Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Betyár tokány

Betyár tokány
Betyár tokány
115 perc / előkészület: 15 perc főzés: 100 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A főzéseim során alakult ki bennem ez a recept. (Azt hiszem, az elnevezés is elég jó lett!) Azóta a család egyik kedvence.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst vékony csíkokra vágjuk, és megszórjuk sóval, borssal, köménnyel, fokhagymaporral, 2 tk. rozmaringgal, leöntjük 2-3 kanál étolajjal, hogy ne száradjon ki. Ezután összeforgatjuk, és 1 napra a hűtőbe tesszük.
  2. Másnap a húst egy lábasban (24 cm átmérő, 10 cm magasság) fehéredésig sütjük 3 ek. olajon, majd mikor elkezdi engedni a levét, akkor hozzáöntünk 2 dl vörösbort. Ebben a boros húslében főzzük, pároljuk 5-10 percig fedő alatt, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Hozzáadunk egy fej apróra felszelt vöröshagymát, és kb. 90 percig főzzük, pároljuk, a vizet mindig pótolva. Mikor a hús már kezd puha lenni, hagyjuk a levét elfőni. 
  3. Amíg a hús fő, kényelmesen előkészítjük a többi hozzávalót.
  4. A szalonnát kockázzuk, megpirítjuk saját zsírján egy lábasban (kb. 18 cm átmérő, 10 cm magasság). Hozzáadjuk a 3 db felaprított hagymát, a kockára vágott paprikát és a felkarikázott kolbászt. Kicsit sütjük őket együtt, majd a tűzről félrehúzva megszórjuk 2 kk. pirospaprikával, összekeverjük, és felöntjük vízzel, hozzáadjuk a paradicsomot is.
  5. Hozzáadunk még egy kk. rozmaringot, késhegynyi borsot, késhegynyi őrölt köményt, 1 kk. fokhagymaport, és fedő alatt összefőzzük.
  6. A legvégén beletesszük a zöldborsót, az apróra kockázott krumplit és a gombát. 10-15 percig főzzük, és amikor a borsó és a krumpli is átfőtt, akkor a húshoz keverjük az egészet a nagyobbik lábasba. Még öt perc főzés együtt az ízek miatt, ellenőrizzük, hogy elég sós-e, és készen is van. 

Jó étvágyat kívánok!

  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 80 305
elküldve: 12
receptkönyvben: 482
elkészítve: 25/25
Facebookon megjelent: -

szakács

István mester

Mióta szakács: 2013.09.03.
49 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zöldséges tokány, zöldborsós tokány zöldségekkel, tokány friss zöldségekkel

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

756
sertéscomb 1 kg
kolozsvári szalonna 15 dkg
kolbász 10 dkg
paprika 2 közepes db
paradicsom 2 közepes db
vöröshagyma 4 közepes db
vörösbor 2 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
rozmaring 3 teáskanál
fokhagymapor 0 ízlés szerint
zöldborsó 15 dkg
burgonya 6 közepes db
gomba 10 dkg
napraforgó olaj 6 ek
fűszerpaprika 2 kk