Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis-mogyorós fatörzs

Csokis-mogyorós fatörzs
Csokis-mogyorós fatörzs
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lajos Mari "ó"szakácskönyve alapján készült recept, a szuper pihe-puha piskótalapomhoz.

hozzávalók / 12 adag

A krémhez

A piskótatekercshez

Szólj hozzá!

elkészítés

A krémhez

  1. A töltelékhez a narancshéjat lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a mogyorót durvára vágjuk.
  2. A tojássárgákat egy főzőedénybe tesszük, alacsony lángon a porcukorral habosra keverjük. Vigyázzunk, hogy ne csapódjon ki a tojás, szóval tényleg alacsony hőfokon. Lajos Mari szerint gőzfürdő (én nem szenvedtem vele). Az apróra tört, akár reszelt étcsokoládét beletesszük az edénybe a habosra vert tojássárgákhoz, és megolvasztjuk. Hagyjuk kihűlni a krémet.
  3. Amíg hűl a krém, addig a vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral, a rummal, a narancs héjával és levével, majd kanalanként beledolgozzuk a kihűlt (nálam még bőven langyos volt) csokoládés tojáskrémet.
  4. A már lekváros piskótalapot megkenjük a krém 2/3-ával, megszórjuk a tört mogyoróval (kihagyható), vagy amivel akarjuk, és szorosan feltekerjük.
  5. A piskótatekercset bekenjük a maradék krémmel, és cifrázhatjuk villával, mint egy fatörzset, vagy megszórhatjuk kókusszal, egész mogyorókkal díszíthetjük, de illik hozzá a zöld pisztácia is.
  6. Hűtőben dermesszük meg egy kicsit (4-6 óra), majd tálaljuk tejszínhabbal.

A piskótatekercshez

  1. A sütőtepsibe (30×40) fektetjük a sütőpapírt, és előmelegítjük a sütőt 240 °C-ra.
  2. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel, a csipetnyi sóval.
  3. A tojássárgájákat fehér habosra keverjük 50 g cukorral.
  4. Jól elmossuk a habverőt, és utána a tojásfehérjéket verjük fel a citromlével, adagolva folyamatosan közben a cukrot. Jó kemény habot készítsünk.
  5. A hab 1/3-át beledolgozzuk a tojáskrémbe (ha van lyukas fakanalunk, azzal), majd a maradékot a tetejére halmozzuk, és rászitáljuk (én nem szitáltam) a lisztes keveréket. Ezután már csak lassan, felülről lefelé, nagy mozdulatokkal összedolgozzuk a masszát, nem kevergetjük!!!
  6. A masszát a tepsibe borítjuk, és forró sütőben (kb. 180 °C-ra levett) 10 perc alatt megsütjük.
  7. Közben meghintünk egy konyharuhát porcukorral (a tészta melegétől megolvad majd, és nem tapad a konyharuhára a tészta).
  8. A kész piskótalapot a konyharuhára borítjuk, azonnal levesszük a sütőpapírt, és betakarjuk egy jól kicsavart, vizes konyharuhával (ne száradjon ki, és könnyű legyen feltekerni). Hagyjuk kihűlni, majd megkenjük lekvárral.
  9. Majd megcsináljuk a krémet, a piskótalapra terítjük, és felcsavarjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 405
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

PeZsuRi

Mióta szakács: 2014.06.24.
136 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

csokikrémes-mogyorós piskótatekercs, mogyorós piskótarolád csokikrémmel, narancsos-csokis-mogyorós piskótatekercs

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

xena969
xena969 Thu, 2014-10-23 14:22

Ne vegye el a kedved az, hogy nem találod szépnek. Sokszor a gyakorlott háziasszonyoknak sem jön össze az ezerszer elkészített étel. Van ilyen. Kitartás, lesz ez még sokkal jobb is, bár szerintem nincs akkora gáz. Fel a fejjel, én biztosan kipróbálom ezt a receptet. Köszönöm, hogy feltetted és puszillak! Edina

PeZsuRi
PeZsuRi / PeZsuRi Thu, 2014-10-23 15:34

Köszönöm a biztatást, az mindig jól jön. Viszont azt megtanultam, hogy nem érdemes melegen beletenni a krémet a piskótába, meg kell várni amíg kihűl :-) Remélem ízleni fog!!!

PeZsuRi
PeZsuRi / PeZsuRi Wed, 2014-10-22 11:14

:-) könnyen szeletelhető volt hűtés után, megdermedt :-) lehetne szebb is, de hát első próbálkozásnak egy kezdő szakácsnak :-) az elért siker és a sok dicséret miatt mégis felmertem rakni az oldalra... egy perc alatt elfogyott és azóta is a receptért "zaklatnak". Majd megcsinálom még egyszer és lecserélem a képet :-)

557
sárgabaracklekvár 4 ek
narancslé 1 narancsból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
törökmogyoró 50 g
tojássárgája 4 db
porcukor 100 g
étcsokoládé 100 g
teavaj 250 g
vaníliás cukor 1 csomag
rum 2 ek
kókuszreszelék 4 teáskanál
finomliszt 80 g
étkezési keményítő 20 g
tojássárgája 8 db
cukor 100 teáskanál
tojásfehérje 4 db
citromlé 1 kk
porcukor 2 csapott ek
1 csipet