Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Datolyamézzel és fokhagymával sült cékla tahini "tejföllel" Steiner Kristóftól

Datolyamézzel és fokhagymával sült cékla tahini "tejföllel" Steiner Kristóftól
Datolyamézzel és fokhagymával sült cékla tahini "tejföllel" Steiner Kristóftól
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemrég egy budapesti iskolában tartottunk junior főzőkurzust, én pedig – tudván, hogy a gyerekek rendszerint nem szeretik a céklát – természetesen nem hagyhattam ki a menüből a legszebb színű gyökérzöldséget. Meggyőződésem, hogy aki nem szeret valamit – igaz ez a gyerkőcökre is – egy rossz gasztrotapasztalat áldozata, de ha megfelelően elkészítve, tökéletes ízharmóniában kóstolja meg a “nemszeretem” kaját, azonnal beleszeret. Így volt ez a kicsikkel is: “nincs is cékla íze” – mondták a bíborszín falatokat majszolva, azóta pedig még inkább hivatásomnak érzem, hogy megvédjem őcéklasága becsületét. Ezt a szürreális színű, és még hihetetlenebb ízű finomságot előételként, salátaként, tészta feltétként, de még szendvicsre pakolva is majszolhatjuk – nem csak #NovenyiHetfo-n.

hozzávalók / 4 adag

  • 1 db cékla (nagy, lehet előfőzött, vákuumcsomagolt is)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 ml juharszirup (1 kiskanál datolya szirup (vagy más természetes szirup))
  • 1 ek tahini (szezámpaszta, de beáztatott, lecsepegtetett, majd krémmé őrölt napraforgómag is remek)
  • 1 citromból nyert citromlé (vagy narancs vagy mandarin kifacsart leve)
  • 0.5 teáskanál mustár (magos vagy krémes)
  • 1 közepes db lila hagyma (ízlés szerint vékony holdacskákra szelt lila hagyma)
  • 5 dkg szőlő (1 marék, felezve, vagy ha nincs szezonja: aranymazsola)
  • 1 ek Flora 100% növényi margarin
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A Flora margarint a mélyhűtőbe teszem, hogy az olívaolaj megdermedjen.
  2. A céklát - ha nem előfőzött változatot használok – héjastól alufóliába csomagolom, és 200 fokon puhára sütöm, majd ha kihűlt, meghámozom.
  3. A sütőt ezután 140 fokra mérsékelem, majd kikeverem a mázat: a fokhagyma felét lepréselem, a szirupot belecsorgatom, ráfacsarom a fél citrust, és jöhet a mustár is. Sózom-borsozom, majd a negyedelt céklaszeletkéket alaposan bemasszírozom a fűszeres marináddal, egy sütőtálra pakolom, és előkapom a mélyhűtőből a margarint, majd felét a sajtreszelő nagy lukú oldalán a céklára reszelem.
  4. A sütőben, felső “polcon” húsz percen át pirítom – addig kikeverem a tahinit.
  5. A maradék Florát egy kis lábasban felolvasztom, belekeverem majd a lángról levéve a megmaradt citrusfél levét, felöntöm a tahinivel. Belepréselem a maradék fokhagymát, kap sót és borsot, majd felöntöm annyi vízzel, hogy tejfölszerű, krémes állagot kapjon.
  6. A sült céklát csini üvegtálon szervírozom a lilahagyma-szeletekkel, a felezett szőlővel, és gálánsan rácsorgatom a gazdag szezámmagmártást.
  • sütési hőfok: 140°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 003
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
988 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

sült cékla

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

102
cékla 1 db
fokhagyma 2 gerezd
juharszirup 5 ml
tahini 1 ek
citromlé 1 citromból nyert
mustár 0.5 teáskanál
lila hagyma 1 közepes db
szőlő 5 dkg
margarin 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint