r
Nosalty Logó

Csokoládés-fűszeres mézes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
java46
Csokoládés-fűszeres mézes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 762 kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 7608 kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 347 kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    21.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    598.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    212 mg
  • Nátrium
    192 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    132.9 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 762 kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128.7 g

Zsír

  • Összesen
    217.4 g
  • Telített zsírsav
    98 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    591 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5988.2 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    302 mg
  • Kálcium
    702 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    874 mg
  • Foszfor
    2120 mg
  • Nátrium
    1920 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1329.3 g
  • Cukor
    693 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

VÍZ

  • Összesen
    463.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    847 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    314 micro
  • Kolin:
    453 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    245 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    735 micro
Összesen 7608 kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    273.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.7 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 347 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A cukormázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet, a reszelt csokoládét, kakaót, előkészített fűszereket, mandulát, citruskeveréket egy tálban elvegyítjük.
  2. A mézet, vizet, vajat egy lábaskában kb. 40 C fokra felmelegítjük, tűzről levesszük, a szódabikarbónát és szalalkálit benne felpezsgetjük, és azonnal a lisztkeverékhez adjuk, majd a 2 tojást is.
  3. A masszát alaposan elkeverjük. Jól összeáll hamarosan úgy, hogy a tál falát sem keni össze.
  4. A sütőt 200 C fokra előmelegítjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, abban a masszát egy nedves fakanállal vékonyan elsimítjuk. A hőt a sütőben 10 perc múlva 160, majd további 10 perc múlva 150 C fokra csökkentjük. (30 perc után tűpróbát elvégezni!) A még meleg sütemény tetejét a cukormázzal beecseteljük. Ha kihűlt, tetszés szerinti formára és nagyságra vágjuk. (Kb. másfél kg kész mézes lesz belőle.)
  5. Közben a porcukort a vízzel és citromlével kisméretű habverővel krémszerűre keverjük. Ez lesz a cukormáz.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 35X38
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 157
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 15447
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 24.

Ajánló

Illata belengi a lakást, advent hangulatát erősíti. Pléhdobozba zárom karácsonyig, így nem szárad ki és sokáig eláll.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Férjem Édesanyja minden advent időben megsütötte ezt a mézest. Ő héjától megfosztott egész mandulákkal díszítette a tetejét. Én annyit változtattam, hogy a tetejét vékony cukormázzal díszítettem, a 250 g cukrot, amit Anyósom beletett, teljesen elhagytam. Praktikus tanács: a reszelt csokoládé szállígózását elkerüledóndő, a mézes olvadékban olvasztom a csokoládét.

Hozzávalók

A tésztához

A cukormázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...