Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csikós tokány cukorborsóval

Csikós tokány cukorborsóval
Csikós tokány cukorborsóval
100 perc / előkészület: 25 perc főzés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A csikós tokány alapvetően egy szalonnás sertéspaprikás. A gyerekeim miatt adtam hozzá cukorborsót is, így némileg "gyerekbarát" ragu lett belőle, és szívesebben is fogyasztották, mint nélküle. A receptben "hivatalból" nem szerepelne borsó, az én verziómban most igen. Aki nem főzné bele, nyugodtan hagyja ki, a többi alapanyag összetétel semennyiben nem változik.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Viszonylag gyors, egyszerű és ízletes ez a tokány. Köretként adhatunk mellé főtt makarónit vagy szarvacska tésztát, párolt rizst vagy krokettet, ki-ki ízlésének megfelelően.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát vágjuk vékony csíkokra, majd a zsíron süssük ki. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, majd a felaprított zöldpaprikát, végül a paradicsomot. Ha az alapot kellőképpen lepirítottuk, adjunk hozzá fűszerpaprikát, majd egy kevés vizet, hogy ne égjen le.
  2. A húst csíkozzuk fel ceruzavastagságúra, és kb. 4-5 cm hosszúságúra. Adjuk az alaphoz, ízesítsük sóval (vigyázva, mert a szalonna is sós), borssal, őrölt köménnyel, majd zúzott fokhagymával.
  3. Lassan pároljuk, időnként pótoljuk az elpárolgott levet vízzel vagy csontlével. Amikor a hús megpuhult, adjunk hozzá zöldborsót, és készítsünk tejfölös habarást. Ne felejtkezzünk meg a hőkiegyenlítésről: mielőtt a habarást az ételhez adjuk, keveset keverjünk hozzá az étel forró levéből, így csomómentesen fog keveredni.
  4. Pár perc forralást követően ételünket tálalhatjuk.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 18 732
elküldve: 0
receptkönyvben: 118
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
167 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szalonnás sertéspaprikás, szalonnás sertéspaprikás zöldborsóval, tejfölös sertéstokány borsóval és szalonnával

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ELF eleven
ELF eleven Mon, 2019-07-01 16:53

Kár, hogy a képen zöldborsó van ami kifejthető. A cukorborsó ennek egy változata, amit hüvelyestül fogyasztanak, mivel hüvelye is fogyasztható, és nem is lehet kifejteni belőle a magokat. Nem ártana javítani, mert elég megtévesztő, a zöldborsót cukorborsónak hívni elég "konyhásnénis"

libaláb
libaláb Thu, 2014-04-17 22:32

Ez volt a mai vacsoránk, nagyon finom. Örülök, hogy rábukkantam erre a receptre, feldobja az amúgy uncsi pörköltet :)

671
sertéscomb 0.8 kg
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
zöldpaprika 1 közepes db
paradicsom 1 közepes db
kolozsvári szalonna 15 dkg
cukorborsó 20 dkg
sertészsír 2 ek
fűszerpaprika 1.5 ek
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 2 teáskanál
tejföl 2 dl
finomliszt 1 evőkanál
víz 6 dl