Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bejgli 3.

Bejgli 3.
Bejgli 3.
180 perc / előkészület: 120 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám receptje a Sütemények, Tészták Könyve II.-ből. Minden karácsonykor elkészül, igazi házias finomság.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

ajánlat

A megadott mennyiségből 12 db közepes rúd készül. Tipikus 2 emberes munka, ami a darálást, nyújtást illeti, egyedül nagy feladat lenne.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütést megelőző napon elkészítjük a tésztát és a tölteléket.
  2. Tészta elkészítése: a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, rámorzsoljuk az élesztőt, és összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Éjszakára hűtőbe tesszük.
  3. Máktöltelék elkészítése: a cukorral elkevert mákot tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a lemosott, lecsöpögtetett mazsolát és mézet. Ha nagyon sűrű lenne, rummal lazítjuk.
  4. Diótöltelék elkészítése: a dióval elkevert cukrot leforrázzuk tejjel, hozzáadjuk a lemosott, lecsöpögtetett mazsolát, reszelt csokit, rumot.
  5. Másnap a tésztát 12 részre osztjuk, és 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, a töltelékkel megtöltjük, feltekerjük, és kizsírozott tepsibe tesszük szorosan. Vékony tűvel sűrűn megszúrkáljuk ( itt távozik a gőz), és 180 fokon 1 óra alatt megsütjük.
  6. Amikor kihűl (3-4 óra), konyharuhába tekerjük, így hetekig is friss maradna, ha maradna a bejgliből.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 48 508
elküldve: 4
receptkönyvben: 321
elkészítve: 9/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Lia-Mia

Mióta szakács: 2009.12.21.
20 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mákos bejgli, diós bejgli, mákos tekercs, diós tekercs

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sun, 2013-12-22 00:18

Kérlek ne vedd zokon az alábbi javaslatot. Szép a beiglid, bizonyára finom is, de még szebb lenne, hogy egy ekkora tepsibe csak három rudat tennél, egyet-egyet a szélére és egyet középre, kis távolságra a tepsi szélétől és nagyobbat a két-két rúd között. Íly módon a beiglik oldala is szép sült lesz, nem késsel kell elválasztani a rudakat egymástól. Régen az enyém is ilyen volt, de azóta rájöttem, hogy így szebb és azóta kisebb tepsibe csak két rudat teszek, a nagyobba hármat. Ma 1 kg lisztből gyúrt tésztával, 9 db 50 dkg-os beiglik lettek, egy tepsibe három rudat és három tepsibe, két-két rudat téve sütöttem. Tovább tart, de megéri.
Üdvözlettel: Margó

Lia
Lia-Mia / Lia Tue, 2011-12-27 12:13

Szia, Nem még nem próbáltam, szeritnem rendben lenne, csak vajjal az igazi... ízre is állagra is. Üdv, Lia

vetina
vetina Fri, 2011-12-23 13:02

Szia!Tudnál nekem segíteni abban h mindig ilyen nagy adagban csinálod?
Hát a 26 évem alatt most akarok először bejglit sütni de ez a mennyiség sok nekem kb. 4 személyre kellene!
A te bejglid tetszett meg nagyon!És szerinted ma is megsüthetem már?
Köszi előre is a segítséget:)

boldogan
boldogan Thu, 2010-12-16 21:24

a tepsit kenjük ki zsírral,de a képen mintha sütőpapír lenne a sütik alatt. Élesztőt nem kell felfuttatni csak szétmorzsolni?

Lia
Lia-Mia / Lia Thu, 2010-12-09 12:31

Szia!

Lehet helyettesíteni, én még nem próbátlam.
Szerintem megéri, hogy a tésztába jó minőségű vaj kerüljön, ha allergia miatt nem lehet,akkor nyugodtan cseréld margarinra. Az állagán nem fog rontani.

Lia-Mia

berecz
berecz Thu, 2010-12-09 06:06

Szia Lia-Mia!
A vajat lehet margarinnal helyettesíteni? Vagy az vizes a vajhoz képest? Így kipróbáltad-e már?

Lia
Lia-Mia / Lia Tue, 2011-12-27 12:17

Szia! Nem, még nem próbáltam. Szerintem rendben lenne, de vajjal az igazi: ízre is állagra is... Üdv, Lia

1551
finomliszt 150 dkg
vaj 48 dkg
tojássárgája 9 db
élesztő 4.5 dkg
tej 3 dl
cukor 6 dkg
rum 15 ml
tejföl 1.5 dl
mák 40 dkg
méz 3 ek
cukor 15 dkg
tej 3 dl
mazsola 10 dkg
fahéj 1 csipet
dió 40 dkg
cukor 30 dkg
tej 2 dl
mazsola 10 dkg
étcsokoládé 10 dkg
sárgabaracklekvár 4 ek
rum 1 ek