adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
-
2 dl tej
-
40 g cukor
-
25 g élesztő
-
300 g finomliszt
-
1 csipet só
-
1 ek vaj
-
1 db tojássárgája
-
1 citromból nyert citromhéj
774
Kalória
17.4g
Fehérje
84.5g
Szénhidrát
43.2g
Zsír
24.6g
Víz
98.3g
Koleszterin
6.1g
Élelmi rost
31.2g
Cukor
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
Összesen
774
kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
Összesen
3873
kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
Összesen
371
kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.4 g
Zsír
-
Összesen 43.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 598.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 131 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 292 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 84.5 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 6 mg
Víz
-
Összesen 24.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 115 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 111 micro
Összesen
774
kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87.1 g
Zsír
-
Összesen 216.1 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 122 g
-
Koleszterin 492 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2991.9 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 144 mg
-
Kálcium 656 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 483 mg
-
Foszfor 1462 mg
-
Nátrium 204 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrát
-
Összesen 422.6 g
-
Cukor 156 mg
-
Élelmi rost 31 mg
Víz
-
Összesen 123.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 458 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 574 micro
-
Kolin: 453 mg
-
Retinol - A vitamin: 447 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 124 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 553 micro
Összesen
3873
kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 20.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 286 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 140 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 40.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 11.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 44 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
371
kcal
Elkészítés
- Először készítsük el az élesztős tejet. Öntsük a meleg tejet egy tálba, adjuk hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk meleg helyen állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.
- Közben készítsük elő a tésztát. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, az olvasztott vajat, a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. Amikor az élesztő felfutott, öntsük a lisztes keverékhez, és gyúrjuk sima tésztává. Akkor jó, ha a tészta elválik a tál falától, és nem ragad a kezünkhöz. Ekkor takarjuk le tiszta konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni 1 órán át.
- Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a puha vajat, a cukrot, a darált diót és a fahéjat.
- A megkelt tésztát osszuk három egyenlő részre. Mindegyik darabot külön-külön nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. fél centi vastagra. Kenjük meg őket egyenletesen a diós töltelékkel, majd a hosszanti oldaluk mentén tekerjük fel szorosan.
- Fonás és sütés. Ha mindhárom tekercset megtöltöttük és feltekertük, fonjuk őket össze. Ügyeljünk rá, hogy a tekercsek hajtott szélei lefelé nézzenek, így sütés közben nem nyílnak szét. Helyezzük a fonott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a tetejét felvert tojással, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 25 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 40 p
- Sütés ideje: 25 p
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
Eddig mindig húsvétra készítettem, így számomra a kalácssütés leginkább ehhez az ünnephez kapcsolódik. De valójában az év bármely napján tökéletes választás lehet egy finom, házi desszertként – akár egy délutáni teázáshoz vagy vendégváró finomságnak is 😊