Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós és mákos bejgli élesztős tésztából

Diós és mákos bejgli élesztős tésztából
Diós és mákos bejgli élesztős tésztából
75 perc / előkészület: 25 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A karácsonyi ünnep elképzelhetetlen a bejgli nélkül. Egy baj van vele, általában kireped. Egyszer azt mondta nekem egy elismert cukrász, hogy az a bejgli, ami nem repedt ki, az nem is készült szeretettel. Azóta ehhez tartom magam!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját és a porcukrot, és elkeverjük.
  2. A lisztbe belekockázzuk a hideg vajat, ráöntjük az élesztős tejet, és alaposan kidolgozzuk.
  3. Hűtőbe tesszük egy órára.
  4. Ha kész, négy egyenlő darabra vágjuk. Téglalap alakúra nyújtjuk őket. Kettőt a diós, kettőt a mákos töltelékkel töltünk meg.
  5. A tekercsek végeit picit behajtjuk, majd óvatosan feltekerjük. Óvatosan megszurkáljuk.

A diós töltelékhez

  1. A diót, a porcukrot, a tejet és a mazsolát a baracklekvárral együtt egy kis lábasba tesszük, és kis lángon, folyamatosan kevergetve 5 perc alatt összefőzzük. Teljesen kihűtjük.

A mákos töltelékhez

  1. A darált mákot, a porcukrot, a meggylekvárt és a narancslevet egy kisebb lábosba tesszük, összekeverjük, és kis lángon, kevergetve 5 percig főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A kenéshez és sütéshez

  1. A tojást kettészedjük. A rudakat először a sárgával, majd a fehérjével kenjük meg.
  2. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 40 percre. ha kész, hagyjuk kihűlni. ha véletlenül megrepedne, akkor a sütőből kivéve, még szinte forrón össze tudjuk nyomni!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 49 958
elküldve: 7
receptkönyvben: 78
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
957 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

beigli

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

saldinger
saldinger Sat, 2018-12-22 18:13

A bejgli tésztája zseniálisan finom,de a diós töltelékhez nagyon sok az 1.5 dl tej,ennyivel nagyon folyékony!A harmada is elég!

1361
tej 2 dl
friss élesztő 1.5 dkg
tojássárgája 1 db
porcukor 6.5 dkg
finomliszt 65 dkg
vaj 30 dkg
dió 15 dkg
porcukor 10 dkg
sárgabaracklekvár 1.5 ek
tej 1.5 dl
mazsola 1 marék
mák 15 dkg
porcukor 15 dkg
meggylekvár 1.5 ek
narancslé 1.5 narancsból nyert
tojás 1 db