r
Nosalty Logó

Csokis vagy diós csiga

Kati Mami
Csokis vagy diós csiga
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tészta elkészítése

A töltelékek elkészítése

A tészta megtöltése

717
Kalória
14.2g
Fehérje
87.6g
Szénhidrát
35.2g
Zsír
27.8g
Víz
68.5g
Koleszterin
7.1g
Élelmi rost
37.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tészta elkészítése

A töltelékek elkészítése

A tészta megtöltése

Összesen 717 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tészta elkészítése

A töltelékek elkészítése

A tészta megtöltése

Összesen 5712 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tészta elkészítése

A töltelékek elkészítése

A tészta megtöltése

Összesen 340 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    35.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    576.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    270 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    87.6 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    27.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 717 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    113.6 g

Zsír

  • Összesen
    281.5 g
  • Telített zsírsav
    98 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    103 g
  • Koleszterin
    548 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4610.8 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    182 mg
  • Kálcium
    914 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    877 mg
  • Foszfor
    2162 mg
  • Nátrium
    399 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    700.5 g
  • Cukor
    299 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

Víz

  • Összesen
    222.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    708 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    533 micro
  • Kolin:
    456 mg
  • Retinol - A vitamin:
    692 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    209 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    862 micro
Összesen 5712 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    16.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    274.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    13.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 340 kcal

Elkészítés

A tészta elkészítése

  1. A liszteket egy nagy tálba mérjük. A közepébe fészket készítünk, beleszórunk egy kk. cukrot, és az élesztőt hozzámorzsoljuk. Ráöntünk kb. fél dl kézmeleg tejet, és az ujjunkkal kicsit összekeverjük, hogy egy kevés liszt is legyen benne, a tetejére is szórunk kevés lisztet. Megvárjuk míg felfut.
  2. Hozzáadjuk a kimért cukrot, a csipet sót és a tejet, apránként adagolva dagasztani kezdjük.
  3. Amikor összeállt, hozzádolgozzuk az olvasztott vajat és a citromhéjat is. Addig dagasztjuk, amíg már nem ragad a tálhoz sem, és a kezünkhöz sem.
  4. Letakarva duplájára kelesztjük. Ez kb. 1 óra.

A töltelékek elkészítése

  1. Amíg a tészta kel, kényelmesen elkészíthetjük a tölteléket. A diót ledaráljuk, és összekeverjük a cukorral, citromhéjjal és a levével.
  2. A csokoládét aprítógében megdaráljuk, vagy lereszeljük. Hozzáadunk 1 ek. jó sötét kakaóport és 2-3 ek. cukrot. Összekeverjük a rummal és a tejjel. Mielőtt betöltenénk, kicsit a mikróba tesszük (olvasztásos üzemmód), hogy megolvadjon kicsit, így kenhető lesz.

A tészta megtöltése

  1. A megkelt tésztát deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk finoman, és 4 részre osztjuk.
  2. 2 cipót téglalap alakra nyújtunk, megszórjuk a diós töltelékkel, és feltekerjük egyenként mint a bejglit. Éles késsel 1,5-2 cm-es szeleteket vágunk, és sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk őket, lapjára. Lekenjük felvert tojással, és még a tepsin hagyjuk kelni, amíg a sütő bemelegszik.
  3. A másik két cipóval ugyanúgy járunk el, csak a megolvasztott, de nem meleg csokoládéval kenjük meg.
  4. A sütőt begyújtjuk, amikor elkezdjük a tésztát nyújtani. Az első tepsit kb. 20 perc múlva betesszük, és szintén 20-30 percig sütjük, szép világos színűre. Az utolsó tepsi már max. 20 perc alatt kisül.
  5. A diósat megszórhatjuk porcukorral, ha édesebben szeretjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Volt még a kamrában egy nagy csokimikulás, és a tavalyi diónak is a végére kellett járni...

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek