Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejmentes diós/gesztenyés bejgli

Tejmentes diós/gesztenyés bejgli
Tejmentes diós/gesztenyés bejgli
85 perc / előkészület: 60 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vannak olyan emberek akik nem fogyaszthatnak olyan ételt amiben tej, tejfehérje, tejpor, tejszín vagy bármiféle tejszármazék van. Ilyen vagyok én is, és a boltok polcain is mindig mindenből a tejmenteset keressük. A karácsonyi bejgliről pedig én sem szerettem volna lemaradni, így hát a tejet, tejszínt a receptből helyettesítettem kókusztejporral, így mindenkinek ehető.:)

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Diós töltelék

Gesztenyés töltelék

Kenés

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A száraz hozzávalókat; a lisztet, a porcukrot és a sót egy tálba kimérjük. A kevés vízhez hozzáadjuk a kókusztejport, majd megmikrózzuk, hogy meleg legyen (hideg/langyos vízben nem oldódik fel), és abba beletesszük az élesztőt. (Én vissza szoktam tenni egy 10-15 percre a nem bekapcsolt mikróba, hogy meleg helyen legyen és szépen felfusson.)
  2. Ha az élesztő kellőképp felfutott, hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz, majd az egy tojássárgáját és a margarint is. Majd addig keverjük, amíg szépen össze nem áll.
  3. Ha összeállt a tészta, hagyjuk egy jó 20 percig pihenni lehetőleg konyharuhával letakarva. Addig a tölteléket pont meg tudjuk csinálni.

Diós töltelék

  1. A diót egy tálba kiöntjük. Majd a kimért cukrot és a kevés vizet egy lábosba öntjük, addig forraljuk, míg a cukor teljesen el nem olvad. Majd ha már felforrt, hozzáöntjük a dióhoz.
  2. OPCIONÁLIS, valaki nem szereti: A mazsolát minél több ideig áztassuk rumba, és a mazsolákat kikanalazva adjuk hozzá a diós masszához, plusz pár kanál rumot/rum aromát is.
  3. Ha a töltelék esetleg túl híg, várjunk egy pár percet, mert a dió egy kis idő után megszívja magát, ha mégsem, tegyük vissza a tűzre, és adjunk hozzá egy kis evőkanálnyi búzadarát.

Gesztenyés töltelék

  1. 50 dkg tejmentes! gesztenyepürét kiteszünk egy tálba, villával összenyomkodjuk, hozzáadunk egy kevés cukrot.
  2. Majd 100 ml meleg vízhez adunk 25 gramm kókusztejport, és összekeverve hozzáöntjük a gesztenyéhez. Lehet kicsit hígabb vagy sűrűbb, akkor a kívánt állaghoz megfelelő mennyiségű kókusztejporos vizet kell hozzáadni. Valamint ízlés szerint ehhez is lehet adni rumot, mazsolát, esetleg meggyet. Ki mit szeretne.:)

Összeállítás

  1. Amint letelt a 20 perc, 2 részre osztjuk a tésztát (mert ebből 2 rúd lesz), és egyenként kinyújtjuk, és szépen eloszlatjuk rajta a diós és gesztenyés tölteléket, és feltekerjük.
  2. Utolsó lépésként, ha már feltekertük, lekenjük tojásfehérjével, majd várunk 10 percet, és utána egy egész tojással kenjük le, és villával párszor megböködjük.
  3. Majd 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Félidőnél meg szoktam fordítani, de nem szabad sokat nyitogatni a sütő ajtaját!
  • sütési hőfok: 200°C
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 31
össznézettség: 665
elküldve: 0
receptkönyvben: 1
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Cukorfelhő

Mióta szakács: 2018.09.27.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi receptek, karácsonyi gasztroajándék
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
receptverseny: Somat Karácsonyi Receptverseny
szezon: tél
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

bejgli tejmentesen

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1271
finomliszt 25 dkg
tejmentes margarin 12.5 dkg
porcukor 2.5 dkg
friss élesztő 1 dkg
tojássárgája 1 db
1 késhegynyi
víz 0.5 dl
kókusztejpor 2.5 g
dió 20 dkg
cukor 12 dkg
víz 1 dl
rum 2 teáskanál
mazsola 1 marék
gesztenyemassza 50 dkg
víz 100 g
cukor 3 ek
kókusztejpor 25 g
tojásfehérje 1 db
tojás 1 db