r
Nosalty Logó

Olasz tejberizspite

Lakos Benedek
Olasz tejberizspite friss eperrel díszítve
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A vaníliakrémhez

A tejberizshez

580
Kalória
10.8g
Fehérje
79.9g
Szénhidrát
23.1g
Zsír
21g
Víz
176.7g
Koleszterin
1.6g
Élelmi rost
34.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A vaníliakrémhez

A tejberizshez

Összesen 580 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A vaníliakrémhez

A tejberizshez

Összesen 4640 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A vaníliakrémhez

A tejberizshez

Összesen 251 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    23.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    177 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    375.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    70 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    79.9 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    21 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    193 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    189 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    147 micro
Összesen 580 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    86.6 g

Zsír

  • Összesen
    184.5 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1414 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3007.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    188 mg
  • Kálcium
    1200 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    918 mg
  • Nátrium
    562 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    639.6 g
  • Cukor
    275 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    168.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1545 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    214 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    570 micro
  • Kolin:
    862 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1515 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    339 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1174 micro
Összesen 4640 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    161.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 251 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A puha vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és egységes masszát keverünk. Beleszitáljuk a sót és lisztet, majd kézzel, gyors mozdulatokkal egy gombócot gyúrunk. Felhasználásig hűtőbe tesszük pihenni.

A vaníliakrémhez

  1. A vaníliarudat félbevágjuk, magjait kikaparjuk, majd feltesszük melegedni a tejjel (az üres rúd a tejberizshez kell majd). Vigyázzunk, ne legyen túl forró!
  2. A tojássárgájákat egy tálba tesszük és teljesen simára keverjük a cukorral, keményítővel és sóval. Ha kell, egy kevés hideg tejet adunk hozzá, hogy el lehessen keverni.
  3. A meleg (de nem forró) tejet fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a sárgájákhoz: ezzel hőkiegyenlítést végzünk, amitől a tojás nem csapódik majd ki melegítés közben.
  4. A tejes-tojásos keveréket visszaöntjük a fazékba, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. A krémet egy tálba öntjük, a felszínére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd a hűtőben teljesen kihűtjük.

A tejberizshez

  1. A tejet feltesszük főni a cukorral, az üres vaníliarúddal, a spirálban lehámozott citromhéjjal és rizzsel. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű tejberizst főzünk, majd egy tálba öntjük és hagyjuk teljesen kihűlni a hűtőben.
  2. A pihentetett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egy piteformába engedjük, a túllógó széleit levágjuk.
  3. A kihűlt vaníliakrémet és tejberizst összekeverjük, majd a pitetésztába öntjük. Párszor határozottan hozzácsapjuk a pulthoz, hogy a levegőbuborékok távozzanak a töltelékből.
  4. A pitét 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10 percig sütjük, majd 160 fokra csökkentjük a hőt. További 25 perc alatt készre sütjük, hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, végül 1-2 órát pihentetjük a hűtőben a tökéletes állag elérése érdekében.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 35 p

Az olaszok nagyon sok mindenből képesek pitét sütni: az ellenállhatatlanul omlós tésztába például tejberizst is töltenek. Ilyenkor születik meg a budino di riso, vagyis tejberizspite, ami egy krémes, vaníliás, a rizsszemektől pedig karakteres sütemény.

További receptek

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne, ha vesszük a fáradságot, és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...