Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bolognai spagetti Vicikó konyhájából

Bolognai spagetti Vicikó konyhájából
Bolognai spagetti Vicikó konyhájából
55 perc / előkészület: 10 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerintem az egyik legsűrűbben készített  spagetti szósz . Annyi, de annyiféle módon, ízzel, összetételben készítik, hogy az már sok. Nekem legalábbis. Nem beszélve a készen kapható variációkról...

Évekkel ezelőtt, évekig volt szerencsénk együtt dolgozni olasz kollégákkal, akik a  " Mamma " kosztját istenítették, és készítették is.  És nem csak együtt dolgoztunk, hanem hál'  Istennek, csodás ételeket is ettünk együtt! :-))

Persze ez is szerepelt köztük, így mondhatom, hogy eredeti forrásból ismertem meg, és készítem is az alapján. Igazi házi recept! Ha nem is  Bologna-ból, de Nápolyból! :-)

Érdemes elkészíteni, mert nem sok idő az egész, és az eredmény magáért beszél...

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymát, fokhagymát, szárzellert a legapróbbra, ahogy tudjuk felaprítjuk, a sárgarépát egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A szalonnát vágjuk apróbb darabkákra.
  2. Az olívaolajat egy nagyobb edényben felforrósítjuk, hozzátesszük a szalonnát, az oregánót, és megpirítjuk.
  3. Ezután hozzáadjuk az összes zöldséget, és néhány percig kavargatva pirítsuk, míg a répától szép aranybarna színe lesz. 
  4. Ekkor hozzáadjuk a darálthúst, amit jól szétnyomkodunk. Utána a paradicsomot, a levével együtt, természetesen. Forró vizet is öntünk bele, kb. 200-300 ml-t.
  5. Sózzuk, borsozzuk, és az egészet jól összekeverjük.
  6. A bazsalikom száráról letépjük a leveleket, a szárat összevágjuk, és a szószhoz adjuk.
  7. Felforraljuk, lefedjük, időnként azért megkavarjuk, és közepes lángon 35-40 percig főzzük.
  8. Levesszük a tűzről, a lereszelt parmezán felét beletesszük a mártásba, és ekkor tesszük hozzá, pár darab  kivételével az összetépkedett bazsalikom leveleket. 
  9. Sózhatjuk, borsozhatjuk még.
  10. Tálaláskor a sós vízben kifőtt spagettit leszűrjük,  visszatesszük a kifőző fazékba, a mártás jó felét rárakjuk a tésztára, és  jól összekeverjük. Tányérokra tesszük, szedünk még rá a mártásból, megszórjuk kevés parmezánnal, pár csepp olívaolajjal, és néhány bazsalikomlevéllel megkoronázzuk a művünket.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 17 608
elküldve: 5
receptkönyvben: 307
elkészítve: 23/25
Facebookon megjelent: 1

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tészta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

bolognai szósz, az igazi bolognai mártás, bolognai tészta

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kuzsnera
kuzsnera Thu, 2018-01-11 16:36

Köszönöm hogy megosztottad ezt az eredeti receptet! Igazi gyöngyszem a forgatagban....

tejbegríz
tejbegríz Fri, 2014-09-19 11:29

Kedves Vicikó!

Ma ezt a fogást szeretném elkészíteni ebédre, mert a recept alapján nagyon elnyerte a tetszésem. Marhahússal még nem készítettem bolognait. Tudnál nekem vagy valaki tudna nekem segíteni, hogy a marha melyik részéből készítsem? :))

Előre is köszönöm!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2014-07-01 10:33

A tegnapi ebédünk volt, kedves Vicikó, és őszintén a mai adag, mivel általában két napra főzök,....hát estére vacsoraként csak úgy becsussssszant...simán !!! :)
Köszönöm. Lesz még máskor is. :)
Ma meg ötölhetek ki mást.... :)
Szép nyárias napokat, kívánok, ha lehet igazi pihenés-nyaralással megtoldva.
Éva-Anyóca

V2rider
V2rider / V2rider Sun, 2013-11-24 21:20

Szia Vicikó!
Tegnap megfőztem a rcepted alapján a bolognait,mindenkinek ízlett,igaz, friss bazsalikom helyett szárítotatt használtam,olasz paradicsom helyett a Te recepted alapján elrakott paradicsomot ,egy kiskanál cukorral édesítettem,mert kicsit savanyú lett,fűszerekből többet használtam. Köszönjük a receptet!

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2013-12-01 16:01

Szia!

Nagyon szívesen, és örülök, hogy elkészítetted, és hogy ízlett is...!
És hogy még a paradicsom is receptem alapján készült, és került bele,... igazán kedves! :)

Szép hetet kívánok Neked!
Üdv:-) Vici

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2012-02-13 00:10

Kedves Éva!
Kiváncsi vagyok, hogy fog ízleni?
Neked is szép havas hetet kívánok :-))
Üdv: Vici

1016
darált marhahús 50 dkg
darált sertéshús 50 dkg
bacon 150 g
vöröshagyma 3 közepes fej
sárgarépa 500 g
halványító zeller 4 db
fokhagyma 6 gerezd
oregánó 1 tk
konzerv paradicsom 100 dkg
bazsalikom 1 csokor
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
parmezán sajt 200 g
olívaolaj 10 ek
spagetti tészta 500 g
víz 300 ml