r
Nosalty Logó

Csípős húsgombóc paradicsomszósszal

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
witch
Csípős húsgombóc paradicsomszósszal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír

a húsgombóchoz

a paradicsomszószhoz

továbbá

Összesen 655 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír

a húsgombóchoz

a paradicsomszószhoz

továbbá

Összesen 2619 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír

a húsgombóchoz

a paradicsomszószhoz

továbbá

Összesen 118 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    39.5 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2317.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    78 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    524 mg
  • Nátrium
    1493 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    401.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    281 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    221 micro
  • Kolin:
    166 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    824 micro
  • β-karotin
    2670 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    437 micro
Összesen 655 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    157.9 g

Zsír

  • Összesen
    68.8 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    490 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9270.4 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    311 mg
  • Kálcium
    389 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    450 mg
  • Foszfor
    2095 mg
  • Nátrium
    5971 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    284.7 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    1604.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1122 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    131 mg
  • D vitamin:
    85 micro
  • K vitamin:
    181 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    60 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    883 micro
  • Kolin:
    665 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    3295 micro
  • β-karotin
    10681 micro
  • β-crypt
    66 micro
  • Likopin
    20585 micro
  • Lut-zea
    1749 micro
Összesen 2619 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    421.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    272 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    73 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    150 micro
  • β-karotin
    486 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    936 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 118 Kcal

Hozzávalók

a húsgombóchoz

a paradicsomszószhoz

továbbá

  • 25 dkg tészta (szarvacska vagy más apró tészta)

Elkészítés

a húsgombóchoz

  1. A húsgombóchoz valókat jó alaposan gyúrjuk össze, formázzunk belőle 4 cm átmérőjű golyókat.

a paradicsomszószhoz

  1. A szószhoz egy nagy lábasban a felhevített olajon kezdjük dinsztelni a hagymát, fokhagymát, répát meg a paprikát. Adjuk hozzá az összes többi alapanyagot, forraljuk fel, és rakjuk bele a gombócokat.
  2. Kis lángon, lefedve főzzük 45 percig. Néha rázogassuk meg, vagy óvatosan keverjük át.

továbbá

  1. Amikor a gombóc megfőtt, szedjük ki egy tálba. A tésztát szórjuk bele a szószba, ha szükséges, öntsünk hozzá még annyi vizet, hogy éppen csak lepje el.
  2. Lefedve, kis lángon 10 percig főzzük, néha megkeverve. 5 perc után gyakran kóstolgassuk, nehogy túl puhára főjön a tészta.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 9422
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 06.

Ajánló

A tejfellel tudjuk kicsit mérsékelni az étel csípősségét. Aki idegenkedik a friss koriandertől, ha csak a levelét rakja az ételbe, annak enyhébb az íze. Mondjuk a szagához sem könnyű hozzászokni. Talán kint a friss levegőn nem ájulunk el tőle.:D Az őrölt koriander viszont inkább citromos ízű.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nemcsak én öregszem, hanem az ízlelőbimbóim is.:D Ezért is szeretek csípősen meg fűszeresen főzni. Szerencsémre a gyomrom nem ellenkezik. A csípős ételek viszont beindítják az emésztést is, ami sajnos a kor előrehaladtával igencsak lelassul.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Már látványra imádom,- olaszos a szentem-lelkem :D, mentem, fogom készíteni, köszönöm szépen! :) Éva-Anyóca

witch

Kicsi mexikoi beutessel. :o) A receptet nagyon szivesen! udv:witch

Éva-Anyóca

A mai ebéd volt, kedves witch! Imádtuk!!!!!!!!!!! :D Mondjuk van friss korianderem is, de Isten lássa lelkem, valamiért nem bírom a csodaságát, illatát és ízét sem, valahogy még fura, legalábbis nekünk, de biztos, hogy nagyon finom, csak még nem tudjuk értékelni,ahogy azt illene,... - így a szárított változatát használtam én is,....és azzal fincsi volt.:) Nagyon jó kis mexikói beütés? finomság, lesz ismétlés!! :) :D Szép napot kívánok, itt ezerrel nyár van.:) Éva-Anyóca

witch

Nagyon orulok kedves Eva, hogy izlett mindenkinek!!!!!!!!!!! :D Kedves egeszsegetekre! Igen-igen en is tyuklepesben kezdtem hasznalni a koriandert es meg ugy sem konnyu hozzaszokni. :)) Amikor legeloszor hasznaltam, az egy un. feher chili volt, mert pulykahus meg feherbab volt benne es egy nagy csokor koriander izesitonek. Na, az ment is a kukaba! Aztan egy toparti hetvegen belefutottunk egy maszek mexikoi bodegaba, ahol rakos tacot rendeltem es az is azzal volt izesitve, de csak a levelevel. Azt a mai napig is emlegetem, olyan fantasztikus volt. A szagat, az biztos, hogy meg most sem tudtam megszokni. Szep hetet, sok napsutest, de nem nagy forrosagot kivanok! Hat kivanni meg csak lehet, igaz? Aztan, mi lesz belole az mas kerdes. Tegnap itt akkora arviz volt, hogy munkabol hazafele 2 oran keresztul kovalyogtunk, amugy 15 perc az ut (persze kocsival) es mar a benzin is majdnem nullan volt. udv:witch

Éva-Anyóca

Kedves witch! Igen, sokáig tart a megszokás útja nálunk is a koriandernek, a leveleknek is igen jellegzetes illata és íze van, a szárát nem is használtam..., remélem, egyszer bátrabban fogom használni, és szeretni is.:) Az az árvíz nem semmi volt,...itt szerencsére jó meleg, napos nyári id? van, éjszaka 19 fok tájt van, nappal 32-43 fok. Fantasztikus.:D Holnapra mondott némi leh?lést, kevés gomolyfelh?t, néhol záport, és a h?mérséklet lemegy 27 -29 fok körülire, az még fantasztikus!!! A Balaton vize: ma 25 fokos volt.:) De kár, hogy nem tudunk menni nyaralni, oda, a vízpart mellé....., most.:( / Mire nehezen odaér az ember lánya, akkor rittig olyan az id?, hogy nem lesz se kedv, se id?járás a fürdéshez...:( / De aztán újra meleg nyár, és szabadtéri programok, kerti munkák,...ami belefér.:) Éva-Anyóca

witch

Kedves Eva-Anyoca! A hiradoban mutattak, hogy van olyan resz ahol meg ma is all a viz, de ez itt nem meglepetes, sot! Ha eso esik, akkor az a ritka, ha nincs arviz. Egyszer egy assonnyal beszelgettek es azt mondta 43 eve lakik a hazaban es 39 arviz volt a pincejeben. Raadasul nagyon sokan atalakitjak a pincejuket is lakasnak, na akkor van baj, mert altalaban ott van a futeshez a kazan, moso- meg a szaritogep. Ha valaki otthon dolgozik, akkor az irodajaban levo szamitogep meg esetleg fontos dokumentumok. Nalunk rengeteg eso esik es emiatt nagyon paras a levego ami a csontoknak nem valami jo. Ilyennek kepzelem Angliat borongos, esos, paras, huh, hat nem szimpatikus. :) Nem is kell a Balatonra menni, epiteni kell egy medencet es lehet furodni barmikor. A mi kutyank mar asott is egy akkora godrot az udvarban, hogy beillene medencenek. Majd szolok neki, hogy ugorjon at hozzatok is. :)) udv:witch

Éva-Anyóca

Kedves witch! Amúgy olvasva, láttam, hogy Te is a tejfel szót használtad, és nem tejfölt, megdobbant a szívem, holott nem vagy jász, legalábbis nem tudom...:) Itt mi jászok e bet?vel beszélünk, és bizony a tejfölt tejfelnek ejtjük, írjuk....:) , és sok mást is e bet?vel mondunk....nagyon klassz volt olvasni.:) Egy olyan belevaló, életvidám, er?s, talpraesett ,humorral megáldott N?, mint Te , nem írhat olyat, hogy öregszik,....: öreg az Alföld, vagy a Mátra, nem Te :D :D :D, -változik az ízvilágunk, igen, tapasztalattal leszünk mindig gazdagabbak, folyamatosan!!! :) , - manapság mi is szívesen merészkedünk csíp?s világ felé, enyhén csíp?s felé, kínai vagy indiai, vagy mexikói, és most még az arab is el kezdett tetszeni :D, .... - de a koriandert azt el rakatták velem a gyerekeim, látták, nem igazán tetszik nekem se , nézegetem, szagolgatom :),...hát ez van, most még nem voltam elég merész tengerész használni.:) Éva-A.

witch

Kedves Eva-Anyoca! Ha csak egy mod van ra probalok olyan szavakat hasznalni, amit nem hallunk gyakran. Beszednel nem biztos, hogy eszembe jut hirtelen ilyesmi. Itt a NoSalty-n talalkoztam mar egy jonehany olyan szoval, amit tenyleg csak a nagymamaink hasznaltak, szoval vagy 100 evvel ezelott. Azt is szeretnem, ha a lanykam tudna ezeket a szavakat, mert szerintem ha valakinek minden masodik szo karomkodas, annak nincs szokincse es valahogy ezt leplezni kell. Na, jo kiveve, ha mergesek vagyunk, akkor lehet, de akkor sem kell tul durvanak lenni. :)) Huh, zavaromban azt sem tudom, mit irjak. Meg, hogy nem vagyok oreg? Hat aki az otodik x-et tapossa, az nem is mai csirke. :)) Nekem is kezd az arab konyha tetszeni! Itt a mi kornyekunkben van a legtobb lakos es rengeteg boltjuk is van. Szivesen megyek oda vasarolni, mert Ok is foznek naprakeszen es friss alapanyagokbol. Szeretem a fuszerezesuket is meg a foztjuket is, mert mar kostoltam. Annyi a kulonbseg, hogy Ok nem ehetnek serteshust, pedig ha egyszer megkostolnak a szalonnat. :)) Lehet, hogy csak en vagyok ilyen szalonna manias, hehe. udv:witch

Éva-Anyóca

Kedves witch! Igazad van, én is rengeteget olvastam anno, és újra vissza térek, legalábbis nyáron feszt!!!, hogy olvassak,:) - mert sokkal jobb a saját fejemben látni, amit olvasok, azaz magamban "mozizok!!" :D , a lányom szavaival élve, mint amit nekem a tévé, facebook, DVD, bármi megjelenít....sokszor jók, de teljesen más világ, ha olvasva látod, látva olvasod,...és végre, a lányom már harmadik éve ezt csinálja, a fiam néha-néha rákap,..és megérti, hogy mi az, amir?l olvas sokat, és látni és érteni fogja...hogy az mit jelent, ha szókincse is gazdagodik, jobban kifejezheti magát..:) De nehéz volt megértetni leginkább vele.:) Meg az is nehéz, hogy ne t?lem kérdezgesse, hogy anya mit jelent ez a szó, meg amaz......:( Elmondtam és elmondom mindig, de azáltal, hogy valamilyen m?ben olvassa, ha nem érti, utána néz, sokkal jobban a fejében ragad! :) Én, anno a sok olvasás miatt, sok szó értelmét, használati lehet?ségét tudtam, mert olvasni, olvasni, és ezáltal tanulni jó volt. Ha még sem értettem valamit, egy szót, vagy többet: kikerestem az értelmez? szótárból....ma a gyerekek, ( köztük az én gyerekeim is,bár már azért megtanítottam velük! :) ) ,- nem is tudják, hogy nekünk itthon van ilyen, azt hittem, 6-7 éve: amikor mondtam, hogy keresd ki, a kérdezett szót,.......ott van a szótár, az abc-t tudod, - hogy amikor rám néztek nem túl értelmesen, hogy én mir?l beszélek???, azt hittem,menten szétrobbanok.:( De sokat meséltem, és beszéltem róla, miért van, és mi az érelme,....azóta a lány ezerrel olvas, ha kell kikeresi a nem ismert szót, s?t ír is történeteket,...és végre a fiunk is elkezdett olvasni, és rájött, milyen jókat "mozizik" a saját fejében...:) Hogy az milyen nagy élmény!!!!! :D Hogy ennek most már a fiam is mennyire tud örülni!:) Bárhol, bármilyen szituációban, érti amit körülötte beszélnek, illetve, hogy ? is jobban ki tudja fejezni magát.:) Ez az igazi öröm igazad van, és nem a csúnya beszéd, bár tagadhatatlan, hogy ki jön az ember fia-lánya száján az is..:( Én is ezerrel haladok az ötven felé, pedig nem siettetem az id?t! , fiatal csirke már én sem vagyok. :) Sokszor el sem akarom hinni!!!! :) Klassz az arab konyha, az viszont még jobb, hogy van illatozási, és ízlelési lehet?séged!!!!!! :D Az szuper lehet. Hát igen, a sertés,...de ha más finomságokat tudnak kínálni, megbocsájtom nekik.:) Éva-Anyóca

witch

Kedves Eva-Anyoca! En is ugy nottem fel, ha unatkoztam olvastam, kotottem, muzeumokban maszkaltam nem a tv meg a video jatek elott. Persze mi ebbe szulettunk bele, a mai gyerekek pedig a szamtalan muszaki csodaba. A szuloknek tenyleg nagyon hatarozottnak kell lenni ahoz, hogy kimozditsa a gyerkoceit. A lanykam mindig errol beszel, hogy mindig kint jatszott az udvaron, a mai gyerekek meg bent ulnek a hazban, na az ove nem fog! Hat majd meglatjuk. :)) A magyar nyelvet is tanitani akarja majd, pedig itt az a "meno", ha nem friss bevandorlo valaki, szoval inkabb ne tudja az "otthoni" nyelvet. O is beszel, ir, olvas magyarul, mert megtanitottuk. Az olvasasra visszaterve, hat en hajnalig olvastam naprakeszen, a parom is mindig bujta a konyveket. A lanyunk is ilyen, pedig nem is latta tolunk, mert amiota itt kint elunk a munkahelyen "lakunk", szoval nincs ido olvasasra. Biztos a genjeiben hordozza a tudas vagyat. :)) Az en korosztalyomnal is ugy volt, hogy a fiukat nem lehetett ravenni az olvasasra. A magyar tanarunk kiadta a kotelezo olvasmanyt, minden fejezetrol kellett egy oldalt irni es mielott leadtuk volna, hat nem gyoztek masolni a lanyokrol, hihi. Az itteni iskolaban ahol angolul tanultunk, ott szinte csak arabok voltak es Hala adas unnepere mindenkinek kellett valami jellegzetes etelt kesziteni es ott volt alkalmam megkostolni a foztjuket. Igy is nagyon valtozatos a foztjuk, mert barany, marha meg baromfi feleket enged a vallasuk. Viszont rengeteg zoldseget meg gyumolcsot is fogyasztanak, csakugy, mint mi. udv:witch

Hozzávalók

a húsgombóchoz

a paradicsomszószhoz

továbbá

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.