adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A tésztához
-
300 g finomliszt
-
1 csipet só
-
90 g cukor
-
150 g vaj
-
1 db tojás
-
2 db tojássárgája
A vaníliakrémhez
-
250 ml tej
-
2 db tojássárgája
-
50 g cukor
-
1 ek étkezési keményítő
A tejberizshez
580
Kalória
10.8g
Fehérje
79.9g
Szénhidrát
23.1g
Zsír
21g
Víz
176.7g
Koleszterin
1.6g
Élelmi rost
34.4g
Cukor
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
38g finomliszt137 kcal
-
0g só0 kcal
-
11g cukor44 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
A vaníliakrémhez
-
31g tej18 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
6g cukor24 kcal
-
7 kcal
A tejberizshez
Összesen
580
kcal
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
0g só0 kcal
-
90g cukor348 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
A vaníliakrémhez
-
250g tej140 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
57 kcal
A tejberizshez
Összesen
4640
kcal
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
16.1g finomliszt59 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.8g cukor19 kcal
-
8g vaj58 kcal
-
2.9g tojás4 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
A vaníliakrémhez
-
13.4g tej8 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
2.7g cukor10 kcal
-
0.8g étkezési keményítő3 kcal
A tejberizshez
Összesen
251
kcal
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 23.1 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 177 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 375.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 150 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 70 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 79.9 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 21 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 193 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 108 mg
-
Retinol - A vitamin: 189 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 147 micro
Összesen
580
kcal
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 86.6 g
Zsír
-
Összesen 184.5 g
-
Telített zsírsav 104 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1414 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3007.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 188 mg
-
Kálcium 1200 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 918 mg
-
Nátrium 562 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrát
-
Összesen 639.6 g
-
Cukor 275 mg
-
Élelmi rost 13 mg
Víz
-
Összesen 168.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1545 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 214 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 570 micro
-
Kolin: 862 mg
-
Retinol - A vitamin: 1515 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 339 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1174 micro
Összesen
4640
kcal
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 161.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 34.3 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
251
kcal
Elkészítés
A tésztához
- A puha vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és egységes masszát keverünk. Beleszitáljuk a sót és lisztet, majd kézzel, gyors mozdulatokkal egy gombócot gyúrunk. Felhasználásig hűtőbe tesszük pihenni.
A vaníliakrémhez
- A vaníliarudat félbevágjuk, magjait kikaparjuk, majd feltesszük melegedni a tejjel (az üres rúd a tejberizshez kell majd). Vigyázzunk, ne legyen túl forró!
- A tojássárgájákat egy tálba tesszük és teljesen simára keverjük a cukorral, keményítővel és sóval. Ha kell, egy kevés hideg tejet adunk hozzá, hogy el lehessen keverni.
- A meleg (de nem forró) tejet fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a sárgájákhoz: ezzel hőkiegyenlítést végzünk, amitől a tojás nem csapódik majd ki melegítés közben.
- A tejes-tojásos keveréket visszaöntjük a fazékba, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. A krémet egy tálba öntjük, a felszínére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd a hűtőben teljesen kihűtjük.
A tejberizshez
- A tejet feltesszük főni a cukorral, az üres vaníliarúddal, a spirálban lehámozott citromhéjjal és rizzsel. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű tejberizst főzünk, majd egy tálba öntjük és hagyjuk teljesen kihűlni a hűtőben.
- A pihentetett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egy piteformába engedjük, a túllógó széleit levágjuk.
- A kihűlt vaníliakrémet és tejberizst összekeverjük, majd a pitetésztába öntjük. Párszor határozottan hozzácsapjuk a pulthoz, hogy a levegőbuborékok távozzanak a töltelékből.
- A pitét 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10 percig sütjük, majd 160 fokra csökkentjük a hőt. További 25 perc alatt készre sütjük, hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, végül 1-2 órát pihentetjük a hűtőben a tökéletes állag elérése érdekében.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 p
- Főzés ideje: 25 p
- Sütés ideje: 35 p
Az olaszok nagyon sok mindenből képesek pitét sütni: az ellenállhatatlanul omlós tésztába például tejberizst is töltenek. Ilyenkor születik meg a budino di riso, vagyis tejberizspite, ami egy krémes, vaníliás, a rizsszemektől pedig karakteres sütemény.