Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Coca - Szent Iván napi katalán sütemény

Coca - Szent Iván napi katalán sütemény
Coca - Szent Iván napi katalán sütemény
22 perc / előkészület: 7 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem az idegen országok konyháit. Válogatós vagyok, de mindenhol meglelem a nekem tetsző ízvilágot és örömmel kísérletezem. Otthon jártunkkor került a kezembe egy régi, képmentes szakácskönyv, amiben 10 nemzet étkeit mutatta be a szerző. Itt találtam rá erre a sütire (tképpen egy joghurtos, poharas süteményrecept volt), megragadt bennem a neve (igen asszociatív...). Itthon - angoltanulásnak álcázva - nekiálltam a netet bújni, hogy kiféle miféle ez a katalán süti! A Coca de Sant Joan tradicionális katalán sütemény, amit Sant Joan (Szent Iván) napján, ünnepén sütnek. Nagyon sok változata létezik: élesztős, laposabb kalácsféle, kekszesebb jellegű, illetve az általam választott kevert tészta típusú; abban azonban egyeznek, hogy a tetejüket fenyőmaggal, diófélékkel, aszalt gyümölccsel szórják meg, kisülve pedig porcukorral is meghintik. Erre a receptre azért esett a választásom, mert a blog írója egy barátnője anyukájától kérte el telefonon, aki katalán származású. Autentikusnak tűnt :)

Könnyű és finom sütemény, nagyon jól variálható az ízvilága! Abszint és ánizsos likőr vagy aroma híján a házi zölddió likőrt löttyintettem a tésztába, emiatt ilyen sötét a színe! Enélkül szép, világos piskótaszínű. Ki is hagyható a likőr, de a folyadékot tejjel, tejszínnel szerintem pótolni kell.

Fenyőmagom se volt itthon, így mogyorót használtam. Aszalt és kandírozott gyümölcs pedig szóba se jöhet, mert akkor a fiúk nem esznek belőle :)

Hagyományosan St. Joan "tortáját" jégbe hűtött pezsgővel fogyasztják. Tejjel, kávéval is megállja a helyét, langyosan és hidegen is nagyon finom.

A 15 perces sütési idő alatt nem szabad kinyitni a sütő ajtaját. A használt hozzávalók mind szobahőmérsékletűek legyenek.

 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kombináljuk, variáljuk bátran, hisz rengeteg változata létezik. Hidegen, melegen, desszertnek, reggeliként - vagy csak úgy :-D - tejjel, kávéval... I hope you like it!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk a sóval.
  2. Egy másik tálban a tojások sárgáját a cukorral 2-3 perc alatt habosra keverjük. Bár először úgy tűnik, nem veszi fel a tojások sárgája a porcukrot, de sikerülni fog és alapos keveréssel szépen ki is habosodik, megnő a térfogata.
  3. Hozzáadjuk a tejet, olajat, citromhéjat és egyneművé keverjük. Beletesszük a likőrt. Nagyon különleges aromát ad a süteménynek, de el is hagyható, ill. tejjel helyettesíthető.
  4. A keverékhez öntjük a lisztes sütőport, szintén összekeverjük.
  5. A tojásfehérjehabbal lazítjuk a tésztát. Óvatosan, mint a piskótánál, ne törjük a habot!
  6. Kisméretű, sütőpapírral teljesen kibélelt tepsibe öntjük a tésztát. Tetejét ízlés szerint megszórjuk fenyőmaggal, mogyoróval vagy aszalt gyümölccsel.
  7. Előmelegített sütőben 170 fokon, légkeveréssel 15 perc alatt pirosra sütjük.
  8. A sütőből kivéve 7 percig pihentetjük a tésztát.
  9. Papírral együtt kiemeljük a tepsiből, porcukorral megszórjuk, szeljük.


 

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28x21 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 161
elküldve: 4
receptkönyvben: 52
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: gluténmentes
konyha: spanyol
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Coca, Coca de Sant Joan, Szent Iván napi katalán sütemény, fenyőmagos kevert sütemény

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

700
tojás 3 db
porcukor 1 bögre
napraforgó olaj 0.8 dl
tej 0.8 dl
rizsliszt 1 bögre
kukoricaliszt 0.3 bögre
1 kk
sütőpor 1 teáskanál
szódabikarbóna 1 teáskanál
citromhéj 1 citromból nyert
likőr 25 ml
fenyőmag 5 dkg
aszalt gyümölcsök 5 dkg