Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Berliner Gabi módra

Berliner Gabi módra
Berliner Gabi módra
75 perc / előkészület: 35 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még a nagymamámtól tanultam, és most amikor újra felidéztük a régi időt, hogy mennyit sütöttem berlinert, kaptam az alkalmon, és újra elkészítettem kis családom örömére. Nagyon ízlett nekik, és kérték, hogy Húsvétra nekik külön dupla hozzávalókból készítsem el. Boldogság számomra, hogy unokáimnak is a kedvence lett, így ismét el fog készülni az ünnepekre.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tepsihez

ajánlat

Bármilyen alkalomra ajánlani tudom, nagyon finom és kiadós. Egyszerű az elkészítése, még kezdők is bátran elkészíthetik, elrontani nem lehet!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a burgonyát meghámozzuk, vékony karikára szeleteljük, megmossuk, és enyhén sós vízben 20 perc alatt puhára főzzük.
  2. Közben a tésztát elkészítjük, a lisztet egy mély tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, beletesszük az összes hozzávalót. Sima, jól nyújtható tésztát kapunk. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két cipót formálunk belőle, majd félretesszük.
  3. Majd a megfőtt burgonyát leszűrjük, és burgonyatörővel pépesre törjük, és langyosra hűtjük.
  4. Ha már langyosra hűlt, hozzáadjuk az összes hozzávalót, a felvert tojáshab kivételével.
  5. Kézi mixerrel jól összekeverjük, és végül fakanállal a kemény habot beleforgatjuk.
  6. Ezután egy 38x36 cm-es tepsit vékonyan megkenjük zsírral, és liszttel egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót tepsi nagyságúra nyújtjuk lisztezett deszkán, felhajtjuk a sodrófára, és tepsibe terítjük.
  7. Ezután megszórjuk zsemlemorzsával, és erre rásimítjuk egyenletesen a tölteléket. Majd a másik cipót szintén lisztezett deszkán kinyújtjuk tepsi nagyságúra, és a tölteléket befedjük vele, a széleit kissé lenyomkodjuk, majd villával megböködjük.
  8. Előmelegített sütőben 250 fokon -egyszeri fordítással- szép pirosra sütjük 20 perc alatt.
  9. Ha megsült, kivesszük, a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, és vaníliás porcukorral megszórjuk, majd kockára szeletelve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x36 cm
  • elkészítettem: 450 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 308
elküldve: 1
receptkönyvben: 119
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabimami58

Mióta szakács: 2012.04.06.
139 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
receptverseny: Judafest 2. receptverseny
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

diós-rácsos másképp, diós sütemény burgonyás tésztából, kakaós-diós szelet

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nokica
Nokica Thu, 2017-08-17 01:21

Gabimami58, nagyon szepen koszonom elore is, meg nem erkezett meg az e-mail-emre valika715@gmail.com, majd holnap ujra megnezem. Remelem semmi komoly betegseg nem volt es minden ok.

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Sun, 2017-10-15 12:16

Valika! Szíves elnézésed kérem,de mivel 3-rom orbánc egymás után,közben kórház,így nem küldtem emailt. Sajnálom amikor 40 fokos lázzal fekszem még teloról sem lépek be. Nagyon szépen köszönöm meg tisztelő megértésed! Üdv. Gabriella.

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Thu, 2017-08-17 18:59

Szia Valika! Ne haragudj,hogy nem érkezett meg a teljes elkészítése a berlinernek,de tegnap délután értem haza orvosoktól,ma telóm sürgősen be kellett vinnem,az aksija tropára ment és nincs egy éves sem még.Amikor haza értem,olyan fáradság volt rajtam le döltem és fél 4-kor ébredtem meg.Most át küldöm bár képeket nem találtam de leírom,hogy csináljad. Elnézést kérek még egyszer is,tudod fekélyes a lábam,azzal járok sokat orvoshoz,és alig két hete vagyok itthon kórházból. Köszönöm meg értésed,most fogom küldeni lépésről lépésre készítését.

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Tue, 2017-08-15 15:38

Szia Valika! Elnézésed kérem de kórházban voltam így csak most válaszolok,megnézem meg van e pendrályvon a képek még,de ha úgy nem szívesen Emailben elküldöm lépésről lépésre az el készítését. Ha nem késő legkésőbb holnap délelött már email címeden lesz. Üdvözlettel Gabriella. (Gabimami58.)

macska11
Sylvia / macska11 Mon, 2016-04-18 20:21

Szia Gabimami58
Ma elkészítettem a receptedet - kicsit izgultam, mert krumplival készült édes sütikről eddig csak olvastam. De nagyon finom lett !!
A tésztához én is tettem még egy nagy kanál tejfölt, hogy jól gyúrható legyen és narancs híján citromhéjat reszeltem a töltelékbe, de nem rontottam el vele - fenséges lett.
köszi a receptet
Sylvia

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Tue, 2016-04-19 14:31

Szia Sylvia!
Örülök neki,hogy elnyerte tetszésed,a berliner sütim.
Ezt valamikor nagyon rég cukrázdákban is árulták,én viszont nagymamámtól tanultam meg. sajna én még most kezdek újra sütni főzni EÜ. próblémák miatt nem tudtam,még most is csak mindent ülve,hogy lábaim ne kelljen terhelnem.
Kivánok sok sikert sütés főzéshez.
Üdv Gabriella..

macska11
Sylvia / macska11 Tue, 2016-04-19 18:28

Gyors gyógyulást kívánok és még sok finomságot ossz meg velünk! Üdv
Sylvia

Csorbusz
Csorbusz / Csorbusz Sun, 2016-02-14 12:00

Kedves Gabi!
Tegnap elkészítettem, nagyon finom lett, viszont a tésztájával iszonyatosan megszenvedtem. Nekem sehogy sem akart összeállni, kevés volt a nedvesség. Adtam hozzá még tejfölt, zsírt és egy kevés tejet. Így sem tudtam szépen nyújtani, de valahogy összehoztam a tepsibe. A tészta jó lett így is, a süti mennyei. Neked hogy áll össze a tészta, hogy még nyújtani is tudod?..

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Sun, 2016-02-14 17:11

Szia Csorbusz!
Nekem szépen össze áll a tészta mindig,nagyon sokszor készítem, sogornőmnek.
Arra nagyon ügyelj,hogy a zsírt ne hidegen tegyed hozzá,másik,nagyon sok függ a liszt minőségétől is. Ha olyan a liszt szitáld át ,és ugy készítsed.Bizom benne,hogy sikered lesz a következőnél.Én a zsíradékot utoljára hagyom arra kissé lágy lesz.Tejet sose tegyél hozzá,meg + zsíradékot sem,mert zsíradéktól túl sok zsír miatt vissza esik a tészta állaga,tej viszont keményiti. Csak a megadott mennyiséggel dolgozzál ,ha keménynek tünik nem többet mint egy ek. tejfölt adál hozzá. Igérem,most napokban ugyis készítenem kell felteszem v.elküldöm neked,lépésről lépésre a képeket. De kérnék egy email címet ahova fel tudjam mind tenni.Sajnos itt az oldalon csak egy képet enged,igy nem tudtam lépésről lépésre mind feltenni. Nagyon bizom benne következőben már azt írod,hogy sikerült. Eddig te vagy egyedül akinek a tésztával gond lenne. De köszike,hogy írtál.Sok sikert kivánok sütéshez és főzéshez egyaránt..

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Mon, 2016-03-07 19:43

Szia Csorbusz!
Elnézésed kérem,hogy csak most válaszolok,csak nagyon sokat voltam távol,és igy az oldalra sem tudtam feljönni. Utólag is küldeni fogok mindent,a héten most ki írom email címed.További szép estét kivánok,s kellemes új hetet.Üdv.Gabriella.

rekalein
Rekalein / rekalein Tue, 2015-10-20 23:14

Hétvégén "krumplipiknikre" vagyok hivatalos, ez a recept tökéletes lesz! Krumplis desszertet szerintem úgysem visz senki :)

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Mon, 2016-03-07 19:47

Szia rekalein.
Garantálom nem ér csalódás hagyományos berlineremmel. Nálunk is mindenki kedvence,nagyon sokszor sütöm.

915
finomliszt 60 dkg
sütőpor 1 csomag
cukor 10 dkg
tojássárgája 1 db
sertészsír 12 dkg
tejföl 3 ek
vaníliás cukor 1 csomag
burgonya 50 dkg
dió 20 dkg
rum 0.5 dl
narancshéj 3 ek
tojássárgája 3 db
cukor 25 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
fahéj 1 kk
tojásfehérje 4 db
vaníliás cukor 2 csomag
sertészsír 1 ek
finomliszt 2 evőkanál
zsemlemorzsa 3 ek