Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bejgli 8. - omlós

Bejgli 8. - omlós
Bejgli 8. - omlós
125 perc / előkészület: 90 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkorom Karácsonyainak és Húsvétjainak elengedhetetlen süteménye volt, amit a mai napig nagyon szeretek ... Ma már a dióval töltött ízvilága áll hozzám közelebb, és ha megkívánom, az év bármely szakában megsütöm ...

hozzávalók / 8 adag

A 4 rúd tésztához

A töltelékhez

ajánlat

A húsvéti nyuszi tojásai vagy a szenteste elfogyasztott vacsora után ...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hűtőből kivett, hideg tejföl felét kivesszük a pohárból, és félretesszük. Ami benne maradt, abba belekeverünk egy   púpozott teáskanál porcukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd alaposan elverjük benne.
  2. A két fajta lisztet egy tálban összekeverjük a maradék porcukorral, a csipetnyi sóval, majd alaposan elmorzsoljuk benne a vajat és a sertészsírt. Ezek után hozzáadjuk a tojások sárgáját, valamint a tejföllel elkevert élesztőt, illetve azt is, amit korábban kivettünk a pohárból. Elkezdjük összegyúrni - nekem összeállt tőle a tészta -, ha esetleg valakinek nem, akkor kevés tejfölt még adjon hozzá, amíg nem kap, egy könnyen gyúrhatót, nyújthatót.
  3. Az így meggyúrt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, folpack-ba csomagoljuk, és minimum 4 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a lisztszemcsék megduzzadjanak, illetve az élesztőnek legyen ideje kifejteni a hatását.
  4. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük a töltelékeket. A darált diót a 20 dkg kristálycukorral és a 8 dkg mazsival egy tálba öntjük. Ráreszeljük az egyik citrom héját, majd leöntjük a forró vízzel, és jól átkeverjük. Folpack-fóliával letakarjuk, és félretesszük.
  5. A darált mákot is egy tálba öntjük, hozzámérjük a 20 dkg kristálycukrot, beledobjuk a mazsit, és belereszeljük a másik citrom héját, majd jöhet hozzá a forró víz. Folpack-fóliával ezt is letakarjuk, és félretesszük.
  6. A hűtőszekrényben sziesztázó tésztagombócokat egyenként vesszük elő - különben a felhasznált tészták hatalmasra kelnének - és kb. 22x27 cm-es téglalappá nyújtjuk őket. Nem kell alálisztezni, mert a tészta egyáltalán nem ragad …
  7. A diós/mákos tölteléket megfelezzük, az egyik felét két folpack között egy picivel kisebbre nyújtjuk, mint a tésztalap. Ráborítjuk az előzőleg kinyújtott tésztára. A két szélét 1,5 cm szélességben behajtjuk, majd jó szorosan föltekerjük. Egy „gáz tepsibe” sütőpapírt vágunk, hogy a szélei túlérjenek a tepsin, és belefektetjük az elkészült bejglit. Hideg, de száraz helyre tesszük addig, amíg a másik 3 rudat is egyenként elkészítjük - különben erőteljes kelésnek indulna az élesztőtől... 
  8. Amikor mind a 4 rúd a tepsiben van, mindegyiket alaposan átkenjük a fölvert tojással, és tovább pihentetjük hideg helyen őket mindaddig, amíg a tojásréteg teljesen rászárad. Ezután még egyszer átkenjük a tojással a rudakat, és egészen addig hagyjuk fázni őket, ameddig a tojásréteg megrepedezik – ettől lesz szép „márványos” a tetejük.
  9. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 10 perc, majd 150 fokra mérsékeljük a hőfokot, és még 20-25 percig sütjük.                                                                                                                                                                   
  10. A tepsiben hagyjuk a megsült rudakat másnapig, ekkor egyenként folpack-fóliába csomagaljuk őket, és hűvös helyen akár 2-3 hétig is elállnak.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 37x45x5 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 60 253
elküldve: 14
receptkönyvben: 496
elkészítve: 18/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Molnár Erika

Mióta szakács: 2010.11.08.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diós-mákos töltelékű kelt tészta, élesztős-omlós tészta

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Katalin65
Katalin / Katalin65 Sat, 2015-04-04 20:14

Szia Erika!
Már írtam neked hogy megsütöttem a beiglidet és sajnos kirepedt, de finom volt! Hát azóta is rendszeresen sütöm csak a te beiglidet, ami azóta is kireped, pedig már változtattam a tölteléken is, de hiába! Azt gondolom, lehet túl vékonyra nyújtom a tésztát???? Nem tudom! De már nem is érdekel a dolog, mert ez a tészta annyira finom, hogy nem bosszankodom emiatt :) . Ezt le kellett írnom, mert ma is sütöttem, és ma sem lett tökéletes. De már alig van belőle! :) Köszi a receptet!

Faboszi
faboszi / Faboszi Tue, 2013-12-24 00:00

Szia Erika! Ma megsütöttem a recepted alapján a beigliket. Nem tudtam eldönteni, hogy a töltelékbe 3-3 dl víz kell, vagy összesen 3 dl, így aztán a diós túl folyós lett, a mákos meg száraz. ( A dióhoz raktam egy kis grízt.) A tészta csodás, nagyon jól kezelhető! Azt még nem tudom, hogy milyen lett az íze, de egy biztos: én még olyan sütit nem tudtam csinálni, ami 2-3 hétig elállt volna!! Ez se fog! Örülök, ha két napig kitart, hiába csináltam 7 rúd beiglit. Az én családom nagyon szereti, az sem baj, hogy a mákos bizony csúnyán felrepedt. Őket az sem zavarná, ha kanállal kéne kienni a tepsiből :-) Köszi a receptet. Áldott ünnepeket kívánok Neked és családodnak.

shummi
shummi / shummi Sun, 2012-12-23 21:27

A te recepted volt a legszimpatikusabb, meg persze a hozzászólások is meggyőztek...nem csalódtam, nagyon finom lett!! Könnyű volt elkészíteni, gyönyörű és jól formázható a tészta. Én annyira nem szeretem a sok tölteléket, (igen tudom, ezzel egyedül vagyok széles e világon...) ezért megfeleztem az adagját és isteni lett így, nagyon finom, puha és mégis omlós a tésztája!! Na meg az íze... Köszönöm!!! :)

era1204
Molnár Erika / era1204 Tue, 2012-12-25 00:45

Kedves Shummi!

Nagyon köszönöm, hogy már a receptem alapján elnyertem a bizalmad és amiért siker koronázta a sütésed. Én is nagyon szeretem a tésztáját és azt is benne, hogy akár 2-3 hét alatt sem szárad ki.

Békés, boldog és Áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánok sok szerettel és üdvözlettel: Erika

Katalin65
Katalin / Katalin65 Fri, 2012-04-06 17:30

Kedves Erika!
Nem hagyott nyugodni a tény, hogy karácsonykor nem sikerült a beigli. Most itt volt az újabb alkalom hogy megsüssem. s láss csodát, sikerült! Nem repedt meg, talán az egyik egy picikét, de arról tudomást sem veszek :) Tegnap este ledagasztottam a tésztát, és beraktam a hűtőbe, hogy ne kelljen annyit várnom rá ma. Reggel az volt az első hogy megnézzem mi lett vele, de szuper volt, nem kelt meg, így remekül lehetett vele dolgozni.
Úgy hogy köszönöm, sikerült!!!!!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!!!!!

era1204
Molnár Erika / era1204 Fri, 2012-04-06 17:38

Kedves Katalin,

Veled örülök a sikerednek :)!
Kellemes Húsvéti Ünnepket kívánok Neked is :)!

Üdvözlettel: Erika

dallos79
dallos79 Tue, 2011-12-27 15:36

És igen,életem első bejglije tökéletes lett!
Köszönöm ezt a fantasztikus receptet :) !
Nem repedtek szét!Sütés előtt megszurkáltam őket!

bogiangi
bogiangi Wed, 2011-12-21 09:46

köszönöm nagyon jól sikerült csak a töltelékem sok lett ,és így meg repedt de nem nagyon csak egy kicsit!!!
köszzziii

Rodfan
Rodfan Tue, 2011-12-20 15:13

Köszönöm szépen ezt a szuper receptet!! Nem sok reményt fűztem hozzá, hogy sikerül, de isteni lett, az egész családnak nagyon ízlett. Holnap sütöm az újabb adagot, mert pár nap alatt szinte teljesen elfogyott!!!

era1204
Molnár Erika / era1204 Wed, 2011-12-21 02:56

Kedves Rodfan :), nagyon szívesen :)! Szívből örülök, amiért sikerült a receptem alapján a beiglid és hogy ízlik a családodnak!
Békés, boldog, szeretetben gazdag Ünnepeket kívánok sok szeretettel!
üdvözlettel: Erika

Katalin65
Katalin / Katalin65 Sat, 2011-12-17 14:19

Kedves Erika! A te beiglidet néztem ki az idei ünnepi asztalra! Ezért szeretném megkérdezni, ha nincs BL 80-as lisztem, akkor hagyjam inkább a finomat, vagy tegyek bele 2 kanál réteslisztet? Elajándékoztam a kenyérlisztemet pont a múltkor, mert most nálunk a rozskenyér a favorit! Válaszodat előre is köszönöm!

era1204
Molnár Erika / era1204 Sat, 2011-12-17 21:09

Kedves Katalin65! Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az én receptem alapján készült beigli kerül karácsonykor a család asztalára ...
Nem tennék bele réteslisztet, mert azt nem próbáltam és mert a rétesliszt a kevert tészták (piskóta, stb.) elkészítéséhez jó inkább, mivel ettől a liszttől lesz könnyű, levelegős a tészta - ezt még a nagyimtól tanultam. Ha nincs lehetőséged BL 80-ast hsználni, akkor inkább maradj teljes egészében a BL 55-nél.
Én csak azért tettem BL 80-ast bele tavaly, mert egy idős nénitől hallottam a villamoson, hogy ez a lsizt típus, kicsit összefogja a tésztát, ettől másképp kezelhető ... Ezért kipróbáltam, és bevált! Sok év kűzdelem után, végre nem repedtek ki a beiglik. Épp ma gondolkodtam rajta, hogy az idén 3 evőkanállal teszek bele.

Ha nem teher számodra, kérlek írd meg hogy sikerült!

Békés, szeretetben gazdag ünnepeket kívánok sok szeretettel :)!

üdvözlettel: Erika

Katalin65
Katalin / Katalin65 Thu, 2011-12-22 18:53

Kedves Erika! Megcsináltam ma a beiglidet, most sül éppen a diós. Sajnos az egyik rúd eléggé megrepedt, a másik csak feléig :( Kicsit szomorú vagyok, mert annyira figyeltem mindenre, még kenyérlisztet is kértem. Hááát, így jártam. Hogy ízre milyen, még nem tudom. Pedig a tészta tényleg nagyon jól formázható volt.....mindegy, így is elfogy. :-) Boldog Karácsonyt!!!! Üdvözlettel! Kati

Katalin65
Katalin / Katalin65 Sat, 2011-12-17 22:32

Köszönöm szépen Erika a válaszodat! Akkor kénytelen leszek venni kenyérlisztet :-) Mivel én a tökéletességre törekszem! És már alig várom, hogy ehessek belőle! Mindenképpen megírom, hogy sikerült! Boldog Karácsonyt!!! Üdvözlettel! Katalin

bumi
bumi Tue, 2011-12-13 17:11

Szia ez nagyon szép süti, és szeretném megsütni, de most 60 dkg liszt kell vagy 80 hozzá? vagy 60 dkg +2 púpos és úgy jön ki a 80 dkg? Vagy az most hogy van? :-D nem szeretném elrontani....Csak sose mertem még Bejglit sütni...eddig :-) .Válaszodat köszönöm .

era1204
Molnár Erika / era1204 Sat, 2011-12-17 20:59

Kedves Bumi, köszönöm szépen az elismerő szavakat :) ...
60 dkg BL 55 és 2 púpozott evőkanál BL 80 liszt.
Nekem sem sikerült éveken keresztül jó beiglit sütnöm, ezért folyamatosan kísérleteztem ... Hol a töltelék volt túl lágy, hol az ízével volt gond, hol a tészta nem sikerült ... Aztán tavaly karácsony előtt pár héttel, a villamoson hallottam egy idős nénitől, hogy nagyon jót tesz egy kevés BL 80-as kenyérliszt a tésztának, mert ez összefogja - gondoltam kipróbálom - és ez lett belőle.
A jó töltelékhez, szükséges tippet Limrától hallottam egy műsorban és így állt össze a tavalyi beiglim ... Ami nagyon fontos a sütéshez egy jó recepten kívűl, az türelem és a rutin, ezért azt tanácsolom, hogy kezd el :)! Figyelj rá oda, hogy mit, hogyan csinálsz, hiszen legközelebb így fogsz tudni tanulságot levonni az előzőekből ...
Szívből kívánom, hogy siker koronázza a munkádat, ezért kérlek, írd meg hogyan sikerült.
Sok sikert :)! Békés, szeretetben gazdag ünnepeket kívánok :)!

üdv. Erika

era1204
Molnár Erika / era1204 Tue, 2011-12-13 10:43

Kedves Tünde, szívből örülök a sikerednek :)!
Nagyon szívesen!
Békés, szeretetben és beigliben gazdag ünnepeket kívánok :)!

üdv. Molnár Erika

1320
finomliszt 60 dkg
kenyérliszt BL80 2 púpozott ek
vaj 12 dkg
mangalica zsír 12 dkg
porcukor 3 ek
1 csipet
élesztő 3 dkg
tejföl 175 g
tojássárgája 3 db
tojás 1 db
dió 30 dkg
mák 30 dkg
cukor 40 dkg
citromhéj 2 citromból nyert
mazsola 16 dkg
víz 3 dl