r
Nosalty Logó

Diós-fahéjas kalács

Buttercup Kitchen
Diós-fahéjas kalács
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

774
Kalória
17.4g
Fehérje
84.5g
Szénhidrát
43.2g
Zsír
24.6g
Víz
98.3g
Koleszterin
6.1g
Élelmi rost
31.2g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 774 kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 3873 kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 371 kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.4 g

Zsír

  • Összesen
    43.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    598.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    292 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    84.5 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    24.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    115 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 774 kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.1 g

Zsír

  • Összesen
    216.1 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    122 g
  • Koleszterin
    492 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2991.9 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    144 mg
  • Kálcium
    656 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    483 mg
  • Foszfor
    1462 mg
  • Nátrium
    204 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    422.6 g
  • Cukor
    156 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    123.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    458 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    574 micro
  • Kolin:
    453 mg
  • Retinol - A vitamin:
    447 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    124 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    553 micro
Összesen 3873 kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    286 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    11.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 371 kcal

Elkészítés

  1. Először készítsük el az élesztős tejet. Öntsük a meleg tejet egy tálba, adjuk hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk meleg helyen állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.
  2. Közben készítsük elő a tésztát. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, az olvasztott vajat, a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. Amikor az élesztő felfutott, öntsük a lisztes keverékhez, és gyúrjuk sima tésztává. Akkor jó, ha a tészta elválik a tál falától, és nem ragad a kezünkhöz. Ekkor takarjuk le tiszta konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni 1 órán át.
  3. Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a puha vajat, a cukrot, a darált diót és a fahéjat.
  4. A megkelt tésztát osszuk három egyenlő részre. Mindegyik darabot külön-külön nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. fél centi vastagra. Kenjük meg őket egyenletesen a diós töltelékkel, majd a hosszanti oldaluk mentén tekerjük fel szorosan.
  5. Fonás és sütés. Ha mindhárom tekercset megtöltöttük és feltekertük, fonjuk őket össze. Ügyeljünk rá, hogy a tekercsek hajtott szélei lefelé nézzenek, így sütés közben nem nyílnak szét. Helyezzük a fonott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a tetejét felvert tojással, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 25 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Eddig mindig húsvétra készítettem, így számomra a kalácssütés leginkább ehhez az ünnephez kapcsolódik. De valójában az év bármely napján tökéletes választás lehet egy finom, házi desszertként – akár egy délutáni teázáshoz vagy vendégváró finomságnak is 😊

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...