Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos lencsefőzelék

Citromos lencsefőzelék
Citromos lencsefőzelék
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a lencsefőzeléket, de mindig elfeledkezünk róla, így csak ritkán kerül az asztalra. Akkor viszont annál jobban örül neki mindenki.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Úgy is készíthető, hogy a hagymát nem főzzük a lencsével, hanem a rántásba tesszük lereszelve.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lencsét átmossuk, hozzáadjuk a babérlevelet, az egészben hagyott hagymát, a zúzott fokhagymát, és 1 l sonkalé plusz víz keverékében, ha nincs, csak sós vízben, lassú tűzön megfőzzük.
  2. Ha kész, a hagymát kivesszük, és botmixerrel pépesítve visszatesszük a főzelékbe.
  3. Az olajból és a lisztből rántást készítünk. Ekkor tesszük hozzá a pirospaprikát is (persze csak ha akarunk bele), de ez nem fontos. Berántjuk a főzeléket.
  4. Hozzákeverjük a tejfölt, fél citrom reszelt héját, és jól összeforraljuk az egészet.
  5. A tűzről levéve kevés citromlével ízesítjük.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 106 179
elküldve: 16
receptkönyvben: 552
elkészítve: 82/95
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: újév, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tejfölös lencsefőzelék, lencsefőzelék citrommal, lencsefőzelék sonkalével

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kata58
Kata58 Wed, 2018-01-10 11:28

tálaláskor teszek hozzá egy kicsi mustárt is..úgy még finomabb

b-n
b-n Wed, 2015-05-13 10:30

Évközben is kerül asztalra lencse, ma pl. ezen recept alapján. Valahogy így készítem én is. Szeretjük!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2015-05-13 18:18

Mi is! :) Én is készítem év közben is, ha eszembe jut, egyszer-egyszer. Pl. most is, hogy eszembe juttattad, biztos beiktatom az étrendbe a napokban.
Üdv: Fahéj

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2014-01-03 15:31

Kipróbáltam a citromos izesítést, nagyon kellemes pikáns ízt adott.Köszi a jó ötletet. Zsuzsa.

zSuzSik4
zSuzSik4 Wed, 2014-01-01 13:53

Első lencsefőzelékem :) . Citrom nélkül csináltam, de nagyon finom lett.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-01-01 16:54

Ennek örülök! Egyébként meg nem kell tartani a citromtól, nagyon jól megfér a lencsével.
Üdv: Fahéj

tancosnati
tancosnati Mon, 2013-12-30 21:08

Nagymamámtól tanult recept alapján én egy pici apróra vágott mentalevelet is teszek bele. Friss mentalevél helyett morzsolhatunk bele szárítottat is.
Üdv: Táncosnati

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-12-31 10:28

Na ezt még nem hallottam, de nagyon kívåncsivá tett. Legközelebb kipróbálom.

jlaca62
jlaca62 Sat, 2013-12-28 12:33

Citrom, ill. ecet helyett mustárt szoktam használni. Akár utólag is használható, rengeteg fajta közül lehet vájasztani... Kellemesen ízesiti a viszonylag jellegtelen ízű
natúr lencsefőzeléket. Jóétvágyat kívánok !

nesoka427
nesoka427 Tue, 2013-11-26 21:49

Tuti kis recept,jó ötlet a citrom bele, már párszor megcsináltam, de én még egy kis mustárt és füstölt húst is dobtam bele, szerintem remekül passzol :)
Köszi a receptet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-11-26 22:11

Igazán nincs mit! A füstölt hús csak még finomabbá teheti. El is készítem a napokban... :)
Üdv: Fahéj

m.gaby
Gabriella / m.gaby Sun, 2013-05-05 13:28

Nagyon finom lett :) Ezzel a citromos megoldás sokkal üdítőbb az íze, mint nélküle :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-05-05 14:28

Szerintem is! Pedig én is nagyon nehezen tettem bele először a citromot. :) Örülök, hogy ízlik így!
Üdv: Fahéj

ferminadaza
ferminadaza Mon, 2013-03-18 14:48

Életem első önállóan készített lencsefőzelékéhez ezt a receptet választottam. Annyit tennék hozzá,h beáztattam éjszakára, és az áztatóvízben főztem meg, a többit a recept szerint készítettem és olyan lett,ahogy én szeretem:) szóval köszi a receptet.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-03-18 17:52

Örülök! És nagyon szívesen a receptet. :) Tényleg beáztatva az igazi, hamarabb kész és puhábbra fő.

adorel
adorel Mon, 2013-01-14 16:55

nagyon finom kis recept, igaz en citromot nem raktam bele de nagyon finom lett es gyorsan elkeszul! Biztos, hogy kiprobalom maskor is, esetleg citrommal. :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-01-14 19:45

Úgy az igazi finom! Nem kell tőle félni, nem domináns benne a citromíz, csak pikánsabbá teszi.
Örülök, hogy tetszik a receptem! :)
Üdv:Fahéj

mircsina
mircsina Sat, 2013-01-12 12:13

Új évkor már elkészítettem, nagyon finom volt. Ma a maradék lencséből megint csinálok.
Egyet kérdeznék, mi a trükköd a hagyma mixelésénél, mert nekem nem igazán sikerült így pürésítenem. Végül fokhagyma nyomón átnyomva került bele. Úgy vettem észre olyan jó kis "selymes" lett tőle a főzelék, persze lehet csak képzelem. Ma aprító gépben próbálkozom, ha darabos marad, jön megint a fokhagyma nyomó.
Nagyon köszönöm a receptet, nálam nagyon bevált. Üdv. mircsina

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-01-12 19:40

Kedves Mircsina!
Mire a lencse megfő, a hagyma is megfő. Egy kevés főzőlevet veszek hozzá, és úgy pürésítem. hagyományos turmixban is lehet pürésíteni, szintén egy kevés főzőlével. Szerintem, ha nem lesz teljesen homogén, akkor sincs semmi vész, eltűnik úgyis a lencseszemek közt. Ezt a főzeléket mi is nagyon szeretjük, és örülök, hogy nálatok is bevált.
Üdv: Fahéj

pancser
pancser Fri, 2012-12-28 12:35

Az ecetes verziót már unom.Örülök a receptednek,tuti ezt fogom kipróbálni újévkor !
Köszi.

516
lencse 40 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 1 gerezd
babérlevél 2 db
citrom 0.5 db
tejföl 175 g
napraforgó olaj 3 ek
finomliszt 1 evőkanál
fűszerpaprika 1 teáskanál
0 ízlés szerint
sonkalé 1 l