Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdélyi tokány

Erdélyi tokány
Erdélyi tokány
165 perc / előkészület: 15 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A marhahúst is szeretjük, sokféleképpen lehet elkészíteni.

Ezt az ősi magyar ételt pörkölthöz hasonlóan, de őrölt pirospaprika nélkül készítettem.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Tarhonyával, puliszkával, rizzsel tálalhatjuk. Savanyúságot kínálunk hozzá. Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A marhalapockát megmossuk, és 1cm vastagságú, 5 cm hosszúságú csíkokra vágjuk.
  2. A  feldarabolt szalonnát zsírjára sütjük, kivesszük, félretesszük. A zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd ugyancsak az apróra vágott fokhagymát.
  3. Felöntjük a borral, beletesszük a paradicsompürét, és folyamatosan keverve néhány percig főzzük.
  4. Belerakjuk a húst, sót, (óvatosan) majoránnát, borsot és a 2 db paprikát felkarikázva. Lefedve pároljuk, időnként megkeverjük, és ha a hús zsírjára lesült, kevés vizet öntünk alá. Ha a hús megfőtt, hozzáadjuk a sült szalonnát.
  5. Ezzel pár percig főzzük, sűrű lével tálaljuk.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 47
össznézettség: 82 046
elküldve: 10
receptkönyvben: 495
elkészítve: 15/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcsisef

Mióta szakács: 2011.07.23.
217 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, szüret, szilveszter, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tokány, marhahúsos tokány, paradicsomos tokány

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lokika
lokika Sat, 2012-01-07 12:30

Jól hangzik és jól is néz ki az erdélyi tokányod, amiről már hallottam. Kérdésem: fehér vagy vörös bort teszel bele.Gondolom száraz bor megy hozzá, mivel a főzésnél azt szokták használni?
Szerintem még meglehet vadítani egy kis gombával is a végén, aki szereti. Kifogom próbálni.

Tisztelettel: Balukapitany!

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Sat, 2012-01-07 15:03

Kedves Balukapitány!
Nagyon örülök, hogy tetszik az erdélyi tokányom. Száraz fehérbort használok, nyugodtan " megbolondíthatod" egy kis gombával., úgy is nagyon finom lesz.
További szép napot kívánok neked!
Marcsi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-01-06 23:44

Kedves Marcsiséf!

Megértem, hogy miért:-))
Kellemes hétvégét Nektek is, -köszönjük szépen.
Éva-Anyóca

habójani
habójani / habójani Fri, 2012-01-06 12:04

Szia Kedves Marcsiséf!

Az lenne a kérdésem, hogy milyen köretet készítsek hozzá?
Üdv.: habójani

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Fri, 2012-01-06 18:08

Kedves habójani!
Az ajánlásban írtam, hogy én mivel szoktam tálalni, de lehet bármivel ami illik hozzá.
Szerintem puliszkával vagy knédlivel a legfinomabb!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-01-05 23:03

Kedves Marcsiséf!

Köszönöm, mentettem, el fogom készíteni, nagyon guszta.:-))
Szép napot holnapra, és a hétvégére.
Éva-Anyóca

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Fri, 2012-01-06 18:00

Kedves Éva- Anyóca!
Marhahúsból készült ételek közül ez az egyik kedvencem!
Kellemes hétvégét kívánok!
Marcsi

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Fri, 2012-01-06 17:56

Kedves Piroska!
Örülök, hogy ismered ezt az ételt, biztos puliszkával is nagyon finom.
Kellemes hétvégét kívánok!
Üdv: Marcsi

491
marhalapocka 80 dkg
füstölt szalonna 10 dkg
vöröshagyma 2 kis fej
fokhagyma 2 gerezd
passzírozott paradicsom 5 dkg
paprika 2 db
fehérbor 2 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint