Mirin

40-50 %-os cukortartalmú, főzésre használatos japán rizsbor. Világos aranyszínű, tiszta folyadék. Két fő fajtája: hon mirin (14 %-os alkoholtartalommal) és shin mirin (alig 1%-os alkoholtartalommal). A mirint 400 éve kezdték el készíteni, bár akkoriban megitták és nem főzéshez használták. Azóta édesebb és sűrűbb is lett a rizsbor és ma már kizárólag főzéshez, leginkább halak készítésekor használatos, valamint a teriyaki szósz egyik összetevője.
Bármikor.
Szobahőmérsékleten, fénytől védett helyen.
fehérjetartalom
0.5 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
5 g
víztartalom
78.4 g
Magnézium
6 mg
Foszfor
6 mg
Kalcium
5 mg
Nátrium
2 mg
fehérje
0.5 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
5 mg
Vas
0.1 mg
Magnézium
6 mg
Foszfor
6 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.02 mg
Réz
0.009 mg
Szelén
1.4 µg
szénhidrát
víz
78.4 g
vitaminok
Minél szaftosabb, annál jobban csábít a brownie: ez a csupacsokoládés édesség egyszerűen ellenállhatatlan. Süssünk belőle dupla adagot, mert úgyis el fog fogyni.
NosaltyHa vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!
NosaltyAz utóbbi években már hozzászokhattunk ahhoz, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre több kedvenc élelmiszerünk kerül veszélybe. Most úgy tűnik, hogy egy újabb termék tűnhet el a polcokról.
NosaltyÖtven éves kor fölött különösen érdemes odafigyelni ennek a vitaminnak a pótlására.
Ezen a héten egy kicsit megemeltük a tétet, ezúttal ugyanis arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismered ki magad a konyhai szakkifejezések között!
Húsgombócleves főtt ma nálunk a fazékban, amelyet nem más követ, mint pár trükkös cheetosbundás csirkemellcsík, a desszert pedig retró töltött zsömle. Hibátlan trió!