Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birskörtés csirkecomb vadrizzsel

Birskörtés csirkecomb vadrizzsel
Birskörtés csirkecomb vadrizzsel
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár napja arra lettem figyelmes, hogy a kertből furcsa zajt hallok: valami, illetve valamik tompa puffanással landoltak a fűben.
Legnagyobb meglepetésemre az általam tavasszal majdnem kivágásra ítélt birskörtefánk örvendeztetett meg bennünket jókorára nőtt, illatozó gyümölcsökkel. Miután gyerekkoromból nekem csak rémséges birsalmasajt emlékek derengtek föl, úgy gondoltam, más irányba indulok el, hiszen, ha már van nekünk, miért ne használnánk valamire. Így jött létre a vasárnapi ebéd :).

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha valaki a szaftosabb fogásokat szereti, két plusz birskörte megfőzve, kevés főzővízzel és cukorral összeturmixolva isteni, aromás szószt eredményez. Bátrabbak egy kiskanál chiliszósszal bolondíthatják.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst alaposan, folyó víz alatt megmossuk, majd annyi vízzel, amennyi jócskán ellepi, fölforraljuk.
  2. Leöntjük ezt az első levet, ismét leöblítjük a rizst és hatszoros mennyiségű, sós vízben, fedő nélkül, kb. 40 perc alatt al dentére főzzük (akkor tökéletes, ha kipattannak a rizsszemek és látszik a belső, fehér rész).
  3. Ha nem kaptunk filét, csontozzuk ki a combokat. A húst kb. 3 x 3 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk (ha nincs citrombors, a sima fekete is jó).
  4. Egy nagyobb fazékban kb. 2 l vizet 2-3 ek cukorral forrásig hevítünk.
  5. A birskörtét alaposan megmossuk, egy jó éles késsel négyfelé vágjuk és a forrásban lévő vízbe dobjuk. Fontos, hogy a gyümölcs felvágás után azonnal a forró vízbe kerüljön, különben pillanatok alatt megbarnul.
  6. 10 perc főzés után leszűrjük, hűlni hagyjuk.
  7. A hagymát karikára vágjuk.
  8. A vaj felét és az olajat egy serpenyőben felhevítjük, rádobjuk a hagymát és halvány barnára pároljuk.
  9. Hozzáadjuk a csirkekockákat, megszórjuk a currys fűszerkeverékkel, pár percig, folyamatosan kevergetve kérget pirítunk rá,  majd lefedve, kb. 15 perc alatt puhára főzzük.
  10. Amíg a hús sül, a mostanra már langyosra hűlt birs magházát kivágjuk, meghámozzuk, és felkockázzuk.
  11. Egy serpenyőben felhevítjük a maradék vajat, rádobjuk a gyümölcsöt, megszórjuk a  barna, illetve a vanília cukorral és kb. 5 percig, folyamatosan kevergetve karamellizáljuk.
  12. Levesszük a fedőt a húsról, megszórjuk a maradék cukorral és kb. 2 perc alatt pirosra sütjük, majd összeforgatjuk a birssel.
  13. Egy kis maréknyi fenyőmagot halvány barnára pirítunk pl. a palacsintasütőben, majd tálaláskor a húsra szórjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 12 143
elküldve: 2
receptkönyvben: 120
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

modosa

Mióta szakács: 2009.05.31.
50 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csirkecomb birskörtével és vadrizzsel

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

NoSalty
Nosalty / NoSalty Thu, 2019-10-10 16:37

Kedves Szakácsunk!
Köszönjük a gyönyörű receptjeidet.
 Szerintünk ez a fogás nagy eséllyel befutó lehet a Bock receptversenyünkön! Nevezd be az alábbi linken október 30-ig, hogy Tiéd legyen a 3 napos wellness hétvége a Bock Hotel Ermitage****-ban 2 fő részére, vagy a többi értékes ajándék egyike! A jó hírünk, hogy egyszerre több receptedet is nevezheted, szurkolunk Neked!
https://www.nosalty.hu/ajanlo/nyerj-hetveget-villanyban-uj-receptverseny...
Üdvözlettel, a Nosalty csapata

zsildabil
zsildabil Thu, 2009-10-29 15:49

Kedves Modosa! Nagyon örülök, hogy felfedezted újra a birset és feltetted ezt a receptet! egy különleges ízvilágú, egészséges és méltatlanul elfeledett gyümölcsről van szó, igen izgalmasan lehet párosítani sültekhez. Sajnálom, hogy a birsalmasajtot rossz emlékekhez társítod, szerintem az is egy különleges, vitaminokban gazdag téli csemege!! Köszi a receptet, ki fogom próbálni! Üdv: zsildabil

modosa
modosa / modosa Thu, 2009-10-29 16:00

Kedves Zsildabil!
Köszönöm, hogy bizalmat szavazol a receptnek, remélem nem fogsz csalódni! A birsalmasajt készítés gondolatát nem vetettem el, sőt, most, hogy beleszerelmesedtem ebbe a titokzatos, fantáziaborzoló gyümölcsbe, biztosan teszek majd egy kísérletet :)
üdv
Anikó

796
csirkecomb 1 kg
birs 30 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
vaj 5 dkg
szőlőmagolaj 1 ek
curry por 2 teáskanál
barna cukor 2 teáskanál
cukor 3 ek
vaníliás cukor 0.5 teáskanál
0 ízlés szerint
citrombors 0 ízlés szerint
fenyőmag 6 dkg
vadrizs 25 dkg