Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csontlé

Csontlé
Csontlé
260 perc / előkészület: 20 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Recept alapján csak az utóbbi két alkalommal főztem csontlét (Ina Garten receptje volt a kiindulópont). Az elsőben volt bárány, marha, sertés és sült csirke csontja. Igazán jóízű, tartalmas leves lett, amit rögtön lehet fogyasztani. A második pedig nagyobb részben pulykacsontból meg kevés csirkecsont felhasználásával főzött volt, ami inkább alaplének felel meg jobban, mert nem olyan karakteres ízű.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Lefagyasztva 3 hónapig tárolhatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy fazékba rakjuk bele a csontokat. Adjuk hozzá a hagymákat félbevágva, amit csak megmostunk, és a gyökérrésznél jól megsikáltunk kefével. A répákat szintén mossuk meg, nem pucoljuk ezeket sem, félbevágjuk. A halványító zeller gyökér felőli részét levágjuk, leöblítjük, nagyobb darabokra vágva rakjuk a fazékba. A karalábét, zellergumót pucoljuk, mossuk, félbevágjuk. A fokhagyma fejet keresztbe vágjuk félbe, és úgy ahogy van, héjastól mehet az edénybe. Dobjuk bele a petrezselymet meg a kakukkfüvet, sózzuk, és a borsot is belerakjuk.
  2. Felöntjük a vízzel, felforraljuk. Kis lángon néhány óráig főzzük.
  3. Tésztaszűrőbe rakunk sűrű gézt (többrét hajtva), és leszűrjük a levest.
  4. Ha az időnk engedi, hűtőbe rakjuk, és hidegen kanalazzuk le a zsírt a tetejéről. Ha sietünk, akkor papír kéztörlőt mártunk bele, és így zsírtalanítjuk. Attól függ, mennyi van a tetején, készítsük oda a szemetest, mert több részletben tudjuk leszedni.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 738
elküldve: 1
receptkönyvben: 12
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
719 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

alaplé, csontlé házilag, zöldséges csontlé

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

a3140a
a3140a Tue, 2018-02-20 17:27

Érdemes a csontokat 200 fokos sütőben 30-35 percig pirítani, mielőtt feltesszük főni.
Sokkal finomabb lesz a csontlé és alig keletkezik hab, amit le sem kell szedni, mert elfő.

witch
witch / witch Tue, 2018-02-20 17:34

Koszonom! Igen, van amikor ugy fozom en is, hogy elopiritom a csontokat.

54
levescsont 2.5 kg
vöröshagyma 3 nagy fej
sárgarépa 5 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
halványító zeller 2 közepes szár
karalábé 1 közepes db
zeller 0.5 közepes db
fokhagyma 1 fej
petrezselyem 1 csokor
kakukkfű 1 csokor
3 ek
fekete bors 3 teáskanál
víz 6 l