Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birsalmás-diós bejgli

Birsalmás-diós bejgli
Birsalmás-diós bejgli
95 perc / előkészület: 60 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A megszokott diós és a mákos bejglin kívül számos ízletes töltelékkel gazdagíthatjuk a tésztát. Birsalmával egészítettem ki a diós tölteléket, és annyira finom lett, hogy a család az ünnepekre több rúddal is kért.

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és a zsírral. A tejet kétfelé vesszük, az egyik felét simára keverjük a sóval és a tojássárgájával, a másik felét csomómentesre keverjük az élesztővel és a cukorral. A tejes keverékeket a lisztes részhez adjuk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Legjobb, ha a robotgép krémkeverő (nem habverő) karjával végezzük az összeállítást, így nem olvad meg a zsiradék a kezünk által.
  2. A tésztát folpackba csomagolva a hűtőben 60 percig pihentetjük.
  3. A tésztát kétfelé osztjuk, és egyenként kb. 30*22 cm-es nagyságúra kinyújtjuk (nem szabad alálisztezni). A diós töltelék felét rákenjük a tésztára úgy, hogy körben 2 cm tészta szabadon maradjon, és megszórjuk a keményítővel elkevert birs felével. A tészta két rövidebb és az egyik hosszabb oldalát ráhajtjuk a töltelékre, és a hosszabbik végénél fogva feltekerjük. A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el.
  4. A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük tojássárgájával, és hideg helyre tesszük, amíg megszárad rajta a tojás. Azután lekenjük tojásfehérjével, és meleg helyen kb. 1-1,5 órán át kelesztjük, majd egy hústűvel vagy hurkapálcikával alaposan megszurkáljuk, és 200 °C-on kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

Töltelék

  1. A birset alaposan megmossuk, a magházat eltávolítjuk, és felkockázzuk, majd egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget, a citrom kifacsart levét, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha a birs megpuhult, leszűrjük, és a levét félretesszük.
  2. 100 ml birslét a cukorral a mézzel és a fahéjjal, szirupos állagúra főzünk, majd leforrázzuk vele a diót, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 24
össznézettség: 3 518
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Judit69

Mióta szakács: 2014.11.15.
111 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

bejgli birstöltelékkel

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1087
finomliszt 30 dkg
vaj 8 dkg
sertészsír 5 dkg
porcukor 3 dkg
1 kk
friss élesztő 1 dkg
tojássárgája 1 db
tej 85 ml
tojás 1 db
birs 30 dkg
étkezési keményítő 1 csapott ek
dió 20 dkg
fahéj 1 teáskanál
cukor 10 dkg
méz 1 ek
citromlé 1 citromból nyert
fahéjrúd 1 db
szegfűszeg 3 db
víz 1 dl