Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bejgli Gabimami konyhájából

Bejgli Gabimami konyhájából
Bejgli Gabimami konyhájából
225 perc / előkészület: 180 perc főzés: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én amikor először készítettem, túl keményre sikeredett a töltelékem, és annyira szétrepedt, hogy féltem nem fog ízleni sem. De nem így történt, ízlett mindenkinek és dicsértek is érte, hogy milyen ügyes vagyok. Nagymamám élt még akkor s azt mondta: kisunokám nagyon finom lett, de ügyelj a töltelékre, mert így szárazabb és töredezik. Azóta nagyon sokszor sütöttem, és már egyre jobban sikerül. Ez viszont nagyon jó lett, amikor egy másik receptes oldalon is megosztottam annyi dicséretet kaptam, hogy az örömtől kicsordultak a könnyeim. Főleg, mikor szomszéd néninek is adtam kóstolót belőle az volt a kérése hozzám, süssek neki is, mert ez sokkal finomabb, mint a bolti. Én eleget tettem a kérésének, a hozzávalókat megkaptam tőle, s mint kedves jó szomszédnak ingyen megsütöttem. Ez nagy öröm volt számomra, hisz az ő családja is dicsért, hogy milyen finom és nagyon szép lett. Hát az én bejglimnek ez volt a legcsodásabb sztorija.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

A hideg helyen elég a 2 óra pihentetés.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral és 8 dkg cukorral.
  2. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához adjuk 1 tojással, csipet sóval , és a 20 dkg puha margarinnal együtt. Az egészet jól összegyúrjuk, és 2-3 órát hűvös helyen pihentetjük.
  3. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipóba gyúrjuk. Pár perc pihentetés után 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. 3-at dióval, 3-at mákkkal töltünk meg. A tölteléket a tészta széléig kenjük. A kinyújtott, megtöltött tészta két végét 1 cm szélesen behajtjuk.
  4. Hosszanti oldalán felcsavarjuk, a gyengén zsírozott tepsibe rakjuk (ne szorosan!). A tetejét felvert tojással megkenjük, és fél órát meleg helyen kelesztjük, majd ismét megkenjük tojással, és hűvös helyen addig tartjuk, míg a tojás megrepedezik.
  5. Közepes meleg sütőben megsütjük.
  6. Mák töltelék: 25 dkg cukrot 2,5 dl vízzel felfőzünk és a mákot leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, 1 kk rumot vagy aromát, és jól elkeverjük. Majd hidegen a tésztára kenjük.
  7. Dió töltelék: 25 dkg cukrot 2,5 dl vízzel felfőzünk és a diót leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a 4 dkg zsemlemorzsát és a rumot, vagy aromát, a reszelt citrom héját, majd jól elkeverjük és hidegen a tésztára kenjük. A töltelékek se hígak, se kemények ne legyenek, mert akkor a bejgli kireped!
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 39x30 cm
  • elkészítettem: 35 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 651
elküldve: 15
receptkönyvben: 290
elkészítve: 14/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabimami58

Mióta szakács: 2012.04.06.
139 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

diós beigli, mákos beigli, mazsolás diós bejgli

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pamacs55
pamacs55 Wed, 2015-12-16 23:35

Kedves Gabimami !
40 eve ugyanez a recept alapjan sutom es mindig sikere volt . Tavajelott viszont valamit elronthattam mert tul porhanyos szaraz volt a tesztaja Van valami otletete mi lehetett az oka ?

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Thu, 2015-12-17 16:31

Kedves pamacs55!
Sajnos sokszor maga a liszttől is nagyon sok függ. De lehethogy zsiradék mégis csak kevesebb került bele.
Én is jártam igy egy alkalommal,és amikor újra másik fajta lisztből készítettem tökéletes volt. De az is előfordulhat,hogy vékonyabbra sikeredett a nyújtás,és igy sülésnél ki száradt.
kellemes ünnepeket örömteli készülődést kivánok,és sok sikert a bejgli készítéshez..
Üdvözlettel Gabriella..

pamacs55
pamacs55 Fri, 2015-12-18 06:35

Kedves Gabimami!
Koszonom a valaszt . Mindig tanulok valamit . Ma sutottem 3 makos 3 diosat .Jol nez ki csak 1 makos repedt meg, de finom lett. Holnap viszek 1 dios 1 makosat a bulira remelem mint mindig most is sikere lesz . Kellemes unnepeket kivanok !

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Thu, 2015-12-17 16:46

Kedves Pamacs 55!
Egyet elfelejtettem oda írni,a tölteléked szerintem kissé keményebb lett arra is nagyon ügyelni kell!
Drága nagyim amikor élt,ezt a 3-mat mondta nekem el mire ügyeljek nagyon.
Liszt minősége, tészta egyenletes nyújtása, és a töltelék,se kemény ne legyen,se túl híg. Akkor sikered lessz.Valóban igy van ezekre nagyon kell ügyelni..

Micimami
Micimami Fri, 2013-12-20 14:49

Kedves Gabriella!

Idén az ön bejgli receptjét készítem, és lenne egy kérdésem. Mivel a tésztát elkészítettem, már a hűtőszekrénybe tettem pihentetni, de van vele némi gondom. Szó szerint követtem a receptet, mindent grammra pontosan kimértem, de a tészta nagyon kemény lett. Ilyennek kell lennie, és a pihentetés után lágyabb lesz?

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Fri, 2013-12-20 19:39

Kedves Micimami!
Pihentetés után is majd lágyul a tészta minősége,de nagyon sok függ sajnos liszt minőségétől is.
Nem kell megilyedni,amikor 8 cipót formálunk újra meleg helyen kis időt hagyjuk,és lágyabb lessz. Egy nagyon jó tippet szeretnék adni,amikor már betöltötte és tepsibe tette a bejgli rudakat,a második kenés után egy éjszakára hagyja szárazz hűvös helyen pihenni,majd másnap míg a sütő melegszik addig tegye asztalra és három helyen villával böködje meg. .Megadott meleg sütőben egyszeri fordítással süsse készre.
Eddig akik elkészítették ,csak dicséretet kaptam,hogy milyen jól sikerült,és finom lett.
Kivánok,jó sütést főzést,és nagyon kellemes karácsonyi ünnepeket.
Annyi a kérésem,ha megsütötte,írjon milyen lett,hogy sikerült.
Előre is köszönöm.
Üdvözlettel Gabriella..

Micimami
Micimami Sat, 2013-12-21 12:23

Köszönöm válaszát!
Valószínűleg a liszttel volt a gond. Megsütöttem és a fő "kritikusom", azaz a férjem szerint nagyon finom lett.
Én is kívánok nagyon boldog, békés Karácsonyt!

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Sat, 2013-12-21 19:32

Nagyon örülök neki,hogy sikere lett a bejglivel,nem szabad fel adni én amikor tiniként nagymamám segítségével készítettem,nekem se sikerült el repedt,s utánna már a gyakorlat bizony sokat szánit.
Sajnos a lisztek állaga nagyon sokat befojásolja a tészta állagát.
Köszönöm jó kivánságát,és viszont kivánom..

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Wed, 2013-12-18 19:30

Drága Gabimami58!
Ez csodálatos. :) Soha nem készítettem és soha nem is ettem még (!!) finom bejglit. Átlagosat kóstoltam már sokat, de száraz, porlós, kevés töltelékes süteményként élt bennem, amivel kár vesződni, olyan semmilyen. De Anyu mindig mesélt a dédi bejglijéről, hogy hát az úristen... de persze a recept nem igazán maradt meg, legalábbis biztos, hogy a dédi a maga feje után ment. De nem nyugodtam bele, mert tudtam, hogy ez valószínűleg fantasztikus sütemény, ha jól van megcsinálva. Sehol nem találtam olyan képet, olyan receptet, amire azt mondtam volna: ó, igen, ezt kerestem 24 éve! :) Eddig. Megláttam a Tiédet és beleszerettem. Közelébe nem ér egyetlen neten keringő bejglikép sem (és itt senki nem akarok megsérteni, ez szubjektív vélemény). Ma hatalmas félelmekkel, de még több elszántsággal nekiveselkedtem és megsütöttem! Csak azt sajnálom, hogy én nem tudok képet mutatni róla, bár pontosan olyan, mint a Tiéd. Olyan boldog vagyok!!! :) A töltelékem kicsit más lett, mert arra volt jól bevált receptem (mindkét verzióba teszek 2-3 reszelt almát, így szaftosabb, mégsem vizes), de nekem a tészta volt a kihívás, ami most megoldódott! Nagyon köszönöm, és minden szépet, boldogat, vidámat kívánok az ünnepekre! :)

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Thu, 2013-12-19 08:56

Kedves Sütőtök89!
Nagyon szépen köszönöm,kedves dicsérő szavaidat,nagyon boldoggá tesz,hogy sikerült elkészítened.Én is most minden tölteléknél nem megszokott módon,hanem alma,és narancslét használtam víz helyett. Késöbbiek folyamán mikor már felszeleteltem, felteszem képekkel együtt. A tészta ugyan az,sőt rá jöttem ha egy éjszakát szárazz hűvős helyen tarjuk még szebb és fényesebb.
További sok sikert kivánok hozzá.
Nagyon boldog Karácsonyi ünnepeket,neked és kedves szeretteidnek.
Jó sütést főzést kivánok!

UI: Most ami újdonság sütik lesznek azok is felfognak kerülni, a nagyimtól tanultakat újítva készítem el..
Üdv..Gabriella..

zizimokus
zizi / zizimokus Thu, 2012-12-27 11:26

Kedves Gabimami!

Most sütök életemben először bejglit és a Te receptedet választottam! :) Csak annyi segítségre lenne szükségem, hogy a tészta hozzávalóinál leírt margarin hova kerül, mert utána a recept leírásánál nem látom...a tésztához gyúrjuk, vagy azzal kell kikenni a tepsit?
Előre is köszönöm a segítséget és további kellemes ünnepeket kívánok!
Üdvözlettel: Zizi

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Thu, 2012-12-27 17:58

Szia Zizi!
Köszike,hogy szóltál kijavítottam,de mint ahogy a tészta hozzávalóknál szerepel természetesen a tészta alaphoz gyúrjuk a puha margarint.
Nyugodtan el készítheted mert sikered lessz vele.
Várom a leveled ,hogy megoszthasd velem is siker élményed.
Jó sütést főzést kivánok.
Üdv..Gabriella..

zizimokus
zizi / zizimokus Sun, 2012-12-30 19:28

Kedves Gabimami!

Bevallom őszintén, nem volt türelmem kivárni a választ, úgyhogy már rögtön a kérdésem megírása után mégis hozzáfogtam :) A margarint is beledagasztottam a tésztába, mert éreztem rajta, hogy még elbírja. Csak fél adagot készítettem így elsőre, mert féltem, hogy elrontok valamit, de nem, mert szerencsére isteni finom lett a bejgli!!! Mákosat és csokisat csináltam és már mind el is fogyott!! :)
Köszönöm szépen a segítséget és ezt a tökéletes receptet Gabimami!
Nagyon Boldog Új Évet kívánok Neked és az egész családodnak és ha van még ilyen finom recepted, akkor várom sok szeretettel! ;)

Üdvözlettel: Zizi

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Mon, 2012-12-31 16:55

Szia Zizi!

Örülök neki,hogy sikered lett vele,és még válaszom elött is tudtad már a hozzávalóknál emlitve,hogy a tésztába kell tenni. Én egy újfajtát készítettem de még recijét nem tettem fel,most már elöbb nem kerül rá sor,csak a jövő esztendőben.
Én is nagyon boldog Ó ÉV BUCSÚZTATÓT,ÉS örömteli ÚJ ÉVET kivánok,neked és kedves családodnak..

wentimami
wentimami Wed, 2012-12-26 16:30

Kedves Gabimami!
30 éve mindig Horváth Ilona szakácskönyvéből készül a karácsonyi bejgli. Az idén a Te recepted alapján készítettük el, és nagyon ízletesnek találtuk, gyönyörű márványos lett a teteje is, pont olyan lett, mint ami a "nagykönyvben" meg van írva. Jövőre is ezt készítem a családomnak. Mivel senki nem tud sütni, ezért Én szoktam ellátni őket. Egy pici fennakadásom volt csak a tölteléknél a cukorral, mert a hozzávalóknál 60 dkg van, aztán a leírásnál 25-25 dkg. Végül is elég volt ennyi.
Nagyon köszönöm a receptet és Kellemes Ünnepeket kívánok. wentimami

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Thu, 2012-12-27 10:14

Szia!
Nagyon köszönöm,hogy szóltál,a cukor mennyiség végett kijavítottam.S elnézést kérek érte, pedig nem egyszer végig olvasom,hogy ne legyen hiba benne,de lám ez mégis ott maradt.
Nagyon örülök ,hogy sikered lett a bejglivel,én anno régmúlt időben nagymamámtól így tanultam meg,és azóta is ezzel a recepttel készítem. Igaz én a bejglit nem csak karácsonyra én évközben is szívesen sütöm.
Elnézésed kérem,hogy kissé késve válaszolok.
Kivánok nagyon boldog új évet!
Üdv...Gabimami58..

Trixi63
Trixi63 Thu, 2012-12-20 17:19

Kedves Gabimami!
Az 1 dkg. élesztő nem elírás? 1 kg. liszthez szerintem legalább 3-3,5 dkg kéne. Nem kötözködni akarok, nagyon jól néz ki a bejgli,és szeretném megsütni,csak hát az élesztő... :)
Köszönöm ha válaszolsz.
Üdv.:Trixi

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Thu, 2012-12-27 09:58

Szia Trixi!
Elnézésed kérem,hogy eddig nem válaszoltam. De nem elírás az élesztő mennyisége,ennyi kell hozzá. Én így készítem évek óta ,s biztosan garantálom elég bele.Amennyit pihen meglátod nagyon szépen kelni is fog. Sok sikert kivánok hozzá..

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Thu, 2012-12-13 16:52

Szia Judit!
Nyugodtan elkészítheted nem fogsz csalódni benne.
Én jövőhéten megsütöm,s még + kétfélével kiegészítem..Kellemes napokat jó sütést főzést,kivánok,és vidám örömteli készülődést. Ha elkészítetted írd meg majd milyen lett..
Üdv..Gabriella..

Judit6
Kif Lee / Judit6 Thu, 2012-12-13 18:27

Kedves Gabimami!

Megsütöttem. Életem legfinomabb bejglije volt. Fele adagot készítettem, mint a megadott és nem vártam ki az előírt időt sem, gondolom ez lehetett az oka, hogy megrepedt (na meg a másfélszeres máktöltelék).
Ennél finomságosabb dolgot tuti nem lehet találni, nagyon köszönöm :)
Szóval ez a karácsonyi asztalon fog díszelegni.

Kellemes és áldott ünnepeket kívánok Neked :)

Judit

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Fri, 2012-12-14 10:04

Szia Judit!

Örülök neki,hogy siker élményed lett a feltett bejglimmel.Igen mivel a megadott pihenési időt nem vártad ki ahogy levan írva,és a töltelék ami másfélszeres adagban volt. No nem baj hísz elmondhatod,hogy tudsz igazi finom bejglit sütni.Nem tudom, hogy írtam e de rá megyek a receptre és jó ha kissé tetejét villával meg szúrkálod így nem reped el.
Nagyon köszönöm,a jó kivánságod én is neked,és családodnak kellemes áldott Karácsonyi ünnepeket kivánok.
Üdv..Gabriella..

klari1967
klari1967 / klari1967 Fri, 2012-11-23 10:18

Gabi mami!

Elmentettem a receptedet, karácsonyra ezt fogom megsütni!
Nagyon köszönöm!
Szép napot Neked!
Hegedűsné Klári

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Sat, 2012-11-24 19:55

Szia Klári!

Nagyon szívesen én mindig így készítem,és sosem volt vele gondom.
Sok sikert kivánok hozzá,jó sütést főzést kivánok.
Üdvözlettel..
Lakics Gabriella...

1544
finomliszt 100 dkg
sertészsír 15 dkg
margarin 20 dkg
friss élesztő 1 dkg
tojás 2 db
tej 2 dl
1 csipet
cukor 8 dkg
tojás 1 db
sertészsír 0.5 ek
mák 50 dkg
dió 50 dkg
mazsola 10 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
zsemlemorzsa 4 dkg
cukor 50 dkg
rum 1 teáskanál
víz 5 dl