r
Nosalty Logó

Cukkinis tökfőzelék

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Cukkinis tökfőzelék
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 184 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 737 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 51 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    491.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    223 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    231.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    383 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    143 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1269 micro
Összesen 184 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30 g

Zsír

  • Összesen
    37.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1966.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    892 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    315 mg
  • Foszfor
    467 mg
  • Nátrium
    250 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87.4 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    924.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1533 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    425 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    673 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    571 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5075 micro
Összesen 737 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    134.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    347 micro
Összesen 51 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A cukkinit alaposan megmossuk, majd négybe vágjuk. A magházát eltávolítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk, vagy legyaluljuk. A héjas részt is felhasználjuk a főzelékben (tehát nem kell meghámozni), ettől lesz szép sárga vagy zöld színhatású a főzelékünk.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk (a fokhagymát mozsárban is törhetjük), majd 1 evőkanál vajon (vagy olívaolajon) megdinszteljük, üvegesre pároljuk.
  3. Hozzáadjuk a kockázott cukkinit, pár perc alatt átforgatjuk a hagymás alappal.
  4. A megpucolt, kimagozott főzőtököt nagyobb darabokra vágjuk, majd legyaluljuk. A frissen gyalult tököt hozzáadjuk a cukkinihez, majd felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, ami ellepi. Sózzuk, borsozzuk, majd puhára (vagy tetszés szerinti állagúra) főzzük a főzelékünket.
  5. Ha az elpárolgott alaplé-mennyiség után is túl hígnak találjuk a főzeléket, keverjünk ki egy púpozott evőkanál étkezési keményítőt egy evőkanál vízzel, adjuk a görög joghurthoz (ezt is csomómentesre keverjük), majd kanalazzuk a főzelékhez. Forraljuk össze a főzelékkel.
  6. Utolsó lépésként facsarjuk egy fél citrom vagy lime levét a főzelékhez, szórjuk meg a friss kaporlevelekkel, keverjük össze.
  7. Tálaláskor adhatunk hozzá extra görög joghurtot, meglocsolhatjuk pár csepp olívaolajjal, vághatunk mellé frissen szeletelt kenyeret, vagy süthetünk mellé falafelt, tükörtojást.
  • Receptkönyvben: 52
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 56
  • Össznézettség: 8054
  • Feltöltés dátuma: 2022. július 01.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Cukkinis tökfőzelék
Hering András 123 recept

A cukkini és a szezonális főzőtök ebben a receptben olyanok, mint a borsó meg a héja. Tökéletesen kiegészítik egymás ízeit és színeit akkor is, ha sárga vagy éppen zöld cukkinivel tesszük izgalmasabbá a tökfőzelékünket. Ne ijedjünk meg a cukkini héjától sem, főzzük puhára, és gyönyörködjünk a színeiben! A friss kapor, a frissen facsart citrom leve még üdébbé, a görög joghurt pedig igazán krémessé teszi a nyár egyik kedvenc főzelékét.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.