyeljünk rá, hogy a tekercsek hajtott szélei lefelé nézzenek, így sütés közben nem nyílnak szét. Helyezzük a fonott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a tetejét felvert tojással, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 25 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Eddig mindig húsvétra készítettem, így számomra a kalácssütés leginkább ehhez az ünnephez kapcsolódik. De valójában az év bármely napján tökéletes választás lehet egy finom, házi desszertként – akár egy délutáni teázáshoz vagy vendégváró finomságnak is 😊

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek