r
Nosalty Logó

Marcipános - aszalt szilvás bejgli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Marcipános - aszalt szilvás bejgli
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A nyújtáshoz és a tészta megkenéséhez

Összesen 1900 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A nyújtáshoz és a tészta megkenéséhez

Összesen 7597 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A nyújtáshoz és a tészta megkenéséhez

Összesen 392 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29 g

Zsír

  • Összesen
    89 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    239 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    542 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    237.3 g
  • Cukor
    120 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    65 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    507 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    474 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    353 micro
  • β-crypt
    61 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    231 micro
Összesen 1900 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    115.9 g

Zsír

  • Összesen
    355.8 g
  • Telített zsírsav
    143 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    956 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2167.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    200 mg
  • Kálcium
    471 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    229 mg
  • Foszfor
    984 mg
  • Nátrium
    261 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    949.3 g
  • Cukor
    478 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

VÍZ

  • Összesen
    259.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2030 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    169 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    278 micro
  • Kolin:
    436 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1896 micro
  • α-karotin
    150 micro
  • β-karotin
    1413 micro
  • β-crypt
    243 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    922 micro
Összesen 7597 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    18.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    111.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.9 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 392 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A nyújtáshoz és a tészta megkenéséhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl hideg tejben. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgát. Nem kell felfuttatni, csak keverjük össze.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal.
  3. Hozzáöntjük az élesztős-tojáos tejet, és gyorsan összedolgozzuk.
  4. Fóliába csomagoljuk, és 40 percre a hűtőbe dugjuk.
  5. Addig a marcipánt lereszeljük ( könnyebben megy, ha a marcipán hideg, és a reszelőt bekenjük vajjal, vagy vékonyan olajjal).
  6. A rumot és a vajat hozzákanalazzuk, és alaposan összedolgozzuk.
  7. Az aszalt szilvát felaprózzuk.
  8. A hűtőből kivett tésztát három egyenlő részre osztjuk. Lisztezett munkafelületen egyenként kb. 25x25-ös négyzeteket nyújtunk belőlük.
  9. A marcipánmasszát is három felé osztjuk, és porcukorral megszórt fóliára fektetve, egy másikkal betakarva vékonyra nyújtjuk.
  10. A tésztára terítjük a kinyújtott marcipánt, és megszórjuk a felaprított aszalt szilvával.
  11. Nem túl szorosan feltekerjük, megszurkáljuk villával, és megkenjük a tetejüket felvert tojással.
  12. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
  13. Ha kész, rácsra tesszük, és megvárjuk a szeleteléssel, amíg kihűl.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 14519
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 23.

Ajánló

Aszalt szilva helyett bármilyen más aszalt gyümölcs. Ha spórolósan szeretnénk, a tésztába rakhatunk margarint, de a krémbe vaj kerüljön!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A december nem csak a karácsony, hanem a vizsgaidőszak közeledtét is jelzi. Ilyenkor minden tisztességes felsőoktatásban részt vevő sürgős egyéb elfoglaltság elé néz, lehetőleg olyan után, ami jó indokkal szolgál arra, miét is nem a könyveink felett szorgoskodunk. Amíg nem főzicskéztem, ilyentájt csillogott legjobban kis albérletem, ilyenkor még a fagyasztó is leolvasztásra került. De mióta sütök-főzök, azóta nem takarítok, hanem egész napokra vagyok képes bevenni magam a konyhába. Ha minden jól megy, ez az utolsó vizsgaidőszakom, ezt megüneplendően ma megsütöttem Petra Diós-csokis kekszét, Elif Tripla csokis kekszét és a végén nem bírtam magammal, nekiestem ennek a decemberi Nők Lapja Konyhában talált menyei alterbejglinek is.  Most, hogy bizton tudom, kiscsaládomnak megvan a sütikészlete egy-két hétre, nyugodtan visszaülhetek tanulni. :( Persze, ha elfogy... Ja, és ne legyenek illúzióink, ez is csak bejgli, ez is képes szétnyílni (az egyik rúd nálam is megrepedt). Ha valaki tudja, hogy mi az oka a bejgli repedezéséne/szétnyílásának, illetve mit lehet tenni ellene, egy életre lekötelezne :-).

Hozzászólások

P.

Nagyon komoly... :-p

csakaaa

Kedves Dakota! Idén sütöttem életemben el?ször bejglit, és nem repedt fel. :)) Nagymamám - aki nagyon sokáig nem tudott mit kezdeni ezzel a problémával - tanácsa a következ? volt: miután feltekertem, megkentem, majd megszúrkáltam villával a bejgliket, szobah?mérsékleten egy fél órát kellett még kelesztenem, majd utána 5 percre be kellett tennem a h?t?be, és ezután be a süt?be. Állítólag az 5 perces h?t?ben történ? pihentetés a kulcs..:)) Remélem, hogy segítettem. :) Üdv, csakaaa

Dacota

Kedves Csakaaa! Köszönöm a tippet, megjegyeztem! Ha a karácsony utáni tisztítókúrán átestem, és újra bejglit sütök, mindenképp kipróbálom. :) Üdvözlettel: Nóra

dynavagyok

A recept nagyon jól hangzik, kicsit bánom is, h így karácsony után találtam rá, de majd jöv?re! A repedezés enyhíthet? a süt?be tevést megel?z? villával döfködéssel, ám igazából ha kell?en s?r? masszát kensz bele a beiglibe, nem tudsz ellene mit tenni. Mármint hagyományos módon nem. De pont arany vasárnap láttam a Stahl konyháját, amiben Judit megosztotta a nagyérdem?vel, h ? beigli tortát süt. (A receptje itt olvasható: http://www.stahl.hu/index.nof?o=0&nyelvid=1&k1=1&k2=42&k3=209&receptid=803) Kisebb a fels? felület, így garantáltan nem pukkad ki. Én idén az ? tésztáját sütöttem hozzá, de jöv?re a "régi" bevált tésztát vetem inkább be, de természetesen szintén tortaformában. És a diót-mákot is összef?zöm a fahéjjas, szegf?szeges, citromhéjjas, cukros sziruppal, meg adok hozzá jó pár kanál barack ill. meggy lekvárt) Nem feltétlenül egyszer?bb a környújtogatás és ráhelyezés, de a végeredmény a lényeg. Jó sütögetést és persze kéz és lábtörést a finishhez! (jót mulattam azon, h pár éve én is mi mindent megcsináltam a vizsgaid?szakokban áltevékenységekként:))

Dacota

Kedves Dynavagyok! Köszönöm a tippet, lehet, hogy egyszer nekiállok bejglitortát sütni, - de csak akkor, ha már kitapasztaltam, hogy nem pukkad ki a rúd. :) Mi is mindig variáljuk a klasszik tölteléket is - a diósba a mazsi meg a kandírozott narancskockák közé kerül reszelt csoki is- egyszer?en isteni! Mákos meg nincs baracklekvár nélkül. :) Remélem, ha ezt egyszer kipróbálod, nem fog szétesni :) Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Ez a recept eredetije: http://hammbekaplak.hu/Desszert/marcipannal-toltott-aszaltszilvas-bejgli

Dacota

Kedves Veruss! Nem talált, a recept nem az általad belinkelt oldalról van. :) Akkor megjelöltem volna forrásként, ahogy minden esetben teszem. Én a receptet a 2010 december-2011 januári N?k Lapja konyhában találtam, (benne van a story mez?ben is) Papp Emese vendégváró desszertjei között. Ezért nincs a tésztában tejföl, és a töltelékben mandula. :) Üdvözlettel: Nóra

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A nyújtáshoz és a tészta megkenéséhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek