Vadrizs

A vadrizs egy nálunk kevésbé ismert, különleges növény, mely csak nevében rizs, tulajdonképpen pedig a zabhoz közelebb álló édesvízi fűféle magja. A sötét színű vadrizst úgy használjuk fel, mintha rizs lenne, emiatt nagyon változatosan elkészíthető: köret, egytálétel, saláta is készíthető belőle.

Leírás

Vadrizs – receptek, leírás, tippek

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a vadrizs?

Vadrizs

A vadrizs, nevével ellentétben tulajdonképpen nem is rizs, hanem egy vízi fűféle magja. Érdekesség, hogy a vadrizs gabonaszálai 1-3 méteresre is nőhetnek. A magokat hagyományosan kenuból aratták, kiütögetve őket a kalászból, napjainkban már nagyüzemi termelése jellemző. Az észak-amerikai Nagytavak környékén őshonos, a ma élő helyi indiánok pedig mai napig fontos táplálékként tekintenek rá és fogyasztják.

Hogyan vásároljuk?

A vadrizst nagyobb szupermarketekben, bioboltokban, delikáteszekben, különlegesebb webshopokba keressük. Általában a rizshez hasonló csomagolásban kapható, sokszor vegyesen, rizzsel keverve árulják, hiszen elkészítésük szinte megegyezik.

Mire jó a vadrizs?

Frissen aratva zöld színű, szárítással tartósítják, ekkor nyeri el a mag lágy, dióra emlékeztető ízét, színe pedig barnára, feketére változik. A zsírszegény vadrizs gazdag káliumban, vasban és foszforban. Önálló ételként, rizssalátaként vagy köretként is fogyasztjuk. A vadrizs további jó tulajdonságai:

  • gluténmentes
  • tápértéke magas
  • élelmi rost- és kalóriatartalma a barna rizséhez hasonló
  • teljes értékű fehérjeforrás
  • tartalmazza az összes aminosavat, ami szervezetünk számára hasznos

Mi készülhet a vadrizsből?

Mivel a vadrizs íze eléggé intenzív, egyedi, diós, aromás, füstös, inkább valamivel keverve készítik. Leggyakrabban rizzsel, de sok más alapanyaggal is párosítják: halakhoz, vadhoz és csirkéhez, tejszínes ételekhez, gombához, gyümölcsökhöz, de még levesbetétnek is bevethető.

Főzési ideje kb. 30-40 perc, de ha 25-30 percre hideg vízbe áztatjuk, főzési idejét 5-10 perccel csökkenthetjük. A főzés során a rizsszemeket borító fekete maghéj felpattoghat, de pergő marad, nem lesz ragacsos, tapadós.

Még több vadrizses receptért görgess lejjebb!

357
Kalória
14.7g
Fehérje
74.9g
Szénhidrát
1.1g
Zsír
7.8g
Víz
-
Koleszterin
6.2g
Élelmi rost
2.5g
Cukor

100 g Vadrizs

fehérjetartalom

14.73 g

zsírtartalom

0.991 g

szénhidráttartalom

74.9 g

víztartalom

7.76 g

gramm vadrizs?

Top ásványi anyagok

Foszfor

433 mg

Magnézium

177 mg

Kalcium

21 mg

Nátrium

7 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.391 g

Kolin

35 mg

Niacin - B3 vitamin

6.733 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.074 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

14.73 g

Zsír

telített zsírsav

0.156 g

egyszeresen telített zsírsav

0.159 g

többszörösen telített zsírsav

0.676 g

ásványi anyagok

Kalcium

21 mg

Vas

1.96 mg

Magnézium

177 mg

Foszfor

433 mg

Nátrium

7 mg

Cink

5.96 mg

Réz

0.524 mg

Mangán

1.329 mg

Szelén

2.8 µg

szénhidrát

rost

6.2 g

cukor

2.5 g

víz

7.76 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.115 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.262 mg

Niacin - B3 vitamin

6.733 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.074 mg

Folát

95 µg

Kolin

35 mg

Béta-karotin

11 µg

Lutein+zeaxantin

220 µg

E vitamin

0.82 mg

K vitamin

1.9 µg

A vitamin

1 µg

B6 vitamin

0.391 g

20 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...