Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csípős húsgombóc paradicsomszósszal

Csípős húsgombóc paradicsomszósszal
Csípős húsgombóc paradicsomszósszal
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemcsak én öregszem, hanem az ízlelőbimbóim is.:D Ezért is szeretek csípősen meg fűszeresen főzni. Szerencsémre a gyomrom nem ellenkezik. A csípős ételek viszont beindítják az emésztést is, ami sajnos a kor előrehaladtával igencsak lelassul.

hozzávalók / 4 adag

a húsgombóchoz:

  • 25 dkg darált marhahús
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 0,5 cs friss koriander (csak a levele)
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 2 tk chilipehely
  • 1 ek füstölt paprika
  • 0,5 tk őrölt római kömény
  • csipetnyi őrölt koriander
  • 1-1 tk só, frissen őrölt bors
  • 0,5 sárgarépa, lereszelve
  • 2-3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 1 tojás

a paradicsomszószhoz:

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • a sárgarépa másik fele, lereszelve
  • 1 zöld jalapeno vagy más csípős paprika, felkockázva
  • 80 dkg paradicsom, kockára vágva
  • 3 dl vörösbor
  • 1-1 tk só, oregánó, őrölt ancho chili
  • 0,5 tk őrölt római kömény
  • a friss koriander levél másik fele

továbbá:

  • 25 dkg szarvacska vagy más apró tészta

a tálaláshoz:

  • tejföl
  • reszelt sajt

ajánlat

A tejfellel tudjuk kicsit mérsékelni az étel csípősségét.

Aki idegenkedik a friss koriandertől, ha csak a levelét rakja az ételbe, annak enyhébb az íze. Mondjuk a szagához sem könnyű hozzászokni. Talán kint a friss levegőn nem ájulunk el tőle.:D Az őrölt koriander viszont inkább citromos ízű.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsgombóchoz valókat jó alaposan gyúrjuk össze, formázzunk belőle 4 cm átmérőjű golyókat.
  2. A szószhoz egy nagy lábasban a felhevített olajon kezdjük dinsztelni a hagymát, fokhagymát, répát meg a paprikát. Adjuk hozzá az összes többi alapanyagot, forraljuk fel, és rakjuk bele a gombócokat.
  3. Kis lángon, lefedve főzzük 45 percig. Néha rázogassuk meg, vagy óvatosan keverjük át. 
  4. Amikor a gombóc megfőtt, szedjük ki egy tálba. A tésztát szórjuk bele a szószba, ha szükséges, öntsünk hozzá még annyi vizet, hogy éppen csak lepje el.
  5. Lefedve, kis lángon 10 percig főzzük, néha megkeverve. 5 perc után gyakran kóstolgassuk, nehogy túl puhára főjön a tészta. 
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 265
elküldve: 4
receptkönyvben: 253
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
733 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: mexikói
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csípős húsgombóc csípős paradicsomszósszal, paradicsomos tészta húsgombóccal csípősen, csípős húsgolyók paradicsomszósszal

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-07-08 17:16

Kedves witch!

Amúgy olvasva, láttam, hogy Te is a tejfel szót használtad, és nem tejfölt, megdobbant a szívem, holott nem vagy jász, legalábbis nem tudom...:)
Itt mi jászok e betűvel beszélünk, és bizony a tejfölt tejfelnek ejtjük, írjuk....:) , és sok mást is e betűvel mondunk....nagyon klassz volt olvasni.:)

Egy olyan belevaló, életvidám, erős, talpraesett ,humorral megáldott Nő, mint Te , nem írhat olyat, hogy öregszik,....: öreg az Alföld, vagy a Mátra, nem Te :D :D :D, -változik az ízvilágunk, igen, tapasztalattal leszünk mindig gazdagabbak, folyamatosan!!! :) , - manapság mi is szívesen merészkedünk csípős világ felé, enyhén csípős felé, kínai vagy indiai, vagy mexikói, és most még az arab is el kezdett tetszeni :D, .... - de a koriandert azt el rakatták velem a gyerekeim, látták, nem igazán tetszik nekem se , nézegetem, szagolgatom :),...hát ez van, most még nem voltam elég merész tengerész használni.:)
Éva-A.

witch
witch / witch Tue, 2013-07-09 19:13

Kedves Eva-Anyoca!
Ha csak egy mod van ra probalok olyan szavakat hasznalni, amit
nem hallunk gyakran. Beszednel nem biztos, hogy eszembe jut
hirtelen ilyesmi. Itt a NoSalty-n talalkoztam mar egy jonehany
olyan szoval, amit tenyleg csak a nagymamaink hasznaltak, szoval
vagy 100 evvel ezelott. Azt is szeretnem, ha a lanykam tudna
ezeket a szavakat, mert szerintem ha valakinek minden masodik
szo karomkodas, annak nincs szokincse es valahogy ezt leplezni
kell. Na, jo kiveve, ha mergesek vagyunk, akkor lehet, de akkor
sem kell tul durvanak lenni. :))
Huh, zavaromban azt sem tudom, mit irjak. Meg, hogy nem vagyok
oreg? Hat aki az otodik x-et tapossa, az nem is mai csirke. :))
Nekem is kezd az arab konyha tetszeni! Itt a mi kornyekunkben
van a legtobb lakos es rengeteg boltjuk is van. Szivesen megyek oda
vasarolni, mert Ok is foznek naprakeszen es friss alapanyagokbol.
Szeretem a fuszerezesuket is meg a foztjuket is, mert mar kostoltam.
Annyi a kulonbseg, hogy Ok nem ehetnek serteshust, pedig ha
egyszer megkostolnak a szalonnat. :)) Lehet, hogy csak en vagyok
ilyen szalonna manias, hehe.
udv:witch

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-07-09 21:09

Kedves witch!

Igazad van, én is rengeteget olvastam anno, és újra vissza térek, legalábbis nyáron feszt!!!, hogy olvassak,:) - mert sokkal jobb a saját fejemben látni, amit olvasok, azaz magamban "mozizok!!" :D , a lányom szavaival élve, mint amit nekem a tévé, facebook, DVD, bármi megjelenít....sokszor jók, de teljesen más világ, ha olvasva látod, látva olvasod,...és végre, a lányom már harmadik éve ezt csinálja, a fiam néha-néha rákap,..és megérti, hogy mi az, amiről olvas sokat, és látni és érteni fogja...hogy az mit jelent, ha szókincse is gazdagodik, jobban kifejezheti magát..:)
De nehéz volt megértetni leginkább vele.:)
Meg az is nehéz, hogy ne tőlem kérdezgesse, hogy anya mit jelent ez a szó, meg amaz......:(
Elmondtam és elmondom mindig, de azáltal, hogy valamilyen műben olvassa, ha nem érti, utána néz, sokkal jobban a fejében ragad! :)

Én, anno a sok olvasás miatt, sok szó értelmét, használati lehetőségét tudtam, mert olvasni, olvasni, és ezáltal tanulni jó volt.
Ha még sem értettem valamit, egy szót, vagy többet: kikerestem az értelmező szótárból....ma a gyerekek, ( köztük az én gyerekeim is,bár már azért megtanítottam velük! :) ) ,- nem is tudják, hogy nekünk itthon van ilyen, azt hittem, 6-7 éve: amikor mondtam, hogy keresd ki, a kérdezett szót,.......ott van a szótár, az abc-t tudod, - hogy amikor rám néztek nem túl értelmesen, hogy én miről beszélek???, azt hittem,menten szétrobbanok.:(

De sokat meséltem, és beszéltem róla, miért van, és mi az érelme,....azóta a lány ezerrel olvas, ha kell kikeresi a nem ismert szót, sőt ír is történeteket,...és végre a fiunk is elkezdett olvasni, és rájött, milyen jókat "mozizik" a saját fejében...:)
Hogy az milyen nagy élmény!!!!! :D
Hogy ennek most már a fiam is mennyire tud örülni!:)
Bárhol, bármilyen szituációban, érti amit körülötte beszélnek, illetve, hogy ő is jobban ki tudja fejezni magát.:)
Ez az igazi öröm igazad van, és nem a csúnya beszéd, bár tagadhatatlan, hogy ki jön az ember fia-lánya száján az is..:(

Én is ezerrel haladok az ötven felé, pedig nem siettetem az időt! , fiatal csirke már én sem vagyok. :) Sokszor el sem akarom hinni!!!! :)

Klassz az arab konyha, az viszont még jobb, hogy van illatozási, és ízlelési lehetőséged!!!!!! :D Az szuper lehet.

Hát igen, a sertés,...de ha más finomságokat tudnak kínálni, megbocsájtom nekik.:)

Éva-Anyóca

witch
witch / witch Thu, 2013-07-11 02:14

Kedves Eva-Anyoca!
En is ugy nottem fel, ha unatkoztam olvastam, kotottem, muzeumokban
maszkaltam nem a tv meg a video jatek elott. Persze mi ebbe szulettunk
bele, a mai gyerekek pedig a szamtalan muszaki csodaba. A szuloknek
tenyleg nagyon hatarozottnak kell lenni ahoz, hogy kimozditsa a gyerkoceit.
A lanykam mindig errol beszel, hogy mindig kint jatszott az udvaron, a mai
gyerekek meg bent ulnek a hazban, na az ove nem fog! Hat majd meglatjuk. :))
A magyar nyelvet is tanitani akarja majd, pedig itt az a "meno", ha nem
friss bevandorlo valaki, szoval inkabb ne tudja az "otthoni" nyelvet. O is
beszel, ir, olvas magyarul, mert megtanitottuk.
Az olvasasra visszaterve, hat en hajnalig olvastam naprakeszen, a parom is
mindig bujta a konyveket. A lanyunk is ilyen, pedig nem is latta tolunk, mert
amiota itt kint elunk a munkahelyen "lakunk", szoval nincs ido olvasasra. Biztos
a genjeiben hordozza a tudas vagyat. :)) Az en korosztalyomnal is ugy volt, hogy
a fiukat nem lehetett ravenni az olvasasra. A magyar tanarunk kiadta a kotelezo
olvasmanyt, minden fejezetrol kellett egy oldalt irni es mielott leadtuk volna, hat
nem gyoztek masolni a lanyokrol, hihi.
Az itteni iskolaban ahol angolul tanultunk, ott szinte csak arabok voltak es Hala adas
unnepere mindenkinek kellett valami jellegzetes etelt kesziteni es ott volt
alkalmam megkostolni a foztjuket. Igy is nagyon valtozatos a foztjuk, mert barany,
marha meg baromfi feleket enged a vallasuk. Viszont rengeteg zoldseget meg
gyumolcsot is fogyasztanak, csakugy, mint mi.
udv:witch

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-07-06 13:57

Már látványra imádom,- olaszos a szentem-lelkem :D, mentem, fogom készíteni, köszönöm szépen! :)
Éva-Anyóca

witch
witch / witch Sun, 2013-07-07 00:30

Kicsi mexikoi beutessel. :o)
A receptet nagyon szivesen!
udv:witch

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-07-08 17:05

A mai ebéd volt, kedves witch!

Imádtuk!!!!!!!!!!! :D

Mondjuk van friss korianderem is, de Isten lássa lelkem, valamiért nem bírom a csodaságát, illatát és ízét sem, valahogy még fura, legalábbis nekünk, de biztos, hogy nagyon finom, csak még nem tudjuk értékelni,ahogy azt illene,... - így a szárított változatát használtam én is,....és azzal fincsi volt.:)
Nagyon jó kis mexikói beütésű finomság, lesz ismétlés!! :) :D

Szép napot kívánok, itt ezerrel nyár van.:)
Éva-Anyóca

witch
witch / witch Tue, 2013-07-09 18:48

Nagyon orulok kedves Eva, hogy izlett mindenkinek!!!!!!!!!!! :D
Kedves egeszsegetekre!
Igen-igen en is tyuklepesben kezdtem hasznalni a koriandert es
meg ugy sem konnyu hozzaszokni. :)) Amikor legeloszor hasznaltam,
az egy un. feher chili volt, mert pulykahus meg feherbab volt benne
es egy nagy csokor koriander izesitonek. Na, az ment is a kukaba!
Aztan egy toparti hetvegen belefutottunk egy maszek mexikoi
bodegaba, ahol rakos tacot rendeltem es az is azzal volt izesitve, de
csak a levelevel. Azt a mai napig is emlegetem, olyan fantasztikus volt.
A szagat, az biztos, hogy meg most sem tudtam megszokni.
Szep hetet, sok napsutest, de nem nagy forrosagot kivanok!
Hat kivanni meg csak lehet, igaz? Aztan, mi lesz belole az mas kerdes.
Tegnap itt akkora arviz volt, hogy munkabol hazafele 2 oran keresztul
kovalyogtunk, amugy 15 perc az ut (persze kocsival) es mar a benzin
is majdnem nullan volt.
udv:witch

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-07-10 22:04

Kedves witch!

Igen, sokáig tart a megszokás útja nálunk is a koriandernek, a leveleknek is igen jellegzetes illata és íze van, a szárát nem is használtam..., remélem, egyszer bátrabban fogom használni, és szeretni is.:)

Az az árvíz nem semmi volt,...itt szerencsére jó meleg, napos nyári idő van, éjszaka 19 fok tájt van, nappal 32-43 fok. Fantasztikus.:D

Holnapra mondott némi lehűlést, kevés gomolyfelhőt, néhol záport, és a hőmérséklet lemegy 27 -29 fok körülire, az még fantasztikus!!!
A Balaton vize: ma 25 fokos volt.:)
De kár, hogy nem tudunk menni nyaralni, oda, a vízpart mellé....., most.:(
/ Mire nehezen odaér az ember lánya, akkor rittig olyan az idő, hogy nem lesz se kedv, se időjárás a fürdéshez...:( /

De aztán újra meleg nyár, és szabadtéri programok, kerti munkák,...ami belefér.:)
Éva-Anyóca

witch
witch / witch Thu, 2013-07-11 02:30

Kedves Eva-Anyoca!
A hiradoban mutattak, hogy van olyan resz ahol meg ma is all a viz, de ez itt
nem meglepetes, sot! Ha eso esik, akkor az a ritka, ha nincs arviz. Egyszer
egy assonnyal beszelgettek es azt mondta 43 eve lakik a hazaban es
39 arviz volt a pincejeben. Raadasul nagyon sokan atalakitjak a pincejuket is
lakasnak, na akkor van baj, mert altalaban ott van a futeshez a kazan, moso-
meg a szaritogep. Ha valaki otthon dolgozik, akkor az irodajaban levo
szamitogep meg esetleg fontos dokumentumok.
Nalunk rengeteg eso esik es emiatt nagyon paras a levego ami a csontoknak
nem valami jo. Ilyennek kepzelem Angliat borongos, esos, paras, huh, hat
nem szimpatikus. :)
Nem is kell a Balatonra menni, epiteni kell egy medencet es lehet furodni
barmikor. A mi kutyank mar asott is egy akkora godrot az udvarban, hogy
beillene medencenek. Majd szolok neki, hogy ugorjon at hozzatok is. :))
udv:witch