Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis vagy diós csiga

Csokis vagy diós csiga
Csokis vagy diós csiga
110 perc / előkészület: 50 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt még a kamrában egy nagy csokimikulás, és a tavalyi diónak is a végére kellett járni...

hozzávalók / 8 adag

A tészta elkészítése

A töltelékek elkészítése

ajánlat

Tartalmas levesek után, második fogásként is jó. Kiváló uzsonna, kávé mellé.

Ebből a tésztából diós, lekváros kifli, és túrós batyu is készíthető.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta elkészítése

  1. A liszteket egy nagy tálba mérjük. A közepébe fészket készítünk, beleszórunk egy kk. cukrot, és az élesztőt hozzámorzsoljuk. Ráöntünk kb. fél dl kézmeleg tejet, és az ujjunkkal kicsit összekeverjük, hogy egy kevés liszt is legyen benne, a tetejére is szórunk kevés lisztet. Megvárjuk míg felfut.
  2. Hozzáadjuk a kimért cukrot, a csipet sót és a tejet, apránként adagolva dagasztani kezdjük.
  3. Amikor összeállt, hozzádolgozzuk az olvasztott vajat és a citromhéjat is. Addig dagasztjuk, amíg már nem ragad a tálhoz sem, és a kezünkhöz sem.
  4. Letakarva duplájára kelesztjük. Ez kb. 1 óra.

A töltelékek elkészítése

  1. Amíg a tészta kel, kényelmesen elkészíthetjük a tölteléket. A diót ledaráljuk, és összekeverjük a cukorral, citromhéjjal és a levével.
  2. A csokoládét aprítógében megdaráljuk, vagy lereszeljük. Hozzáadunk 1 ek. jó sötét kakaóport és 2-3 ek. cukrot. Összekeverjük a rummal és a tejjel. Mielőtt betöltenénk, kicsit a mikróba tesszük (olvasztásos üzemmód), hogy megolvadjon kicsit, így kenhető lesz.

A tészta megtöltése

  1. A megkelt tésztát deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk finoman, és 4 részre osztjuk.
  2. 2 cipót téglalap alakra nyújtunk, megszórjuk a diós töltelékkel, és feltekerjük egyenként mint a bejglit. Éles késsel 1,5-2 cm-es szeleteket vágunk, és sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk őket, lapjára. Lekenjük felvert tojással, és még a tepsin hagyjuk kelni, amíg a sütő bemelegszik.
  3. A másik két cipóval ugyanúgy járunk el, csak a megolvasztott, de nem meleg csokoládéval kenjük meg.
  4. A sütőt begyújtjuk, amikor elkezdjük a tésztát nyújtani. Az első tepsit kb. 20 perc múlva betesszük, és szintén 20-30 percig sütjük, szép világos színűre. Az utolsó tepsi már max. 20 perc alatt kisül.
  5. A diósat megszórhatjuk porcukorral, ha édesebben szeretjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 2 559
elküldve: 1
receptkönyvben: 22
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kati Mami

Mióta szakács: 2016.03.21.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

édes kelt csigák, diós csiga, csokis csiga

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

715
finomliszt 35 dkg
teljes kiőrlésű liszt 10 dkg
cukor 6 dkg
vaj 8 dkg
friss élesztő 2 dkg
tej 3.5 dl
tojás 1 db
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
dió 20 dkg
cukor 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
csokoládé 20 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 ek
cukor 2 ek
rum 2 ek
tej 1 ek
tojás 1 db