r
Nosalty Logó

Diós csigák

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Diós csigák
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 1549 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 9289 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 371 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    101.9 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    752.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    160 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    371 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    139 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    113.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    479 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    470 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    119 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 1549 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    129.3 g

Zsír

  • Összesen
    611.3 g
  • Telített zsírsav
    240 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    135 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    204 g
  • Koleszterin
    903 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4517.4 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    196 mg
  • Kálcium
    958 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    827 mg
  • Foszfor
    2226 mg
  • Nátrium
    247 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    834 g
  • Cukor
    381 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

VÍZ

  • Összesen
    680.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2877 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    545 micro
  • Kolin:
    310 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2818 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    712 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 9289 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    24.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    180 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 371 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Elkészítés

Tészta

  1. A tésztát egy nappal előre elkészítjük. Első körben a vajat fagyasztóba tesszük a tésztakészítés előtt 20-30 perccel.
  2. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sót.
  3. A vajat nagylyukú reszelőn lereszeljük, a liszthez adjuk, és villával összeforgatjuk, hogy a liszt mindenhol bevonja a vajat.
  4. Miközben keverjük, hozzáadagoljuk a jéghideg vizet. Ilyenkor nagyjából összeáll, de elég morzsás lesz, ami nem baj.
  5. A tészta lisztezett deszkára helyezzük, összenyomkodjuk, és egy téglalapot formázunk belőle. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
  6. Miután lehűlt a tészta, lisztezett felületre helyezzük, és kinyújtjuk, felhajtjuk az alsó harmadát, majd arra a felső harmadát, végül alulról és felülről is. Ezután ismét kinyújtjuk, és megismételjük ezt a hajtogatást még háromszor. Az elkészült tésztát frissen tartó fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük pihenni egy egész éjszakát, de minimum 3-4 órát.
  7. Másnap elkészítjük a diókrémet. Lásd: Töltelék
  8. A sütőt alsó-felső sütéses fokozaton 170°C-ra előmelegítjük. A tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett felületen hosszú téglalappá nyújtjuk.
  9. Jó vastagon megkenjük a töltelékkel, és megszórjuk gazdagon a mazsolával. Óvatos, de határozott mozdulatokkal szorosan feltekerjük, és fóliába csomagoljuk. Mélyhűtőbe tesszük dermedni max, fél órára, hogy szépen szeletelhető legyen.
  10. A tésztarudat hüvelykujjnyi (1,5-2 cm) vastag körre vágjuk.
  11. Helyezzük őket sütőpapíros tepsire, egymástól 1 centi távolságra. Sülés közben megnőnek, és szépen mutatnak, ha picit összesülnek.
  12. Felvert tojássárgájával kenjük le őket, és az előmelegített sütőben a középső sínen kb. 20-25 percig süssük, amíg a tészta aranysárga nem lesz. Az első 10 percben mehet rá egy kis légkeverés is.
  13. Miután kisültek, hagyjuk őket rácson hűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk. Légmentesen lezárva 2-3 napig friss marad a csigánk.

Töltelék

  1. A mazsolát beáztatjuk Cointreau és forró víz keverékébe 1-2 órára, majd felhasználás előtt leszűrjük.
  2. A tejet felmelegítjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Hozzáadjuk a darált diót, és pár perc alatt összefőzzük, amíg sűrű diókrémet nem kapunk.
  3. A tölteléket egy nagy tányérra kanalazzuk, elsimítjuk, (így gyorsabban hűl), majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 12 alkalommal
  • Receptkönyvben: 61
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 5256
  • Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 28.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények
Diós csigák
Gerzsenyi Flóra 378 recept

Minden magyar gyerekkori kedvence, a kakaós csiga után szabadon, íme egy szintén népszerű összetevőből álló péksütemény: a diós csiga. A ropogós leveles tészta szaftos, mazsolás diótöltelékkel, porcukorral meghintve csábít.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili