r
Nosalty Logó

Böjti bableves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Böjti bableves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A habaráshoz

A kalányos tésztához (kanalas tésztához)

Összesen 466 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A habaráshoz

A kalányos tésztához (kanalas tésztához)

Összesen 1869 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A habaráshoz

A kalányos tésztához (kanalas tésztához)

Összesen 119 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1113.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    348 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    184 mg
  • Foszfor
    386 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    181 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    639 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    360 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    2482 micro
  • β-karotin
    6161 micro
  • β-crypt
    63 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    437 micro
Összesen 466 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4454 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    82 mg
  • Kálcium
    1391 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    737 mg
  • Foszfor
    1546 mg
  • Nátrium
    634 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    335.3 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    72 mg

VÍZ

  • Összesen
    723.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2554 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    78 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    167 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1439 micro
  • Kolin:
    395 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    9926 micro
  • β-karotin
    24644 micro
  • β-crypt
    252 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    1748 micro
Összesen 1869 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    281 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    161 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    626 micro
  • β-karotin
    1555 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 119 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A habaráshoz

A kalányos tésztához (kanalas tésztához)

Elkészítés

A leveshez

  1. A babot előző este hideg vízbe áztatjuk.
  2. Másnap 2 l hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a sót, borsot, babérlevelet. Miután felforrt, közepes lángon 20 percig főzzük a babot.
  3. A zöldségeket megtisztítjuk, a gyökereket hosszában félbevágjuk, a hagymát egészben hagyjuk, majd a leveshez adjuk őket a fokhagymával együtt. Rászórjuk az őrölt pirospaprikát. Közepes lángon addig főzzük, míg a bab és a zöldségek meg nem puhulnak.
  4. Ekkor elkészítjük a kanalas tésztát. A tojást a vízzel felverjük, megsózzuk és hozzákeverjük a lisztet. Egy evőkanál oldalával szép hosszú, keskeny galuskákat szaggatunk a forrásba lévő levesbe.
  5. A habaráshoz a lisztet először kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradékkal felöntjük, és a leveshez adjuk. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. 10 perc pihentetés után tálalhatjuk a böjti bablevest.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 274
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 22947
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 16.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Régebben, a böjti időszakban családunkban gyakran készült a bablevesnek ez az egyszerűbb, hús- és zsírmentes változata, a böjti bableves. Jellemzően fehér babból készült, zöldségekkel, kalányos tésztával (kanalas tésztával), tejes habarással. Került bele kevés őrölt pirospaprika is, hogy legyen egy kis pírja a levesnek, mert nálunk nem szerették, ha sápadt a színe. A böjti bablevest anyukám elmesélése alapján úgy készítettem, ahogy annak idején a dédnagymamám főzte. A recept a Kifőztük 3/2011. számában és a Pécsi Borozó 2011. évi tavaszi számában jelent meg.

Hozzávalók

A leveshez

A habaráshoz

A kalányos tésztához (kanalas tésztához)

Címlapról ajánljuk

További cikkek