Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chawanmushi

Chawanmushi
Chawanmushi
35 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A chawanmushi szó szerint gőzölt teáscsészét jelent és nem túl “japános” módon, azaz kanállal fogyasztják. Előételként szerepel, habár a japán étkezéskor minden fogás egyszerre kerül az asztalra, így ki-ki maga dönti el, hogy milyen sorrendben kezd hozzá a fogásokhoz. Az elkészítése nagyon egyszerű, s hamar nagy kedvenccé válhat.

hozzávalók / 2 adag

  • 0.5 db csirkemell filé
  • 15 dkg hal
  • 15 dkg királyrák (tisztított)
  • 2 db shiitake gomba
  • 1 ek szójaszósz
  • 5 ml mirin (40-50 %-os cukortartalmú rizsbor, helyettesíthető: édes vörösbor, szójaszósz és cukor keverékével)
  • 5 ml szaké (vagy száraz sherry)
  • 2 db tojás
  • 180 ml dashi (jellegzetes ízű, szárított halból és moszatból készült alaplé, instant formában is kapható, helyettesíthető csirkehúslevessel)
  • petrezselyem ízlés szerint (a díszítéshez)
  • 1 ek cukor
  • ízlés szerint
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkemellet és a halfilét apró kockákra vágjuk, a gombát pedig vékony szeletekre. A tojásokat – lehetőleg buborékmentesen – verjük fel, majd adjuk hozzá a dashit, szójaszószt, sót, szakét, cukrot. Az egészet szűrjük át egy gézdarabon, hogy szép, egyenletes állaga legyen.

  2. Először a csirke, hal, gomba – opcionálisan, ha be lehet szerezni: ginkgo mag, kamaboko (színes halkészítmény, általában rózsaszín és fehér, nagyon dekoratív) – kerüljön a csészék aljába. Majd a tojásos keveréket töltsük rájuk és fedjük le – alufólia is kiválóan alkalmas erre - az edénykét.

  3. Egy nagyobb lábasban tegyünk fel kb. egy ujjnyi vizet forrni. Ha már felforrt, vegyük takarékra és helyezzük bele a kis edénykéket, majd tegyünk rá fedőt. Körülbelül 15 percig gőzöljük őket. Ellenőrzésképp: ha egy pálcikát szúrunk az elegybe és tiszta folyadék jön fel, akkor késznek nyilváníthatjuk a chawanmushinkat. Dísznek egy szép petrelyelyemlevelet tehetünk a tetejére. (Forrás: Nishizawa Tomoyuki, A JAPÁN KONYHA; Aladdin konyhája, Minerva, 1986, 211-237. oldal, Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár)


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 328
elküldve: 1
receptkönyvben: 72
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli

Mióta szakács: 2008.03.10.
62 recept

receptjellemzők

konyha: japán
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: sós krémek
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-01-25 12:32

Kedves Oli!

Gratulálok a receptjeidhez, japán szakosként felüdülés olyan japán recepteket olvasni magyarul, amik nem csak "japánkodók", de háttértudás is áll mögötte. Nem kell javítgatni és vitatkozni, megbecsülésem, kérlek, folytasd, hogy megismerhesse mindenki, hogy ez az igazi japán étel, nem pedig a hülyére főzött fényezetlen b-rizsből pancsolt ál-sushi és társaik. Gratulálok!

Oli
Oli / Oli Wed, 2010-03-17 21:10

Igen, én is nagyon szeretem. A Japánban töltött éveim alatt az első megtanult mondataim közé tartozott a chawanmushi megrendelése az étteremben. :-)) Aztán már magam is megszereztem a receptet... :-)

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-03-15 22:20

Tegnap vendégeknek készítettük el. Nagyon finom volt. Èn, személy szerint, alig bírom megállni, hogy ne gyártsak belöle minden nap. Nagyon jó recept.
Köszönjük!
Eszter

280
csirkemell filé 0.5 db
hal 15 dkg
királyrák 15 dkg
shiitake gomba 2 db
szójaszósz 1 ek
mirin 5 ml
szaké 5 ml
tojás 2 db
dashi 180 ml
petrezselyem 0 ízlés szerint
cukor 1 ek
0 ízlés szerint