r
Nosalty Logó

Dal makhani

Rosanics Petra
Indiai lencsefőzelék
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

471
Kalória
22.4g
Fehérje
61.8g
Szénhidrát
16.5g
Zsír
127.9g
Víz
30.1g
Koleszterin
12.5g
Élelmi rost
4.4g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 471 kcal
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2363 kcal
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 196 kcal
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    656.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    326 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    61.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    127.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    406 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    112 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    4169 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 471 kcal
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    111.8 g

Zsír

  • Összesen
    82.6 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3284.5 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    352 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    440 mg
  • Foszfor
    1631 mg
  • Nátrium
    795 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    308.8 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

Víz

  • Összesen
    639.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    517 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2031 micro
  • Kolin:
    414 mg
  • Retinol - A vitamin:
    470 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    559 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    20843 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 2363 kcal
  • 10% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    273.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    25.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    53.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    169 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1737 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 196 kcal

Elkészítés

  1. A fekete lencsét megmossuk, majd sós vízben megfőzzük. Lecsepegtetjük és félrerakjuk.
  2. A finomra vágott hagymát 3 evőkanál vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a gyömbért, a kaffir lime leveleket, a garam masalát. Ízlés szerint borsozzuk, és megszórjuk csilipehellyel, majd pár percet együtt pirítjuk.
  3. Jöhet a paradicsompüré és pár perc összepirítás. Ezután hozzáadjuk a főtt lencsét és a főtt babot (egy lecsepegtetett konzervnyit), és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Alaposan megsózzuk, majd az egészet megkeverjük.
  4. Lefedve 20-30 percet főzzük, hogy a lencse és a bab szinte szétfőljön. Közben időnként keverünk rajta, és szükség esetén pótoljuk a vizet.
  5. A már majdnem kész lencsét kicsit összezúzzuk egy régimódi krumplinyomóval vagy merülőfejes turmixszal - arra mindenképpen figyeljünk, hogy ne krémesítsük teljesen. Ha aggódunk emiatt, célszerű a főzelék felét-harmadát kiszedni, és egy tálkában külön pürésíteni, majd visszaönteni.
  6. A lencséhez keverjük a dupla tejszínt (ha sima habtejszínt használunk, adjunk hozzá picit többet), majd egy gyors keverés után ízlés szerint még 1-2 kanál vajat. Talán soknak hangzik, de ettől lesz igazán krémes a végeredmény.
  7. Rottyantunk még egyet a főzeléken, majd tálaljuk is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 40 p

Ha szeretitek a lencsefőzeléket, és más nemzet verzióját is kipróbálnátok, akkor ez a ti receptetek lesz. A dal makhani az egyik legjellegzetesebb indiai fogás, amit a nálunk elterjedt barna és zöld helyett fekete lencséből és némi vörösbabból készítik. Alapfűszere a garam masala, emellett pedig sok vaj kell bele - ez az, amitől olyan csodásan krémes lesz. Tökéletes komfortkaja, ami egy ferde éjszaka másnapján tökéletes választás.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...