r
Nosalty Logó

Coca - Szent Iván napi katalán sütemény

nyihaj
Coca - Szent Iván napi katalán sütemény
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

700
Kalória
10.5g
Fehérje
95.9g
Szénhidrát
31.4g
Zsír
41.5g
Víz
138.7g
Koleszterin
3.1g
Élelmi rost
52.6g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 700 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 2805 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 341 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    31.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    838 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    218 mg
  • Nátrium
    456 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    95.9 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    41.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    203 micro
Összesen 700 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.1 g

Zsír

  • Összesen
    125.5 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    46 g
  • Koleszterin
    555 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3351.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    294 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    874 mg
  • Nátrium
    1826 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    383.5 g
  • Cukor
    210 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    166 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    296 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    475 mg
  • Retinol - A vitamin:
    275 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    214 micro
  • β-crypt
    63 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    813 micro
Összesen 2805 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    222 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    20.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 341 kcal

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk a sóval.
  2. Egy másik tálban a tojások sárgáját a cukorral 2-3 perc alatt habosra keverjük. Bár először úgy tűnik, nem veszi fel a tojások sárgája a porcukrot, de sikerülni fog és alapos keveréssel szépen ki is habosodik, megnő a térfogata.
  3. Hozzáadjuk a tejet, olajat, citromhéjat és egyneművé keverjük. Beletesszük a likőrt. Nagyon különleges aromát ad a süteménynek, de el is hagyható, ill. tejjel helyettesíthető.
  4. A keverékhez öntjük a lisztes sütőport, szintén összekeverjük.
  5. A tojásfehérjehabbal lazítjuk a tésztát. Óvatosan, mint a piskótánál, ne törjük a habot!
  6. Kisméretű, sütőpapírral teljesen kibélelt tepsibe öntjük a tésztát. Tetejét ízlés szerint megszórjuk fenyőmaggal, mogyoróval vagy aszalt gyümölccsel.
  7. Előmelegített sütőben 170 fokon, légkeveréssel 15 perc alatt pirosra sütjük.
  8. A sütőből kivéve 7 percig pihentetjük a tésztát.
  9. Papírral együtt kiemeljük a tepsiből, porcukorral megszórjuk, szeljük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 7 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28x21

Nagyon szeretem az idegen országok konyháit. Válogatós vagyok, de mindenhol meglelem a nekem tetsző ízvilágot és örömmel kísérletezem. Otthon jártunkkor került a kezembe egy régi, képmentes szakácskönyv, amiben 10 nemzet étkeit mutatta be a szerző. Itt találtam rá erre a sütire (tképpen egy joghurtos, poharas süteményrecept volt), megragadt bennem a neve (igen asszociatív...). Itthon - angoltanulásnak álcázva - nekiálltam a netet bújni, hogy kiféle miféle ez a katalán süti! A Coca de Sant Joan tradicionális katalán sütemény, amit Sant Joan (Szent Iván) napján, ünnepén sütnek. Nagyon sok változata létezik: élesztős, laposabb kalácsféle, kekszesebb jellegű, illetve az általam választott kevert tészta típusú; abban azonban egyeznek, hogy a tetejüket fenyőmaggal, diófélékkel, aszalt gyümölccsel szórják meg, kisülve pedig porcukorral is meghintik. Erre a receptre azért esett a választásom, mert a blog írója egy barátnője anyukájától kérte el telefonon, aki katalán származású. Autentikusnak tűnt :) Könnyű és finom sütemény, nagyon jól variálható az ízvilága! Abszint és ánizsos likőr vagy aroma híján a házi zölddió likőrt löttyintettem a tésztába, emiatt ilyen sötét a színe! Enélkül szép, világos piskótaszínű. Ki is hagyható a likőr, de a folyadékot tejjel, tejszínnel szerintem pótolni kell. Fenyőmagom se volt itthon, így mogyorót használtam. Aszalt és kandírozott gyümölcs pedig szóba se jöhet, mert akkor a fiúk nem esznek belőle :) Hagyományosan St. Joan "tortáját" jégbe hűtött pezsgővel fogyasztják. Tejjel, kávéval is megállja a helyét, langyosan és hidegen is nagyon finom. A 15 perces sütési idő alatt nem szabad kinyitni a sütő ajtaját. A használt hozzávalók mind szobahőmérsékletűek legyenek.  

További receptek

Lávasüti

Ha gyorsan akartok villantós desszertet varázsolni az asztalra, akkor készítsétek el ezt a pofonegyszerű lávasütit. Ez a francia édesség ugyanis egyáltalán nem igényel komoly konyhai ...

Rosanics Petra

Hájas tészta

Nevezhetnénk a „legbűnösebb levelesnek” is, olyan mennyiségű sertéshájjal készül ez a lemezes, ropogós, foszlós sütemény. De el kell ettől tekinteni, hiszen tényleg felejthetetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...