Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csirkés kakukkfüves rizottó

Csirkés kakukkfüves rizottó
Csirkés kakukkfüves rizottó
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám mutatott egy Jamie Oliver féle rizsköretet, amit citrommal, kakukkfűvel és szárított gombával kell elkészíteni. Nekem ez annyira bejött, hogy köret helyett újragondoltam főételnek. A legfontosabb szerintem a rizottó esetében a rizs és az alaplé minősége.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Készítünk egy csirke alaplevet. Ez a lépés megspórolható, ha veszünk készen, de azt semmiképp sem ajánlom, hogy leveskockával helyettesítsük. Legegyszerűbb, ha a csirkemellet összefőzzük olyan zöldségekkel, amik éppen otthon vannak (nálam ez répa, hagyma, paradicsom, paprika és egy kis zeller volt).
  2. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre pároljuk, majd hozzárakjuk a rizst, és kevergetve kicsit összemelegítjük őket.
  3. Ráöntjük az alaplé 1/4-ed részét. Felforraljuk, majd a lángot alacsonyabbra véve lassan, gyakran megkeverve főzzük.
  4. Fokozatosan öntjük hozzá az alaplevet, amikor úgy látjuk, hogy beszívta az előző adagot, mehet hozzá a többi (kb. 4 részletben). Amikor az utolsó adag alaplevet is ráöntjük, beledobunk egy fél citromot, a kakukkfüvet és a szárított gombát, és így főzzük tovább alacsony lángon.
  5. Közben a (főtt) csirkemellet (ha nem ezt használtuk alaplének, akkor természetesen nem kell előtte megfőzni) kockákra vágjuk, és a vajon megpirítjuk a maradék egy gerezd fokhagymával. Ha megpirult, rácsavarjuk a citrom másik felének a levét.
  6. Végül belekeverjük a csirkét, az apróra vágott petrezselymet és a parmezánt is a rizottóba, lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt pihentetjük 10-15 percig.
  7. Pihentetés után kihalásszuk a fél citromot (ami a rizottóval együtt főtt), belenyomjuk a levét (magokkal vigyázva).
  8. Tálalás után friss bazsalikommal díszítjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 11 445
elküldve: 3
receptkönyvben: 106
elkészítve: 11/11
Facebookon megjelent: -

szakács

valcsusz

Mióta szakács: 2012.10.30.
4 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

citromos-csirkés-gombás-kakukkfüves rizottó, csirkés gombás rizottó citromosan, kakukkfüves citromos csirkehúsos rizottó gombával

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

338
olívaolaj 2 ek
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
csirkemell filé 0.5 db
rizottó rizs 1 bögre
csirke alaplé 1 l
szárított gomba 15 g
parmezán sajt 5 dkg
citrom 0.5 db
citromlé 0.5 citromból nyert
kakukkfű 0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint