Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis-kávés muffin

Csokis-kávés muffin
Csokis-kávés muffin
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sütni szerettem volna valami finomat, puhát, egyszerűt, gyorsat, krémeset... Angol nyelvű oldalakon nézelődtem, és itt bukkantam a recept eredetijére (Canihavethis, Gluten-Free Chocolate Cake (Cupacake) néven).

Némi változtatást ejtettem rajta, és a saját sütési gyakorlatomnak megfelelően készítettem el a sütit. A csokit kifelejtettem a tésztájából, ezért került a tetejére. :-D Illetve a gyerekeim oda és vissza vannak a tetejükön krémes amerikai típusú muffinokért, ezért került vaníliás krém is rá. (Vaníliás puding 4 dl tejben megfőzve, 10 dkg vajjal kikeverve.)

Az utóbbi idők legpuhább gluténmentes sütije keveredett ki ebből a receptből! A tészta puha, kissé ragacsos, brownie jellegű. Hasonlóan kávés receptem volt régről finomlisztre - azt nagyon szerettem -, így nagyon örülök ennek a sütinek! Az én muffinjaim közelse olyan "jólnevelten" simák, mint az eredeti oldal fotóján, hanem "rusztikusan" ;) szabdaltak, szétnyíltak, megnőttek - ezért is klassz a tetején a krém -, nagyon konszolidáltakká váltak vele! :)

Kávé: 2,5 dl kávé elég durva lenne a tésztába, bár a híg amerikai fajtából lehet nem. Én erős presszókávét főzök, ezért hígítottam a 1,5 dl-nyi kávét tejjel! Nekünk a 25 dkg-nyi fehér cukor elég volt a tésztába, kellemes, kávés, nem túl édes így a tészta. Szerintem érdemes kevesebb cukorral elkészíteni, majd a kész masszát - mielőtt a formákba kanalaznánk -, megkóstolni, ha nem elég édes, porcukorral édesíthető még ekkor!

Lisztből a süteményliszt vagy sütéshez, főzéshez való lisztből bármelyik jó hozzá.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Könnyű, finom krém vagy tejszínhab illik hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Nagy keverőtálban összevegyítjük a lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát, sót.
  2. A tojást és a kétféle cukrot, vaníliás cukrot (vagy aromát) habosra keverjük.
  3. Hozzáadjuk a tejet, elkeverjük, majd az olajjal is simára keverjük.
  4. A tojásos, cukros, tejes masszát a liszthez öntjük, hozzáadjuk a forró kávét is, és magas fokozaton 2 percig keverjük. Így a kezdetben híg masszánk jól besűrűsödik.
  5. Az apróra vágott csokit is hozzákeverjük a masszához.
  6. Papírral bélelt muffinsütőbe kanalazzuk a tésztát, majd készre sütjük.
  7. 16 db muffin lesz a tésztából.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 726
elküldve: 2
receptkönyvben: 196
elkészítve: 8/10
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: muffin
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: gluténmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kávés muffin, amerikai muffin, gluténmentes muffin

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sipil
sipil Sun, 2012-03-11 19:35

SZIA! A TETEJÉN MI VAN? ÉS MIVEL VAN MEGLOCSOLVA?VÁLASZT ELÖRE IS KÖSZI RENI

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2012-03-11 20:32

Szia Reni!

A sztoriban írtam le, mivel az eredeti recept nem tesz krémet a muffinra, ezért nem jeleztem a recept hozzávalóinál, hisz a krém opciós :) Vaníliás puding 4 dl tejben megfőzve, 10 dkg vajjal, 3 evk. cukorral kikeverve. A sütiből siettemben kihagytam a csokit, ezért megolvasztottam és a krém tetejére csorgattam. Hajni :)

VargaBea
B / VargaBea Sat, 2012-03-10 16:01

Elmentettem, kipróbáltam, megettem (addig be sem zártam ezt az ablakot).
:)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sat, 2012-03-10 19:14

Bea! Akkor ez gyors sikernek számít? :) Búzaliszttel v. gm. liszttel készítetted? Köszi, Hajni

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2012-03-11 20:34

Bea! Köszönöm a visszajelzést!! A recept eredetileg gluténmentes lisztre szól, de jó tudni, hogy sima búzaliszttel is működik! Hátha így többen kedvet kapnak az elkészítéséhez :)

773
gluténmentes lisztkeverék 1.5 bögre
cukrozatlan kakaópor 5 dkg
sütőpor 1.5 tk
szódabikarbóna 1 tk
0.5 tk
barna cukor 12.5 dkg
cukor 12.5 dkg
tojás 2 db
vaníliaaroma 2 teáskanál
tej 75 ml
napraforgó olaj 93 ml
csokoládé 3 dkg
feketekávé 1.5 dl
tej 1 dl