r
Nosalty Logó

Olasz tejberizspite

Lakos Benedek
Olasz tejberizspite friss eperrel díszítve
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A vaníliakrémhez

A tejberizshez

580
Kalória
10.8g
Fehérje
79.9g
Szénhidrát
23.1g
Zsír
21g
Víz
176.7g
Koleszterin
1.6g
Élelmi rost
34.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A vaníliakrémhez

A tejberizshez

Összesen 580 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A vaníliakrémhez

A tejberizshez

Összesen 4640 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A vaníliakrémhez

A tejberizshez

Összesen 251 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    23.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    177 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    375.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    70 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    79.9 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    21 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    193 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    189 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    147 micro
Összesen 580 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    86.6 g

Zsír

  • Összesen
    184.5 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1414 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3007.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    188 mg
  • Kálcium
    1200 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    918 mg
  • Nátrium
    562 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    639.6 g
  • Cukor
    275 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    168.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1545 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    214 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    570 micro
  • Kolin:
    862 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1515 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    339 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1174 micro
Összesen 4640 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    161.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 251 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A puha vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és egységes masszát keverünk. Beleszitáljuk a sót és lisztet, majd kézzel, gyors mozdulatokkal egy gombócot gyúrunk. Felhasználásig hűtőbe tesszük pihenni.

A vaníliakrémhez

  1. A vaníliarudat félbevágjuk, magjait kikaparjuk, majd feltesszük melegedni a tejjel (az üres rúd a tejberizshez kell majd). Vigyázzunk, ne legyen túl forró!
  2. A tojássárgájákat egy tálba tesszük és teljesen simára keverjük a cukorral, keményítővel és sóval. Ha kell, egy kevés hideg tejet adunk hozzá, hogy el lehessen keverni.
  3. A meleg (de nem forró) tejet fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a sárgájákhoz: ezzel hőkiegyenlítést végzünk, amitől a tojás nem csapódik majd ki melegítés közben.
  4. A tejes-tojásos keveréket visszaöntjük a fazékba, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. A krémet egy tálba öntjük, a felszínére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd a hűtőben teljesen kihűtjük.

A tejberizshez

  1. A tejet feltesszük főni a cukorral, az üres vaníliarúddal, a spirálban lehámozott citromhéjjal és rizzsel. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű tejberizst főzünk, majd egy tálba öntjük és hagyjuk teljesen kihűlni a hűtőben.
  2. A pihentetett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egy piteformába engedjük, a túllógó széleit levágjuk.
  3. A kihűlt vaníliakrémet és tejberizst összekeverjük, majd a pitetésztába öntjük. Párszor határozottan hozzácsapjuk a pulthoz, hogy a levegőbuborékok távozzanak a töltelékből.
  4. A pitét 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10 percig sütjük, majd 160 fokra csökkentjük a hőt. További 25 perc alatt készre sütjük, hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, végül 1-2 órát pihentetjük a hűtőben a tökéletes állag elérése érdekében.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 35 p

Az olaszok nagyon sok mindenből képesek pitét sütni: az ellenállhatatlanul omlós tésztába például tejberizst is töltenek. Ilyenkor születik meg a budino di riso, vagyis tejberizspite, ami egy krémes, vaníliás, a rizsszemektől pedig karakteres sütemény.

További receptek

Marhahúsos empanada

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek