Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Baszk torta

Baszk torta
Baszk torta
95 perc / előkészület: 35 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Stahl Judit hasonló receptje alapján készítettem el. Sajnos az én receptem, ami megvolt erről a tortáról, rosszul volt leírva. Ez pompásan sikerült.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk.
  2. A tésztát ½ - ¼ - ¼ arányban elosztva bucikra formázzuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Mielőtt felhasználnánk, szobahőmérsékletű helyen hagyjuk, hogy nyújtható, formázható állagúra puhuljon.

Töltelék

  1. A töltelékhez a tejet a vaníliarúd kikapargatott belsejével és az üres vaníliarúddal együtt forrpontig hevítjük, majd kicsit kihűtjük, átszűrjük. Az étkezési keményítőt és a lisztet összevegyítjük egy közepes méretű fazékban, aztán kézi habverővel kevergetve apránként hozzáadjuk a tejet.
  2. A keményítős-lisztes tejet mérsékelt tűzön, pár perc alatt sűrűre főzzük, közben kitartóan keverjük kézi habverővel. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és egyenként elkeverjük benne a tojássárgájákat meg a tojásokat. Az egészet visszatesszük takaréklángra, és továbbra is kézi habverővel keverve 3-4 percig főzzük. Most végleg levesszük a tűzről, elvegyítjük benne a cukrot, aztán átöntjük egy tálba, és hagyjuk kihűlni.
  3. A sütéshez előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazunk, kilisztezünk egy 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát.
  4. A nagyobbik tésztarészből lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával egy 35 cm átmérőjű, ½ cm vékony körlapot nyújtunk, és kibéleljük vele a formát úgy, hogy ne csak az aljára, hanem az oldalára is jusson. A tésztát jól belenyomkodjuk a forma aljába és az oldalába.
  5. A lekvárt összekeverjük a rummal, megkenjük vele a forma aljában a tésztát, majd egyenletes rétegben belekanalazzuk a tölteléket.
  6. Az egyik ¼ tésztarészből az előzőek szerint kinyújtunk egy 24 cm-es körlapot, ráhelyezzük a töltelékre, és a széleit megkenjük villával enyhén felvert tojásfehérjével. Ezután az alsó tésztalap túllógó részeit, azaz a forma oldalán lévő részt visszahajtjuk rá, és óvatosan jól hozzá is nyomjuk.
  7. Van még nekünk az ¼ rész tésztánk. Ezt szintén kinyújtjuk ½ cm vékony körlappá, és kedvünk szerinti mintákat vágunk ki belőle a torta díszítéseként. A torta szélét, hogy szebb legyen, a maradék tésztából sodorjunk két fél vékony rudat, és a szélére nyomjuk bele. Ha megvagyunk vele, a torta tetejét megkenjük tojásfehérjével, ráhelyezzük a tészta mintákat, és a sima, díszítetlen részt néhány helyen megszurkáljuk egy villával.
  8. A süteményt 1 óra alatt készre sütjük a sütőben, 160 fokon légkeverésesben. Rácsra téve kihűtjük, és csak azután szeleteljük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 534
elküldve: 0
receptkönyvben: 68
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsuzsamama56

Mióta szakács: 2013.01.20.
311 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
konyha: spanyol
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vaníliakrémes torta, szederlekváros vaníliatorta, vaníliás pite

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

915
finomliszt 40 dkg
margarin 20 dkg
cukor 10 dkg
1 csipet
sütőpor 1 ek
tojássárgája 3 db
vaníliás cukor 2 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
lekvár/ dzsem 10 dkg
tojássárgája 6 db
tojás 2 db
tej 5 dl
vanília 1 db
cukor 15 dkg
finomliszt 2 evőkanál
étkezési keményítő 2 evőkanál
rum 2 ek
tojásfehérje 1 db