Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi készítésű sűrített húsleves alaplé

Házi készítésű sűrített húsleves alaplé
Házi készítésű sűrített húsleves alaplé
440 perc / előkészület: 15 perc főzés: 425 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti ősi neve ennek a receptnek Útravaló- vagy zseb-húsleves. Régi Magyar recept, egy "öreg" foszladozó szakácskönyvből, Rézi néni konyhájából.

Nagyon finom alaplét lehet így készíteni... nem túlzok, ha azt mondom, ilyen finomat sehol nem lehet venni a boltokban. Mivel só nincsen benne, így nyugodtan használhatjuk alapléként bármilyen ételhez, nem kell attól félni, hogy elsózzuk.

Valljuk be, sokszor a kockához nyúlunk, mert sem időnk, sem energiánk nem engedi meg, hogy egy igazi levesalapot készítsünk. Ha meg el is készítjük az alaplevet, igen macerás a lefagyasztása, mert sok kell belőle, aztán meg nehéz felolvasztani, ha már fagyasztásra kerül a sor, stb, stb...

Ez egy koncentrált, sűrű kocsonya, amit kevés forró vízzel ízletes alaplévé varázsolhatunk. Kevesebb kell belőle, mint az alaplevesből, és még a fagyasztóban sem foglal el annyi helyet. Egyszer egy héten vagy egy hónapban elég elkészíteni, és azonnal használható:) Zöldséget és sót ne tegyünk bele csak húst, csontot.

hozzávalók / 6 adag

  • 1 db öreg tyúk vagy
  • 1 kg marhahús és
  • 1-2 kg borjúláb vagy csont
  • 1 mk köménymag
  • 1 kk egész bors
  • víz

ajánlat

Hosszan eltartható házi alaplé, ajánlom mindenkinek!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy mély lábosba helyezzük a húst, a borssal és köménnyel megszórjuk.
  2. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb 10 cm-rel ellepje.
  3. 5-6 órán keresztül mérsékelt tűzön forrni hagyjuk.
  4. Szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. A húst ízlés szerint felhasználjuk más ételekben.
  5. Szedjük le róla a zsírt egészen, aztán tegyük ismét föl, és hagyjuk mindaddig forrni, míg egész sűrűre be nem főtt.
  6. Néha előfordul, hogy több zsír marad rajta a második forralás után is. Ezzel nincs gond, ugyanis nagyon könnyen le lehet szedni a tetejéről.
  7. Ha kihűlt, tegyük tárolóedényekbe, az így kapott kocsonya hűtőszekrényben akár 1 hétig is tárolható, vagy fagyasszuk le, így akár 6 hónapig felhasználható.
  8. Használatkor tegyünk a kocsonyából egy kanálnyit egy csésze forró vízbe, és így épp oly erős, és jó húslevest fogunk nyerni, mint bármilyen friss húsleves.
  • elkészítettem: 89 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 9 922
elküldve: 1
receptkönyvben: 57
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

RAW

Mióta szakács: 2011.03.15.
137 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogyókúra: paleolit fogyókúra

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zseb-húsleves, sűrített alaplé öregtyúkból, húsleves alaplé

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lipton9
lipton9 Thu, 2016-05-26 19:23

Jól értem a hozzávalókat? A tyúk mellé is kell a csont?
Köszi a választ!

pbzsozso
pbzsozso Thu, 2016-05-05 12:30

Kedves Krisztina! A milyen marhahúst szoktál használni ehhez az alapléhez? Köszönöm!! Zsófi

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2014-05-30 05:57

Ez egy oriasi otlet Kedves Krisztina! Meg vagyok dobbenve, hogy nem volt erre meg hozzaszolas! Annyira egyszeru, es nem sok gond van vele.
Koszonom, hogy feltetted,
Szep hetveget kivanok neked,
Veronika